Gå til sygdomsliste

Graviola (soursop)

Frugten Graviola bliver på flere hjemmesider nævnt som et middel mod nogle kræfttyper. Der findes dog ingen dokumentation for, om graviola hjælper på kræft og heller ingen viden om, hvordan graviola påvirker kroppens raske celler.

Graviola

Graviola er i traditionel folkemedicin blevet brugt mod lidelser som gigt og kvalme.

Hvad er graviola?

Graviola er et tropisk træ, der vokser i Afrika, Sydamerika og Sydøstasien. Træet har store grønne, aflange spiselige frugter med pigget skal og hvidt syrligt frugtkød.

I troperne har man i mange år brugt graviola mod virusinfektioner, parasitter, gigt, depression og kvalme. Både blade, frugtkød, frø, bark og roden bruges til naturmedicin, hvor de forskellige dele anvendes på forskellige måder.

Graviola og kræft – dokumentation for virkninger og bivirkninger

Man ved ikke meget om, hvordan graviola påvirker kroppen. I laboratorieforsøg har udtræk af graviola vist sig at have effekt på virus, mikrober, parasitter og kræftceller, men stoffet er ikke undersøgt på mennesker.

Da der ikke er foretaget kliniske forsøg med graviola på mennesker, ved man ikke, om graviola hjælper på kræft hos mennesker eller kun på kræftceller i laboratoriet. Forskerne ved derfor heller ikke, hvordan graviola påvirker menneskets raske celler.

Visse stoffer i graviola kan medføre nervebeskadigelse, og graviola er mistænkt for at kunne medføre symptomer som ved Parkinsons sygdom.

Graviola kan give alvorlige bivirkninger

Da graviola ikke er undersøgt på mennesker, kender vi hverken virkningerne eller bivirkningerne på kort eller lang sigt.

Mennesker reagerer ikke nødvendigvis på samme måde som dyr, og derfor kan man udelukkende bruge dyreforsøg som en rettesnor. Bemærk dog, at dyreforsøg tyder på, at graviola kan give alvorlige bivirkninger. 

Køb af graviola i Danmark

Graviola har ikke en markedsføringstilladelse i Danmark, og er ikke godkendt som naturlægemiddel af Lægemiddelstyrelsen.

På baggrund af oplysninger fra forhandlere af graviola har Lægemiddelstyrelsen vurderet, at graviola er bestemt til behandling/lindring af forskellige sygdomme og derfor omfattet af lægemiddelbegrebet jf. §1 i lægemiddelloven. Graviola må derfor ikke indføres som forsendelse fra lande uden for EU eller EØS-området (herunder USA).

Før et lægemiddel eller naturlægemiddel kan blive godkendt til markedsføring i Danmark, skal det opfylde Sundhedsstyrelsens krav til fremstillingen, kvalitet, til sikkerhed og til virkningen af produktet og være under løbende tilsyn af lægemiddelmyndighederne. Læs mere:

Lægemiddelstyrelsens vejledning om markedsføringstilladelse til naturlægemidler

Som forbruger har man ingen garanti for, hvad graviolapræparaterne faktisk indeholder. Derfor ved man heller ikke, hvilke stoffer eller hvilken koncentration af stofferne, der faktisk findes i de kapsler, tabletter og miksturer, som sælges i udlandet og via internettet.

Læs mere om lovgivningen og om, hvad du skal være opmærksom på, når du køber medicin online:

Køb af medicin på nettet

Tal med din læge

Du bør altid tale med din læge, før du begynder at tage naturmedicin, da det kan påvirke andre sygdomme, optagelsen af medicin og f.eks. påvirke bedøvelsesmidler ved operation.

Læs mere om graviola

Memorial Sloan Kettering Cancer Center
Amerikansk kræftforskningscenter, som skriver om nye forskningsresultater inden for alternativ behandling (første gang man kommer ind på siden, skal man klikke på ’Continue’ for at acceptere, at informationerne på siden ikke kan erstatte et lægebesøg).

Cancer Research UK
Cancer Research UK er en engelsk velgørenhedsorganisation, der oplyser om kræft og støtter kræftforskning -– direkte link til siden 'Can graviola (soursop) cure cancer?'.


 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.