Gå til sygdomsliste

Antioxidanter

En varieret kost rig på grøntsager, frugt og fuldkornsprodukter er den bedste måde at få antioxidanter på, uanset om man ønsker at forebygge kræft eller er kræftpatient. Forskningen tyder på, at høje doser antioxidanter fra kosttilskud kan være skadelige. F.eks. ser det ud til at øge risikoen for lungekræft hos rygere.

Kroppen består af mange millioner celler, som hele tiden producerer energi for bl.a. at kunne dele sig og vokse og for at vedligeholde livsvigtige funktioner i kroppen. Det kan f.eks. være heling af sår, dannelse af blod eller for at erstatte ældre og defekte celler i kroppen.

Oxidanter (frie radikaler)

Frie radikaler (som også kaldes oxidanter) er stoffer, der dannes i kroppens stofskifteprocesser, og som ved ubalance kan give skader på cellernes arvemateriale (DNA). Dette kan i sidste ende øge risikoen for, at vi udvikler kræft.

Vigtig balance

Her kommer antioxidanternes funktion ind. Antioxidanter kan binde sig til oxidanterne i kroppen og dermed neutralisere deres mulige skadelige virkning.

Antioxidanter er stoffer, som:

  • Kroppen selv producerer og/eller
  • Man får gennem kosten (f.eks. selen og C-vitamin)

Frugt og grøntsager indeholder mange antioxidanter. Også nødder og fuldkornsprodukter er gode kilder til antioxidanter. En varieret kost er som regel tilstrækkelig til at skabe balance imellem oxidanter og antioxidanter i kroppen.

Gode kilder til antioxidanter

Vitamin E Planteolier, hvedekimolie, nødder, soyabønner og fuldkornsprodukter
Vitamin C Grøntsager og frugt – f.eks. citrusfrugter, jordbær, grøn og rød peber, broccoli og tomater
Betakaroten og andre karotenoider Grøntsager og frugter – f.eks. gulerødder, tørrede abrikoser, spinat og grønkål
Plantefenoler Grøn te, vin, olivenolie
Selen Fisk, skaldyr, indmad og kød

For mange antioxidanter kan skade

Sygdom belaster cellerne. Når man har kræft, danner kroppen sandsynligvis mange flere oxidanter end normalt.

Det kan være en nærliggende tanke, at kroppens behov for antioxidanter dermed stiger, og at man kan have brug for at tage et kosttilskud med høje doser antioxidanter. Men det er ikke helt ukompliceret, når man har kræft.

  • Forskning tyder på, at hvis kroppen har flere antioxidanter, end den umiddelbart kan bruge, kan det være lige så skadende som for mange oxidanter.

For mange antioxidanter kan muligvis hæmme celledød dvs. beskytte cellerne mod at blive ødelagt. Det gælder også for kræftceller. Hvis antioxidanter er med til at ’beskytte kræftcellerne’, kan det betyde, at kræftcellerne har nemmere ved at overleve kræftbehandlingen. Det kan have alvorlige konsekvenser for kræftpatienten og sygdommens udvikling.

Læs om antioxidanters indvirkning på kemoterapi og anti-hormonbehandling her:

Læs mere

Du kan også læse om antioxidanters indvirkning på strålebehandling:

Læs mere

Spis varieret - bedre end kosttilskud

Der er stadig ingen officielle anbefalinger om, hvornår eller hvorvidt det overhovedet er hensigtsmæssigt at tage ekstra antioxidanter i form af kosttilskud.

På verdensplan foregår der betydelig forskning i antioxidanters virkninger på bl.a. kræft.

  • De fleste af forskningsprojekterne undersøger, om man kan forebygge kræft.
  • Færre undersøgelser beskæftiger sig med, hvilken virkning antioxidanterne har, når man allerede har fået kræft.

Man kan ikke umiddelbart anbefale at tage høje doser af antioxidanter hverken som forebyggelse eller under behandling for kræftsygdom.

Til gengæld er det en god idé at sørge for at spise en varieret kost rig på frisk frugt og grønt og evt. supplere med en daglig vitaminpille.

Læs om de enkelte antioxidanter

C-vitamin

E-vitamin

Grøn te (plantefenoler)

Selen

Q10

Litteratur om antioxidanter

Bjelakovic G, Nikolova D, Simonetti RG, Gluud C: Antioxidant supplements for preventing gastrointestinal cancers

Review - oversigtsartikel om antioxidanter

Dansk resumé af artiklen

Chan et al. (2005) Role of diet in prostate cancer development and progression. J Clin Oncol: 23 (32); 8152-8160

Jerk W. Langer: ”Politikens bog om vitaminer & mineraler” Politikens Forlag 2001

Skibsted LH et al. (2006) Antioxidanter og helbred. Publ. nr. 1. Søborg: Motion- og Ernæringsrådet

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.