Gå til sygdomsliste

Kom godt i gang med at røre dig og bevar motivationen

Vi kender alle sammen, at det kan være svært at komme i gang med at røre sig, hvis man har været inaktiv i en længere periode. Det kan ligeledes være svært at holde motivationen oppe. Her får du nogle gode, simple råd til at komme godt i gang og bevare motivationen.

1. Lav faste rutiner og planlæg realistisk.

Det gælder både i forhold til niveau, tidsforbrug og dagsrytme. Sæt ikke barren så højt, at det virker uoverkommeligt, når du skal i gang. Hav f.eks. heller ikke en plan om at stå tidligt op og træne, hvis du har svært ved at komme ud af fjerene, når vækkeuret ringer.

2. Sæt udfordrende, men realistiske mål.

Sæt gerne et langsigtet mål og nogle mere kortsigtede mål, som du kan styre efter. Du vil måske på langs sigt opnå at kunne gå en halv time dagligt og vil på kort sigt forlænge din gåtur med et minut hver anden dag

3. Fejr dine sejre!

Giv dig selv anerkendelse og måske også en konkret belønning, når du slår dine egne rekorder og når dine mål. Du kan f.eks. aftale belønningen med dig selv, når du sætter målet, så der er en gulerod at knokle for.

4. Vælg motionsformer, du kan lide.

Lad være med at starte ud med løb, hvis du hader at løbe. Vælg i stedet noget, du kan lide.

5. Gør det enkelt.

Lad være med at gøre det sværere for dig selv, end det behøver at være. Med mindre udstyret hjælper til at motivere dig, så er hverken pulsur, pilatesbold eller lange træningsprogrammer afgørende for at komme i gang med at motionere. Det handler i virkeligheden bare om at snøre skoene og gå en tur.

6. Mind dig selv om, hvor godt det føles bagefter.

Selv om det er svært at tage sig sammen, så sker det sandsynligvis aldrig, at du fortryder at have dyrket motion. Humør og energi bliver bedre, og du kan være rigtig stolt af dig selv. Du kan hjælpe dig selv til at holde fast i denne følelse ved at lave en træningsdagbog.

7. Alliér dig med andre, hvis du kan og har lyst.

Det er nemmere at komme ud af døren, hvis der er nogen, som venter på dig.

8. Væk dit konkurrence-gen: Før trænings-logbog.

Det er motiverende at følge dine fremskridt og prøve at slå egne rekorder. Du kan føre en fysisk logbog eller en digital – se tips til digitale hjælpemidler nedenfor:

Elektroniske motionsgadgets

Motionsapps til smartphones

Der findes et hav af motions-apps til smartphones, der hjælper med alt fra at måle ruter og tid til at holde motivationen oppe. Her kan du ofte også sætte dig mål, som appen hjælper dig med at nå. Nogle apps er særligt velegnede til løb, andre kan bruges til både løb, cykling, gang osv. Søg f.eks. på motion eller sundhed i App Store eller Google Play

Skridttæller

En skridttæller er god til at måle hvor meget du bevæger dig i din dagligdag, hvis du tager den på fra morgenstunden. Den kan motivere til at lægge lidt ekstra gang ind hist og her, så du slår gårsdagens skridttal. Du kan selvfølgelig også sætte dig mål, som f.eks. at du vil tage mindst 100 skridt mere hver dag i en periode. De fleste skridttællere måler kun præcist på gang og er mindre præcise på løb og cykling.  

Det anbefales, at man går mindst 10.000 skridt om dagen, men hvis du dyrker meget anden motion, behøver du ikke nødvendigvis at nå helt op på 10.000 skridt hver dag.

Pulsur

Hvis du gerne vil måle din træningsintensitet løbende, kan et pulsur være et godt redskab. For at få glæde af et pulsur, skal du kende - eller finde - din hvilepuls og din maksimale puls. En del pulsure kan også måle distance mm. 

Aktivitetsarmbånd

Med et aktivitetsarmbånd kan du følge med i dine daglige aktiviteter og også hvordan du sover. Armbåndet registrerer dine bevægelser, måler skridt, distancer, kalorieforbrug mm. Aktivitetsarmbåndet kombineres typisk med en app på en smartphone, hvor du kan se målingerne af aktiviteter og søvn. 

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning