Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Som udgangspunkt må du motionere, så meget du kan. Hvis du har lyst til at gå i gang med hårdere træning hvor pulsen kommer op, kan din egen læge eller personalet på hospitalet hjælpe dig med at finde ud af, hvor meget du må udfordre din krop med netop din kræftsygdom og behandling.
Er du i kemo- eller strålebehandling, kan du fortsætte dine normale aktiviteter i så høj grad, som det er muligt for dig. Hvis du er blevet opereret, er det godt at vende tilbage til dit normale aktivitetsniveau så hurtigt som muligt efter operationen.
Du skal selvfølgelig være opmærksom på din krops signaler undervejs og reagere på dem. Hvis du får smerter eller bliver svimmel eller utilpas, er det vigtigt at stoppe træningen med det samme.
Tal med din egen læge eller personalet på hospitalet om, hvor meget du må motionere. De kan også fortælle dig, om der er noget, du skal være særligt opmærksom på på grund af netop din kræftsygdom. Der kan f.eks. være øvelser eller bevægelser, du ikke må udføre, eller andet, du skal tage højde for.
Har du hjertelidelser, kræft eller metastaser i knoglerne, er det særligt vigtigt, at du taler med din læge, før du begynder at dyrke motion med hård belastning.
Der er nogle enkelte forholdsregler, du skal tage, før du dyrker motion, som får pulsen højt op, hvis du er under behandling for kræft:
Nogle behandlinger påvirker immunforsvaret så meget, at kroppen er længere om at restituere sig efter træning, og små infektioner kan derfor blomstre op. Dette gælder især, hvis du har leukæmi, lymfekræft eller kræft i knoglemarven (myelomatose).
En god tommelfingerregel er: Hvis din behandling bliver udsat på grund af for lave tal, så kan du heller ikke træne. Spørg din læge til råds, hvis du er i tvivl. Derudover skal du selvfølgelig være opmærksom på kroppens signaler og lytte til dem.
Når du er færdig med behandlingen, skal du i princippet ikke tage nogen forholdsregler, før du træner. Dog skal du være opmærksom på, at kroppen stadig kan være påvirket i nogle uger efter, at du har fået din sidste behandling.
Mine råd er: Dyrk motion, lyt til god musik og lev livet som før. Jeg har ingen gener efter 15 strålebehandlinger efter brystbevarende operation. Dyrker man motion, bliver man ikke så træt
Kvinde, strålebehandling
Sidst ændret 22.12.2014
Tekst: Nanna Kathrine Riiber og Susan Hovmand Lysdal
Kilde: Projektfysioterapeut, Universitetshospitalernes Center for Sygepleje- og Omsorgsforskning, Morten Quist og forsker, cand.scient., ph.d. Nina Føns Johnsen
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17