Gå til sygdomsliste

Efter behandling

Når du er færdig med behandlingen, er det godt at have fokus på at holde normalvægten ved at spise sundt og dyrke motion.

Mange patienter tænker over, hvor meget maden betyder for overlevelse og tilbagefald efter kræftbehandlingen. Gode og sunde madvaner er godt, også når du har haft kræft. Sund mad giver dig ny energi og styrker kroppen efter kræftbehandlingen.

Madens betydning i forhold til overlevelse og forebyggelse af tilbagefald er endnu ikke tilstrækkelig undersøgt, men forskning tyder på, at overvægt og manglende fysisk aktivitet øger risikoen for tilbagefald af nogle kræftsygdomme. Derfor anbefales kræftoverlevere at følge de samme kostråd, som gælder for kræftforebyggelse generelt. Dvs. at spise en varieret kost af grøntsager, fuldkorn og fisk, samt at begrænse indtaget af kød fra okse, kalv, lam og gris (ofte omtalt som rødt kød).

Du kan mindske risikoen for tilbagefald ved at:
  • Holde en normal vægt
  • Være fysisk aktiv
  • Spise mad, der er rig på grønt, frugt og fuldkorn
  • Minimere kødindtag og alkohol samt holde igen med salt
  • Undgå at tage kosttilskud eller stærke tabletter med vitaminer og mineraler, men i stedet få de sunde stoffer (mikronæringsstoffer) fra en varieret kost
Kræftoverlevere anbefales at følge de samme kostråd, som gælder for kræftforebyggelse generelt

Når du er færdig med din kræftbehandling, kan sund mad være med til at bygge kroppen op

I stedet for at tage kosttilskud eller stærke tabletter med vitaminer og mineraler anbefales det at få de sunde stoffer (mikronæringsstoffer) fra en varieret kost.

Efter en krævende kræftbehandling kan sund mad være med til at styrke din krop og få dig til at føle dig stærkere. Få gode råd her:

Hvad skal du spise, hvis du har kræft?

Hvis sygdom eller behandling har gjort, at du ikke længere kan spise, som du gjorde, før du blev syg, kan det være godt at tale med en diætist. Det kan f.eks. være, at du har synkebesvær eller kun må spise små portioner mad ad gangen. Du kan også finde gode råd og opskrifter:

Problemer med at spise

Læs ofte stillede spørgsmål om kost og kræft

Ofte stillede spørgsmål

Få hjælp til rygestop

Hvis du ryger, og gerne vil vælge ét enkelt sted at sætte ind, er det bedste, du kan gøre for at forebygge tilbagefald, at stoppe med at ryge. Et rygestop mindsker risikoen for, at kræften kommer igen.

Rygestop under en kræftsygdom

Til pårørende

Efter endt behandling kan sund mad med fuldkorn, sunde fedtstoffer, grøntsager og proteiner være med til at genopbygge kroppen og dens styrke. Men der kan stadig være problemer med at spise efter endt behandling.

Hvis spiseproblemerne fortsætter, eller det tager lang tid at genvinde appetitten efter behandlingen, kan det være en idé at tale med en diætist. 
 
Hjælp og rådgivning

Læs alt om kost og kræft

Kost til kræftpatienter - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning