Gå til sygdomsliste

Hjælp og rådgivning

Her kan du læse om muligheder for madudbringning, hjælp til indkøb, tilskud til ernæringspræparater og rådgivning fra en diætist.

Kvinde laver mad i sit køkken

'Jeg led meget af kvalme og manglende appetit under min strålebehandling. Min mand og jeg talte med en diætist i Kræftens Bekæmpelse, der gav råd til, hvad jeg kunne spise for at lindre den og få større appetit'.

Mad til døren

Alle kommuner har pligt til at tilbyde en madserviceordning til borgere, som ikke er i stand til selv at lave mad. Ordningen gælder både, hvis man har en midlertidig eller en varigt nedsat funktionsevne.

Det er hjemmeplejen i kommunen, som vurderer din samlede situation. Du kan læse mere om service og kvalitet på din kommunes hjemmeside.

Nogle steder består tilbuddet af en enkelt menu, andre steder er der forskellige retter og diæter at vælge imellem. I enkelte kommuner er der menuer, som egner sig til småtspisende, dvs. små portioner med et højt protein- og energiindhold.

Du skal selv betale for maden, og der er fastsat loft over de priser, som kommunen må kræve for maden. F.eks. skal man højest betale 53 kr. for en hovedret.

Kommunen har aftaler med faste leverandører, som leverer maden. Det kan f.eks. være et nærliggende dagcenter eller plejehjem, hvor du kan gå hen at spise.

Du kan læse mere om kommunens madservice på borger.dk

Borger.dk - madservice

Hjemmepleje

Hjemmeplejen i kommunen kan yde forskellige former for hjælp. Du skal bruge en henvisning fra din læge, hvis du ønsker hjemmesygepleje eller hjemmehjælp. Du kan kontakte din læge, eller du kan også selv rette henvendelse til hjemmeplejen. Ud fra en samtale med dig vurderes det, hvilken hjælp du kan få.

Hjælp fra hjemmeplejen kan være hjælp til personlig pleje, indkøb og rengøring m.m. Hjemmepleje kan også være, at du jævnligt får besøg af en hjemmesygeplejerske. Det kan være til støtte, hjælp og vejledning om problemer, der kan opstå, herunder også vejledning om kost. Det kan også være hjælp til medicindosering, injektioner, sårskift m.m.

Rådgivning fra en diætist

Hvis du har problemer med at spise som følge af din kræftsygdom og behandling, eller hvis du har tabt dig meget eller er meget overvægtig, kan det være en god hjælp at få råd og vejledning af en diætist.

Er du indlagt, eller går du til ambulant behandling eller kontrol, vil du kunne tale med diætisten, der er tilknyttet stedet. Der er dog ikke ansat diætister ved alle sygehuse i Danmark.

Hvis du ikke har kontakt med et sygehus, kan du spørge din læge, om der er mulighed for at blive henvist til en diætist i kommunen, hvilket er muligt enkelte steder i Danmark.

Derudover findes der en række privatpraktiserende diætister. Her skal du selv betale for konsultationerne.

Energiberigede mad- og drikkevarer

En del kræftpatienter kan opleve perioder, hvor sygdommen eller behandlingen gør det svært at spise og synke almindelig mad, og der kan derfor være behov for ernæringspræparater som erstatning for eller som supplement til den sædvanlige mad. Eksempler på ernæringspræparater er sondemad og færdigfremstillede protein- og energirige drikke. Du kan købe nogle af de energiberigede produkter i større supermarkeder. Andet kræver recept og skal købes på apoteket.

Tilskud fra den offentlige sygesikring til sondemad og visse andre ernæringspræparater

Hvis lægen ordinerer et ernæringspræparat til dig, kan du få tilskud til køb af produkterne. Det offentlige dækker 60 pct. af ernæringspræparatets pris. De resterende 40 pct. skal brugeren selv betale. Det er en række bestemte præparater, der ydes tilskud til, og det kan kun lade sig gøre, når en læge ordinerer præparatet i forbindelse med sygdom eller svækkelse.

Hvis du har spørgsmål om tilskud til ernæringspræparater, kan du tale med din læge eller en socialrådgiver om det. Hvis din læge ordinerer et ernæringspræparat til dig, udfylder han/hun en særlig ordinationsblanket, som du får udleveret. Herefter kan du vælge, om du vil købe præparatet på apoteket eller hos importørerne/producenterne. Læs mere 

Ernæringspræparater med tilskud - information fra Lægemiddelstyrelsen

Læs mere:

Se her, hvornår du kan ringe til Kræftlinjens diætist.

Kræftlinjen

Oversigt over privatpraktiserende kliniske diætister i Danmark.

Foreningen af Kliniske Diætister 

Kursusforløbet Ditliv giver dig inspiration og gode råd inden for de fire områder mad, bevægelse, søvn og tanker. Tilmeld dig kursusforløb i kræftrådgivningen nær dig.

Ditliv

Læs alt om kost og kræft

Kost til kræftpatienter - forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.