Gå til sygdomsliste

Musik

Her kan du læse om, hvordan musik kan være med til at give velvære og ro, både mentalt og fysisk.

Musik har en betydning for de fleste af os. Det kan påvirke vores følelser og humør, og en bestemt sang eller musikstykke kan på et øjeblik sende vores tanker tilbage til en særlig begivenhed eller periode i vores liv. Vi bruger hver i sær musik forskelligt i dagligdagen, og vi har alle vores egen musiksmag. Derfor er det også vidt forskelligt, hvilke stemninger et stykke musik fremkalder hos os. Hvis du vil bruge musik til at få ro på tankerne, er det derfor vigtigt, at du vælger noget musik, du selv finder afslappende. Det skal ikke nødvendigvis være skrevet specielt til afspænding, yoga eller lignende.

Musik kan hjælpe dig til at falde til ro i situationer, hvor du er anspændt eller nervøs, f.eks. i et venteværelse eller lignende. Det kan også være rart at bruge musik til at slappe af i løbet af dagen, fjerne fokus fra eventuelle gener eller måske som hjælp til at falde i søvn.

Læg eller sæt dig godt til rette i din seng eller et andet sted, hvor du har det godt, og luk gerne øjnene. Brug lidt tid på at komme til at sidde eller ligge rigtig godt, så der ikke er noget der generer dig. Forsøg at slippe de tanker og bekymringer du har, og lyt til musikken. Aftal på forhånd med dig selv, at det er okay, at du den næste halve time – eller hvor længe, du har lyst – ikke skal andet end at lytte til musikken.

Musik som afspænding

Hvis du vil bruge musik til afspænding eller hjælp til at falde i søvn, er det en god ide at tage højde for, at den musik, du vælger, ikke har markante tempo- eller stilskift undervejs, som fanger din opmærksomhed og forstyrrer din ro. Det kan være en ide, at afprøve musik, der er udviklet særligt til at finde afspænding og ro, som f.eks. Musicure-cd’erne, der fås på mange apoteker. Hvis du har det bedre med andre former for musik, må du forsøge dig lidt frem og finde en cd – eller lave din egen spilleliste på en mp3-afspiller – der har nogenlunde jævnt tempo og stil igennem numrene.

Musikterapi

Musik har en positiv effekt på sindet og deraf også på kroppen, og derfor anvendes musik også i behandlingssammenhænge til at skabe velvære og mindske ubehag og symptomer. Behandling med musikterapi kan have forskellige former lige fra CD’er, man lytter til på egen hånd, som beskrevet ovenfor, til længere forløb med en musikterapeut. Musikken kan være specielt komponeret til musikterapi og vil ofte være rolig musik med et flydende tempo.

Læs mere her:


Afspænding
Se eksempler på afspændingsøvelser og læs hvordan afspænding kan være en god måde at hvile kroppen på i løbet af dagen.

Læs mere under 'Hjælp og Viden' på cancer.dk:

Her finder du mere viden, som du kan bruge, hvis du vil arbejde med at styrke dine mentale ressourcer:

Meditation

Visualisering

Musikterapi

 

Hvad kan jeg selv gøre?

Gode råd, hvis du har kræft

Om kost, fysisk aktivitet, samvær med andre og alternativ behandling.

Hvad kan du selv gøre


Opskrifter

Opskrifter

Hvad skal jeg spise, hvis jeg har kræft?

Opskrifter


Mentale ressourcer og kræft

Når den samme negative tanke bliver ved med at komme op til overfladen, og man vender og drejer den igen og igen, kaldes det ruminering. Chris MacDonald fortæller her om, hvad man kan gøre for at komme ud af et negativt tankemønster.

Hvordan har søvn indflydelse på dit velbefindende?

Professor, dr. med.; cand. psych Bobby Zachariae forklarer om søvns indflydelse på fysisk og psykisk velbefindende. Derudover giver han gode råd til, hvordan du opnår en god og sund søvn.