Gå til sygdomsliste

Årsager til kræft

Der er mange årsager til kræft. Man ved, at vores livsstil og det miljø, vi lever i, spiller ind. Man kan også være arveligt disponeret for at udvikle kræft, ligesom biologiske faktorer som f.eks. visse hormoner kan være en faktor. Oftest er der tale om et samspil mellem flere faktorer.

På disse sider kan du se tal og statistikker samt læse om forskellige årsager til kræft. Forskerne skelner mellem 'dokumenterede årsager til kræft' og 'velbegrundede mistanker'. Du får også gode råd om, hvad du selv kan gøre for at mindske risikoen for at udvikle en kræftsygdom.

Årsager til kræft

Forskere over hele verden bliver hver dag klogere på, hvorfor vi får kræft, men også på kræftbehandling og hvad vi selv kan gøre for at minimere risikoen for at få en kræftsygdom.

Dokumenterede årsager til kræft

Rygning, alkohol og solens UV-stråler er nogle af de faktorer, som forskere med sikkerhed ved kan være årsag til, at vi får kræft. Læs mere om dokumenterede årsager til kræft her:

Dokumenterede årsager til kræft


Velbegrundede mistanker

Velbegrundede mistanker betyder, at forskningsresultater har vist, at der muligvis er sammenhæng mellem en risikofaktor og udvikling af kræft. Det betyder, at der skal forskes mere i sammenhængen, før man er helt sikker. Læs mere her:

Velbegrundede mistanker


Mange faktorer bag kræft

Der findes over 200 forskellige kræftformer, og ofte er årsagen et samspil mellem livsstil, arv og miljø. Det kan du læse mere om her:

Mange faktorer bag kræft


Sådan udvikles kræft

Kræft kan opstå, hvis en celle et sted i kroppen begynder at dele sig uden kontrol. Aktiviteten af hver enkelt celle bliver styret af arvematerialet i cellekernen. Hvis arvematerialet bliver beskadiget, kan den medfødte kontrol af celledeling blive ødelagt. Ødelagte celler vil normalt blive fjernet af kroppens immunforsvar. Sker det ikke, kan cellerne udvikle sig til kræft

Læs mere om udvikling af kræft

Læs alt om kræft og fakta:

Fakta om kræft


 

Om kræftsygdomme

Om kræftsygdomme

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling af kræftsygdomme.

Kræftsygdomme


Symptomer på kræft

Har du mistanke om, at du har kræft, skal du kontakte til din læge.

Symptomer


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud