Gå til sygdomsliste

Årsager til kræft

Der er mange årsager til kræft. Man ved, at vores livsstil og det miljø, vi lever i, spiller ind. Man kan også være arveligt disponeret for at udvikle kræft, ligesom biologiske faktorer som f.eks. visse hormoner kan være en faktor. Oftest er der tale om et samspil mellem flere faktorer.

Kræft kan opstå ved et tilfælde

Du kan få kræft, fordi nogle af kroppens celler muterer af sig selv ved et uheld.

Alle organer i kroppen indeholder stamceller. Stamcellerne forsyner organerne med nye celler ved at dele sig, efterhånden som de gamle celler bliver slidt op. Når en stamcelle deler sig, opstår der ofte fejl. Fejlene kaldes mutationer, og de opstår helt tilfældigt i stamcellens dna. 

Ofte betyder fejlene ikke noget, men efterhånden som vi bliver ældre, ophobes mutationerne i stamcellen. Det øger risikoen for, at én af stamcellerne kommer til at fungere så dårligt, at den begynder at dele sig ukontrollabelt og bliver til en kræftcelle.

Ny forskning tyder på, at disse spontane mutationer kan forklare, at kræft kan opstå, uden at man kan pege på en ydre årsag som f.eks. asbest eller rygning.


Alkohol

Sammenhængen mellem alkohol og kræft er veldokumenteret. Undersøgelser tyder på, at en meget lille mængde alkohol kan nedsætte risikoen for hjerte-karsygdomme, men der er ingen tvivl om, at alkohol øger risikoen for kræft. Læs mere her:

Alkohol


Arbejdsmiljø og kemikalier

I arbejdsmiljøet kan man blive udsat for påvirkninger fra sundhedsskadelige kemikalier og materialer. En række undersøgelser har skønnet, at over 1.500 tilfælde af kræft om året er arbejdsbetingede i Danmark. Læs mere her:

Arbejdsmiljø og kemikalier


Arvelige forhold

Det er veldokumenteret, at nogle kræftformer er arvelige. Arvelige kræftformer udgør kun en lille del af samtlige kræfttilfælde i Danmark. Læs mere om arvelige kræftsygdomme her:

Arvelige forhold


For lidt fysisk aktivitet

De præcise sammenhænge mellem for lidt fysisk aktivitet og udvikling af kræft kendes endnu ikke. Men en række biologiske mekanismer kan være en del af forklaringen på, hvorfor fysisk aktivitet nedsætter risikoen for at udvikle kræft. Læs mere her:

For lidt fysisk aktivitet


Hormoner

Kroppen producerer naturligt hormoner, som er vigtige for vores udvikling og funktion. Men hormoner kan også spille en rolle i forhold til udvikling af kræft. Læs mere her:

Hormoner


Infektioner

Infektioner med visse bakterier, virus og parasitter kan føre til udvikling af kræft. I Danmark er det hovedsageligt virusinfektion med human papillomavirus (HPV) og infektion med bakterien Helicobacter pylori, der har betydning for udvikling af kræft. Læs mere her:

Infektioner


Kemoterapi og strålebehandling ved kræft

Kemoterapi og strålebehandling kan – i sjældne tilfælde – være årsag til, at der opstår ny kræftsygdom i kroppen. Læs mere her:

Kræftbehandling


Kød fra firbenede dyr

Kød fra okse, svin og lam (også kaldet rødt kød), særligt hvis det er forarbejdet, øger risikoen for kræft i tyk- og endetarm. Der er ikke noget, som tyder på, at fjerkræ og fisk øger risiko for udvikling af sygdom. 

Kød fra okse, svin og lam


Luftforurening

Udendørs luftforurening og dieseludstødning øger risikoen for lungekræft hos mennesker. Ved at bevæge sig væk fra befærdede veje, kan man begrænse kontakten med forurenet luft. Læs mere her:

Luftforurening


Overvægt

Overvægt øger risikoen for at udvikle visse kræftformer. Forskning tyder også på, at overvægt kan påvirke sygdomsforløbet negativt. Læs mere om sammenhængen mellem overvægt og kræft her:

Overvægt


Radon

Radon er en radioaktiv luftart, der dannes naturligt i jorden, og indånding kan øge risikoen for, at man udvikler lungekræft. Læs mere om radon og kræft her:

Radon


Rygning

Rygning øger risikoen for mange forskellige kræftformer. For nogle kræftsygdomme er rygning ikke årsagen, men rygning forværrer prognosen. læs mere om rygning og kræft her: 

Rygning


Solens uv-stråler

Solens og solariets ultraviolette stråling kan give kræft hos mennesker. Det gælder især kræft i huden, men også kræft i læberne og øjnene kan skyldes stråling fra sol og solarium. Læs mere UV-stråler og kræft her:

Solens uv-stråling


Stråling

Her kan du læse mere om sammenhængen mellem kræft og stråling fra f.eks. mobiltelefoner, røntgenstråler og stråling fra verdensrummet:

Stråling


Mange faktorer bag kræft

Der findes over 200 forskellige kræftformer, og ofte er årsagen et samspil mellem livsstil, arv og miljø. Det kan du læse mere om her:

Mange faktorer bag kræft


Læs alt om kræft og fakta:

Fakta om kræft

 

Om kræftsygdomme

Om kræftsygdomme

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling af kræftsygdomme.

Kræftsygdomme


Symptomer på kræft

Mand ved tablet

Har du mistanke om, at du har kræft, skal du kontakte til din læge.

Symptomer


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud