Gå til sygdomsliste

HPV og mænd

Infektion med HPV-virus kan hos mænd medføre kræft i munden, svælget, endetarmsåbningen (anus) og penis. Det er dokumenteret, at HPV-vaccinen hos mænd har forebyggende effekt mod forstadier til kræft i endetarmsåbningen (analkræft) og kønsvorter.

Infektion med HPV, især HPV type 16, kan i sjældne tilfælde medføre kræft i munden, svælget, endetarmsåbningen (anus) og penis.

Kræft i penis er en sjælden kræftform, hvor det skønnes, at op imod 30-50 pct. af alle tilfælde kan skyldes HPV.

Analkræft er en relativt sjælden kræftform, men cirka 90 pct. af alle tilfælde skyldes infektion med HPV. Forekomsten af HPV-relateret analkræft ser ud til at være stigende. Både blandt mænd og kvinder er der i dag omkring dobbelt så mange, der får HPV-relateret kræft i endetarmsåbningen sammenlignet med for 30 år siden.

Endelig er en stor del af kræft i mundsvælget, herunder især i mandlerne, forårsaget af HPV. Hyppigheden af kræft i mundsvælg og mandler er steget kraftigt de sidste årtier, og mænd rammes hyppigere end kvinder af disse kræftformer.

Hvad er HPV?

HPV er en seksuelt overført virus, som smitter ved seksuel kontakt. En HPV-infektion er som regel uden symptomer, og i de fleste tilfælde forsvinder infektionen af sig selv. I visse tilfælde bliver infektionen dog kronisk, og i så fald kan infektionen medføre celleforandringer og siden hen kræft. Der er ingen effektiv behandling mod HPV-infektionen.

Der findes mange forskellige typer HPV, men kun omkring 13 HPV typer, især HPV-type 16 og 18, kan i sjældne tilfælde føre til udvikling af celleforandringer og kræft. HPV-typerne 6 og 11 er årsag til de fleste kønsvorter (kondylomer).

I 2006 blev den første vaccine mod HPV godkendt i EU til forebyggelse af livmoderhalskræft, som er den hyppigste HPV-relaterede kræftform. HPV-vaccinerne er også godkendt til forebyggelse af kræft i endetarmsåbningen samt kræftforstadier i skeden og de ydre kvindelige kønsorganer.

Hvis din kæreste har celleforandringer på livmoderhalsen 

Hvis du er mand, og din kvindelige kæreste får konstateret celleforandringer, har hun haft HPV et stykke tid. I så fald har du muligvis også selv HPV. Mænd kan ligesom kvinder få kræft pga. en HPV-infektion, men de HPV-relaterede typer kræft, som mænd får, er sjældne. Det er vigtigt at huske, at HPV i langt de fleste tilfælde er en ganske ufarlig infektion, der forsvinder af sig selv.

Unge seksuelt aktive mænd kan vælge at blive vaccineret, da det ikke er sikkert, at de er smittet med HPV. Vaccinen beskytter mod flere HPV typer, og selvom man er blevet smittet med nogle af typerne, vil man stadig kunne opnå beskyttelse mod de andre. Forskning har desuden vist, at kvinder der har haft f.eks. en HPV 16 infektion, før de blev vaccineret, efter vaccinationen er bedre beskyttet mod en eventuel ny infektion med HPV 16.

Er din partner smittet med HPV, kan oralsex øge risikoen for kræft i mund og svælg  

Risikoen for kræft i munden eller svælget er til stede, da infektion med HPV kan ske gennem oralsex. Flere studier har vist, at der er en sammenhæng mellem HPV-infektion i munden og kræft i munden og svælget, især i mandlerne. Omkring 45 pct. af tumorer i mundsvælget er HPV-positive

Mænd og effekten af HPV-vaccine

Hos mænd er der dokumenteret forebyggende effekt af HPV-vaccinen mod forstadier til kræft i endetarmsåbningen (analkræft) og kønsvorter.

Man kan som dreng/ung mand vælge at blive vaccineret mod HPV hos egen læge. Man skal dog være opmærksom på, at HPV-vaccinen i Danmark kun tilbydes gratis til piger som en del af børnevaccinationsprogrammet. Drenge/mænd skal derfor selv betale for vaccinen.

I 2018 tilbydes drenge mellem 15 og 20 år, der er tiltrukket af drenge, som et midlertidigt tilbud at blive HPV-vaccineret gratis. Læs mere: 

Sundhedsstyrelsens information om gratis vaccination til homo- og biseksuelle drenge

Kan HPV-vaccination reducere risikoen for HPV-kræft hos mænd?

Det er vist, at HPV-vaccinerne medfører samme immunrespons hos mænd og kvinder, og at vaccinen hos kvinder, udover at beskytte mod livmoderhalskræft, også beskytter mod kræft i endetarmsåbningen og kræft på og omkring kønsorganerne.

Meget tyder på, at vaccinerne også kan beskytte mod HPV-relateret peniskræft samt kræft i mund og svælg. Læs mere om HPV-vaccination hos mænd:

HPV-infektion hos mænd

Det mener Kræftens Bekæmpelse om HPV-vaccination og drenge

Der findes i alt tre HPV-vacciner
  • Cervarix®: Beskytter mod infektion med HPV-typerne 16 og 18, som forårsager ca. 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Denne vaccine har siden februar 2016 været anvendt i det danske børnevaccinationsprogram
  • Gardasil®: Beskytter ligesom Cervarix mod HPV16 og 18, og derudover også mod HPV6 og HPV11, der forårsager ca. 90 pct. af alle kønsvorter. Denne vaccine blev anvendt i vaccinationsprogrammet før februar 2016
  • Gardasil9®: Beskytter mod i alt 7 kræftfremkaldende HPV-typer (HPV16,18, 31, 33, 45, 52, 58), der estimeres at forårsage omkring 90 pct. af alle livmoderhalskræfttilfælde. Beskytter også mod HPV6 og HPV11, der forårsager 90 pct. af kønsvorter. Gardasil9® vil blive tilbudt piger i børnevaccinationsprogrammet fra 1. november 2017.

Bliver man vaccineret, producerer man såkaldte antistoffer. Det vil sige, at man bliver immun og dermed ikke får en HPV-infektion med de nævnte HPV-typer.

HPV-risiko hvis man har en fast kæreste

Hvis den ene af jer har haft intim kontakt med en anden tidligere, er der en risiko for at være blevet smittet med HPV. Virus kan sidde på penis, pung, kønslæber, skeden, livmoderhals, mellemkødet, endetarmsåbning samt i munden og i svælget.

Infektion med HPV er meget udbredt i den danske befolkning og er hyppigst hos yngre seksuelt aktive. Man kan ikke behandle en HPV-infektion, men man kan lade sig vaccinere, så man fremadrettet ikke bliver smittet med de typer, som er indeholdt i vaccinen.

Er det muligt selv at holde øje eller at blive kontrolleret for kræft, hvis man er smittet med HPV?

Du vil som oftest ikke vide, at du har en HPV infektion, da HPV som regel ikke giver symptomer. Langt de fleste infektioner forsvinder af sig selv. Det er vigtigt at være opmærksom på tidlige symptomer på kræft, således at kræften bliver opdaget så hurtigt som muligt. Læs mere om symptomer på kræft:

Symptomer på kræft

Læs om HPV-vaccinen og livmoderhalskræft

Bliv opdateret på fakta om HPV-vaccinens effekt og mulige bivirkninger. Få indblik i forskellige kvinders historier om at leve med celleforandringer eller livmoderhalskræft.

www.cancer.dk/hpv

 

Om kræftsygdomme

Nærbillede af celler

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling ved de forskellige kræftsygdomme:

Kræftsygdomme


Symptomer på kræft

Har du mistanke om, at du har kræft, skal du kontakte til din læge.

Symptomer


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud