Gå til sygdomsliste

HPV og mænd

Infektion med HPV kan hos mænd medføre kræft i munden, svælget, endetarmsåbningen (anus) og penis. HPV-infektion hos mænd kan desuden give kønsvorter. Det er dokumenteret, at HPV-vaccinen hos mænd har forebyggende effekt mod forstadier til kræft i endetarmsåbningen og kønsvorter.

For mænd kan infektion med HPV, især HPV type 16, i sjældne tilfælde medføre kræft i munden, svælget, endetarmsåbningen (anus) og penis.

Kræft i penis er en sjælden kræftform, hvor det skønnes, at omkring 30-50 pct. af alle tilfælde skyldes HPV.

Kræft i endetarmsåbningen (analkræft) er en relativt sjælden kræftform, men forekomsten i Danmark har været stigende de sidste 35 år. I dag diagnosticeres der omkring 140 tilfælde af analkræft i Danmark om året, heraf ca. 40 tilfælde blandt mænd og ca. 100 tilfælde blandt kvinder. Cirka 90 pct. af alle tilfælde af analkræft skyldes infektion med HPV.  

Endelig er en stor del af kræft i mundsvælget, herunder især i mandlerne, forårsaget af HPV. Hyppigheden af kræft i mundsvælg og mandler er steget kraftigt de sidste årtier, og mænd rammes hyppigere end kvinder af disse kræftformer.

Hvad er HPV?

HPV er en seksuelt overført virus, som smitter ved seksuel kontakt. En HPV-infektion er som regel uden symptomer, og i de fleste tilfælde forsvinder infektionen af sig selv. I visse tilfælde bliver infektionen dog kronisk, og i så fald kan infektionen medføre celleforandringer og siden hen kræft. Der er ingen effektiv behandling mod HPV-infektion.

Der findes mange forskellige typer HPV, men kun omkring 13 HPV typer, især HPV-type 16 og 18, kan i sjældne tilfælde føre til udvikling af celleforandringer og kræft. HPV-typerne 6 og 11 er årsag til de fleste kønsvorter (kondylomer).

I 2006 blev den første vaccine mod HPV godkendt i EU til forebyggelse af livmoderhalskræft, som er den hyppigste HPV-relaterede kræftform. Gardasil9®, som er den HPV vaccine, der anvendes i børnevaccinationsprogrammet fra 2017, er godkendt til forebyggelse af kræftforstadier og kræft i livmoderhalsen, endetarmsåbningen, skeden og de ydre kvindelige kønsorganer.

Hvis din kæreste har celleforandringer på livmoderhalsen 

Hvis du er mand, og din kvindelige kæreste får konstateret celleforandringer, har hun sandsynligvis haft HPV et stykke tid. I så fald har du muligvis også selv HPV. Mænd kan ligesom kvinder få kræft pga. en HPV-infektion, men de HPV-relaterede typer kræft, som mænd får, er sjældne. Det er vigtigt at huske, at HPV i langt de fleste tilfælde er en ganske ufarlig infektion, der forsvinder af sig selv.

Unge seksuelt aktive mænd kan vælge at blive vaccineret, da det ikke er sikkert, at de er smittet med HPV. Vaccinen beskytter mod flere HPV typer, og selvom man er blevet smittet med nogle af typerne, vil man stadig kunne opnå beskyttelse mod de andre. Forskning har desuden vist, at kvinder der har haft f.eks. en HPV-16-infektion, før de blev vaccineret, efter vaccinationen er bedre beskyttet mod en eventuel ny infektion med HPV-16.

Mænd og effekten af HPV-vaccine

Hos mænd er der dokumenteret forebyggende effekt af HPV-vaccinen mod forstadier til kræft i endetarmsåbningen (analkræft) og kønsvorter. Der er desuden bred enighed blandt læger og forskere om, at HPV-vaccination kan forebygge kræft i mundsvælget og peniskræft.

HPV-vaccination bliver gratis til drenge pr. 1. juli 2019 som en del af børnevaccinationsprogrammet, hvis de fylder 12 år denne dag eller senere. Der er ikke på nuværende tidspunkt planlagt gratis HPV-vaccination til ældre drenge. Du kan læse mere om HPV-vaccination til drenge her:

HPV-vaccination til drenge fra 1. juli 2019 

Kan HPV vaccination reducere risikoen for HPV-relateret kræft hos mænd?

Det er vist, at HPV-vaccinerne beskytter mod forstadier til kræft i endetarmsåbningen hos både mænd og kvinder. Meget tyder på, at vaccinerne også kan beskytte mod HPV-relateret peniskræft samt kræft i mund og svælg. Læs mere om HPV-vaccination hos mænd:

HPV-infektion hos mænd

Det mener Kræftens Bekæmpelse om HPV-vaccination og drenge

Der findes i alt tre HPV-vacciner
  • Cervarix®: Beskytter mod infektion med HPV-typerne 16 og 18, som forårsager ca. 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Denne vaccine blev anvendt i det danske børnevaccinationsprogram fra februar 2016 til oktober 2017.
  • Gardasil®: Beskytter ligesom Cervarix mod HPV16 og 18, og derudover også mod HPV6 og HPV11, der forårsager ca. 90 pct. af alle kønsvorter. Denne vaccine blev anvendt i vaccinationsprogrammet før februar 2016.
  • Gardasil9®: Beskytter mod i alt 7 kræftfremkaldende HPV-typer (HPV16,18, 31, 33, 45, 52, 58), der estimeres at forårsage omkring 90 pct. af alle livmoderhalskræfttilfælde. Beskytter også mod HPV6 og HPV11, der forårsager 90 pct. af kønsvorter. Gardasil9® blev introduceret i børnevaccinationsprogrammet fra 1. november 2017.

Bliver man vaccineret, producerer man såkaldte antistoffer. Det vil sige, at man bliver immun og dermed ikke får en HPV-infektion med de nævnte HPV-typer.

HPV-risiko hvis man har en fast kæreste

Hvis den ene af jer har haft seksuel kontakt med en anden tidligere, er der en risiko for at være blevet smittet med HPV. Virus kan sidde på penis, pung, kønslæber, skeden, livmoderhals, mellemkødet, endetarmsåbning samt i munden og i svælget. Virus overføres ikke kun ved samleje, men også ved andre former for seksuel kontakt.

Infektion med HPV er meget udbredt i den danske befolkning og er hyppigst hos yngre seksuelt aktive. En undersøgelse blandt 40.000 kvinder i Hovedstadsområdet i 2002–2005 viste, at omkring 40%-46% af de 20-26-årige havde HPV i livmoderhalsen. Man kan ikke behandle en HPV-infektion, men man kan lade sig vaccinere, så man fremadrettet ikke bliver smittet med de typer, som er indeholdt i vaccinen.

Er det muligt selv at holde øje eller at blive kontrolleret for kræft, hvis man er smittet med HPV?

Du vil som oftest ikke vide, at du har en HPV infektion, da HPV som regel ikke giver symptomer. Langt de fleste infektioner forsvinder af sig selv. 

Det er vigtigt at deltage i screeningsprogrammet mod livmoderhalskræft for at eventuelle kræftforstadier opdages og behandles, inden de eventuelt udvikler sig til kræft. Selvom du er vaccineret mod HPV, bør du alligevel deltage i livmoderhalskræftscreening, da vaccinerne ikke beskytter mod alle typer af HPV. 

Det er også vigtigt at være opmærksom på tidlige symptomer på kræft, således at kræften bliver opdaget så hurtigt som muligt. Læs mere om symptomer på kræft:

Symptomer på kræft

Læs om HPV-vaccinen og livmoderhalskræft

Bliv opdateret på fakta om HPV-vaccinens effekt og mulige bivirkninger. Få indblik i forskellige kvinders historier om at leve med celleforandringer eller livmoderhalskræft.

www.cancer.dk/hpv

 

Om kræftsygdomme

Nærbillede af celler

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling ved de forskellige kræftsygdomme:

Kræftsygdomme


Symptomer på kræft

Har du mistanke om, at du har kræft, skal du kontakte til din læge.

Symptomer


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud