Gå til sygdomsliste

Dokumenterede årsager til kræft

Her kan du se tal og statistikker samt læse om forskellige årsager til kræft. Du får også gode råd om, hvad du selv kan gøre for at mindske risikoen for at udvikle en kræftsygdom.

Forsker med pipette i laboratorium

Rygning, alkohol og solens UV-stråler er nogle af de faktorer, som forskerne er helt sikre på, kan give kræft. Det vil sige, at der er gode og sikre forskningsresultater, der viser en sammenhæng mellem f.eks. rygning og kræft.

Rygning

Rygning øger risikoen for mange forskellige kræftformer. For nogle kræftsygdomme er rygning ikke årsagen, men rygning forværrer prognosen. læs mere om rygning og kræft her: 

Rygning


Alkohol

Sammenhængen mellem alkohol og kræft er veldokumenteret. Undersøgelser tyder på, at en meget lille mængde alkohol kan nedsætte risikoen for hjerte-karsygdomme, men der er ingen tvivl om, at alkohol øger risikoen for kræft. Læs mere her:

Alkohol


Solens uv-stråler

Solens og solariets ultraviolette stråling kan give kræft hos mennesker. Det gælder især kræft i huden, men også kræft i læberne og øjnene kan skyldes stråling fra sol og solarium. Læs mere UV-stråler og kræft her:

Solens uv-stråling


Arbejdsmiljø og kemikalier

I arbejdsmiljøet kan man blive udsat for påvirkninger fra sundhedsskadelige kemikalier og materialer. En række undersøgelser har skønnet, at over 1.500 tilfælde af kræft om året er arbejdsbetingede i Danmark. Læs mere her:

Arbejdsmiljø og kemikalier


For lidt fysisk aktivitet

De præcise sammenhænge mellem for lidt fysisk aktivitet og udvikling af kræft kendes endnu ikke. Men en række biologiske mekanismer kan være en del af forklaringen på, hvorfor fysisk aktivitet nedsætter risikoen for at udvikle kræft. Læs mere her:

For lidt fysisk aktivitet


Overvægt

Overvægt øger risikoen for at udvikle visse kræftformer. Forskning tyder også på, at overvægt kan påvirke sygdomsforløbet negativt. Læs mere om sammenhængen mellem overvægt og kræft her:

Overvægt

De præcise sammenhænge mellem for lidt fysisk aktivitet og udvikling af kræft kendes ikke. Men man ved, at fysisk aktivitet beskytter mod udvikling af tyktarmskræft, brystkræft og livmoderkræft.

De præcise sammenhænge mellem for lidt fysisk aktivitet og udvikling af kræft kendes ikke. Men man ved, at fysisk aktivitet beskytter mod udvikling af tyktarmskræft og brystkræft.


Stråling

Her kan du læse mere om sammenhængen mellem kræft og stråling fra f.eks. mobiltelefoner, røntgenstråler og stråling fra verdensrummet:

Stråling


Radon

Radon er en radioaktiv luftart, der dannes naturligt i jorden, og indånding kan øge risikoen for, at man udvikler lungekræft. Læs mere om radon og kræft her:

Radon


Kemoterapi og strålebehandling ved kræft

Kemoterapi og strålebehandling kan – i sjældne tilfælde – være årsag til, at der opstår ny kræftsygdom i kroppen. Læs mere her:

Kræftbehandling


Luftforurening

Udendørs luftforurening og dieseludstødning øger risikoen for lungekræft hos mennesker. Ved at bevæge sig væk fra befærdede veje, kan man begrænse kontakten med forurenet luft. Læs mere her:

Luftforurening


Infektioner

Infektioner med visse bakterier, virus og parasitter kan føre til udvikling af kræft. I Danmark er det hovedsageligt virusinfektion med human papillomavirus (HPV) og infektion med bakterien Helicobacter pylori, der har betydning for udvikling af kræft. Læs mere her:

Infektioner


Hormoner

Kroppen producerer naturligt hormoner, som er vigtige for vores udvikling og funktion. Men hormoner kan også spille en rolle i forhold til udvikling af kræft. Læs mere her:

Hormoner


Arvelige forhold

Det er veldokumenteret, at nogle kræftformer er arvelige. Arvelige kræftformer udgør kun en lille del af samtlige kræfttilfælde i Danmark. Læs mere om arvelige kræftsygdomme her:

Arvelige forhold


Sådan udvikles kræft

Kræft kan opstå, hvis en celle et sted i kroppen begynder at dele sig uden kontrol. Aktiviteten af hver enkelt celle bliver styret af arvematerialet i cellekernen. Hvis arvematerialet bliver beskadiget, kan den medfødte kontrol af celledeling blive ødelagt. Ødelagte celler vil normalt blive fjernet af kroppens immunforsvar. Sker det ikke, kan
cellerne udvikle sig til kræft. Læs mere:

Udvikling af kræft

Læs alt om årsager til kræft:

Årsager til kræft

 

Om kræftsygdomme

Om kræftsygdomme

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling af kræftsygdomme.

Kræftsygdomme


Symptomer på kræft

Mand ved tablet

Har du mistanke om, at du har kræft, skal du kontakte til din læge.

Symptomer


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud