Gå til sygdomsliste

Udvikling af kræft

Kræft (cancer) er en sygdom i cellerne, som opstår, hvis cellerne et sted i kroppen begynder at vokse uden kontrol og uden formål.

I alle kroppens celler findes arvemateriale, som styrer cellens aktivitet. Kræftceller kan udvikle sig, hvis arvematerialet bliver beskadiget (muterer).

Kroppens celler

Kroppen består af milliarder af celler, og der bliver hele tiden dannet nye, som erstatter dem, der bliver ødelagt eller slides op. På den måde kan sår heles, blod, hud og slimhinder gendannes, så hele organismen kan vedligeholdes og vokse. Hele processen bliver nøje styret af cellernes arveanlæg: Generne.

Video om kræft

Video: Hvad er kræft? Hvordan opstår kræft, og hvad kan man selv gøre for at forebygge kræft?

Godartede knuder (benign tumor)

Normale celler deler sig som regel uden problemer. Men der kan ske fejl, som gør, at de deler sig for meget. Det er relativt almindeligt og viser sig som en lille godartet knude et sted på kroppen. På latin kaldes det en benign tumor. Tager man en vævsprøve af knuden og kigger på cellerne i et mikroskop, vil de stadig se normale ud – der er bare for mange af dem.

Godartede knuder spreder sig ikke og må ikke forveksles med kræft. De kan forsvinde af sig selv eller blive siddende, der hvor de er opstået. Men de kan også blive så store, at de giver irriterende gener i hverdagen. I tarmen kan de f.eks. give forstoppelse eller diarré. Og på huden er de synlige og kan derfor virke skæmmende. I de tilfælde kan man vælge at få dem fjernet.

Ondartede knuder (malign tumor)

I en ondartet knude er cellerne ikke normale. Cellerne har delt sig for meget og dannet en knude. Derudover er der sket en mere alvorlig fejl i cellens gener, som ændrer dens form og udseende. Det kalder man forstadier til kræft.

Kræft skyldes en genetisk forandring - en mutation - som får normale celler i kroppen til at dele sig for meget. Endnu en mutation giver cellerne en unormal form og indbyrdes placering. Det kalder man forstadier til kræft.

Hvor normale celler begår selvmord, hvis de er syge, fortsætter kræftcellerne med at leve og skabe nye kræftceller. Bliver de ikke behandlet, vil de med tiden vokse ind i de organer, der befinder sig i nærheden. Når cellerne bryder igennem det omkringliggende væv, er der tale om invasiv cancer.

Hvis kræftknuden ikke er vokset igennem det væv, der omgrænser den, kalder man det cancer in situ, som på latin betyder kræft på stedet. Bryder kræften igennem vævet, kan den sprede sig til de omkringliggende organer.

Kræft kan sprede sig (metastaser)

Hvis kræftcellerne når blod- eller lymfebanerne, kan kræften bevæge sig videre rundt i kroppen og slå sig ned og vokse i helt andre organer, end de der lå i nærheden af kræftens oprindelsessted. Men det er stadig den oprindelige kræftform, patienten har. Celler, der har revet sig løs fra den oprindelige knude, bliver kaldt metastaser.

Hvis brystkræft spreder sig til f.eks. lunger eller lever, skyldes det altså metastasering. De løsrevne celler kan blive opsamlet i de lymfeknuder, som ligger tæt på den oprindelige kræftknude. Forstørrede lymfeknuder kan derfor være det første tegn på spredning af kræft.

Kræft kan opstå i alle slags celler

Kræft kan opstå i alle kroppens celler. Ofte navngiver man en kræftform efter det organ, den sidder i - f.eks. brystkræft eller lungekræft. Men fordi vores organer er bygget op af flere forskellige slags celler, som hver især kan blive til kræft, får en kræftform også et latinsk navn efter de celler, hvori den starter.

  • Karcinomer er kræft i kirtler, hud- og slimhindeceller - f.eks. bryst, bronkier, livmoder og fordøjelseskanal
  • Sarkomer er kræft i muskelceller, knogleceller og bindevævsceller
  • Leukæmi er kræft i blodets hvide celler
  • Lymfomer er kræft i lymfesystemets celler

Årsagerne til kræft er komplekse

Der er sjældent én enkelt årsag til kræft. Mens nogle faktorer øger risikoen, er der andre, som hæmmer udviklingen af kræft. Det er et komplekst samspil mellem komplicerede faktorer, som har betydning for, om man får kræft, og hvordan sygdommen vil udvikle sig.

Læs mere:

Årsager til kræft

 

Om kræftsygdomme

Om kræftsygdomme

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling af kræftsygdomme.

Kræftsygdomme


Symptomer på kræft

Har du mistanke om, at du har kræft, skal du kontakte til din læge.

Symptomer


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud