Gå til sygdomsliste

Rygning og alkohol - forbered dig på operation

Alkohol og rygning øger risikoen for komplikationer - både ved store operationer og mindre indgreb som tandkirurgi eller fjernelse af modermærker. Du kan nedsætte risikoen for komplikationer ved at stoppe med at ryge og drikke alkohol, inden du skal opereres.

Hvis du ryger, har du en øget risiko for komplikationer i forbindelse med operation. Det samme gælder, hvis du normalt drikker mere end 2 genstande alkohol om dagen.

Nedsæt risikoen for komplikationer ved operation:
  • Tobak: Hold helt op med at ryge senest 6 uger før operationen, hvis du vil undgå de unødige komplikationer og sikre det bedste forløb efter operationen.
  • Alkohol: Hold helt op med at drikke alkohol mindst 4 uger før din operation, hvis du normalt drikker mere end 4 genstande om dagen. Hold igen med alkohol, hvis du drikker mindre end 10 genstande om ugen. 

Rygning og operation

Rygere får dobbelt så mange komplikationer efter operation som ikkerygere og personer, der er stoppet med at ryge mindst 6 uger før operationen.

Komplikationerne hos rygere er f.eks.:

  • Problemer med heling - sammensyninger kan springe op
  • Lungeproblemer
  • Større risiko for infektioner
  • Længere indlæggelsestid

Risikoen for komplikationer er større, jo mere man ryger, og jo længere, man har været ryger.

Sammenhængen mellem rygning og operationskomplikationer har været kendt i mange år, og der er ikke forskel på, om det er cigaretter, cigarer eller pibe, man ryger. 

Man kan halvere risikoen ved at holde op med at ryge seks uger inden en planlagt operation. Skal du opereres akut, kan du også mindske risikoen for komplikationer ved at holde op med at ryge efter operationen.

Derfor hjælper rygestop

Det er optimalt at holde op med at ryge seks-otte uger før operationen. Rygere, der stopper med tobakken otte uger før operation, kan helt fjerne rygningens negative virkninger på operationsresultatet. Det er den tid, det tager for kroppen at normalisere hjerte- og lungefunktionen. 

Det tager immunsystemet omkring fire uger uden rygning, før det fungerer normalt.

Alkohol og operation

Personer, der drikker over 2 genstande om dagen, har en højere risiko for komplikationer i forbindelse med operation.

Komplikationerne ved et for højt alkoholforbrug er f.eks.:

  • Lungeproblemer
  • Infektioner
  • Sårproblemer
  • Længere indlæggelsestid

Du kan nedsætte risikoen for komplikationer ved at holde helt op med at drikke alkohol mindst 4 uger før din operation, hvis du normalt drikker mere end 4 genstande om dagen. 

Hvis der er mindre end 4 uger til du skal opereres, nytter det også at lade være med at drikke alkohol. Enhver pause med alkohol er bedre for immunsystemet end ingen pause.

Efter operationen bør du også holde pause med alkohol, hvis du vil nedsætte din risiko for, at alkohol forårsager komplikationer til operationen.

Her kan du få hjælp

Spørg din læge, i din kommune eller på hospitalet, hvor du kan få et rygestoptilbud. Du kan også få gratis alkoholrådgivning eller alkoholbehandling, hvis du har brug for det.

Find et rygestoptilbud

Alkoholrådgivning - find din kommunes tilbud

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning