Gå til sygdomsliste

Forsøgets titel: Watchful Waiting

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Endetarmskræft
Stadie 2, Stadie 3 (stadiet beskriver, hvor fremskreden sygdommen er)
Forklaring Hvis du har endetarmskræft, har du mulighed for at deltage i et forsøg, der undersøger, om man kan helt kan undgå operation efter kemoterapi og strålebehandling.
Baggrund for forsøget Den normale behandling af endetarmskræft består af strålebehandling sammen med kemotabletter efterfulgt af operation. Kemoterapien og strålebehandlingen får kræften til at skrumpe, så kirurgen bedre kan fjerne kræftknuden. Hos nogle patienter forsvinder kræften helt efter kemoterapi og strålebehandling. Forsøget undersøger, om disse patienter overhovedet har brug for operation.
Sådan foregår behandlingen I korte træk går undersøgelsen ud på, at lægerne vurderer svulsten ved undersøgelse af endetarmen (rektoskopi) ved start af strålebehandlingen og indlægger markeringer for at kunne holde øje med svulsten ved de efterfølgende undersøgelser.

Ved strålebehandlingens afslutning vurderer de igen svulsten med henblik på virkningen af strålebehandlingen. Det samme sker 6 uger efter strålebehandlingens afslutning, hvor lægerne samtidig foretager ny CT- og MR-scanning.

Hvis svulsten på dette tidspunkt ikke er aftaget i størrelse, tilbydes du operation. Hvis svulsten er aftaget i størrelse, gentages undersøgelserne 12 uger efter strålebehandlingens afslutning.

Hvis svulsten på det tidspunkt er fuldstændig væk og CT- og MR-scanning er uden tegn på kræft, vil du overgå til kontrolforløb. Hvis svulsten ikke er fuldstændig væk på det tidspunkt, får du en operation.

Her kan du få behandlingen
 • Rigshospitalet
 • Vejle Sygehus
 • Aalborg Universitetshospital (Lukket)
Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.
Forsøgets id-numre
 • Protokolnr.: NCT02438839 / VEK no. S-2015011

 • Denne side er sidst opdateret: 27-10-2015

  Lægefaglig beskrivelse af forsøget

  Læs en beskrivelse af forsøget, skrevet til læger og andre fagpersoner i sundhedsvæsnet. Teksten er skrevet af vores tidligere samarbejdspartner Sammenslutningen af Kræftafdelinger (SKA) eller Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC):

  Resume for fagpersoner

   

  Tilbage til søgeresultat