Gå til sygdomsliste

Forsøgets titel: NOPHO ALL2008 (børn)

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Akut leukæmi, Akut lymfatisk leukæmi (ALL), Leukæmi
Forklaring For børn med akut lymfatisk leukæmi kan denne behandling med kemoterapi være en mulighed. Behandlingen løber over to et halvt år og er i fire dele. Målet med behandlingen er helbredelse. Man undersøger, om man kan helbrede patienterne uden at strålebehandle centralnervesystemet.
Baggrund for forsøgsbehandlingen De fleste børn med akut lymfatisk leukæmi får som standard denne forsøgsbehandling. Den består af kemoterapi.

Den indledende behandling varer 4 uger. Bagefter vil næsten alle børn være i remission. Det betyder, at der ikke er symptomer på sygdommen, og at man i et mikroskop ikke kan se leukæmiceller i knoglemarven eller andre steder.

Men selv om sygdommen tilsyneladende er væk, er der stadig skjulte kræftceller tilbage. Derfor er man nødt til at fortsætte behandlingen med kemoterapi, så man undgår et tilbagefald.

Det er derfor nødvendigt at give en langvarig behandling, der løber over to et halvt år.

I løbet af behandlingen bliver børnene behandlet med forskellig intensitet. Behandlingsintensiteten tager højde for, hvor svært det er at udrydde restsygdommen.

-

En del standardbehandlinger til børn kører som forsøg. Det betyder ikke, at lægerne forsøger sig frem. Det betyder, at man har en fast måde at behandle på, men samtidig løbende indsamler data, så man har mulighed for at justere og fintune behandlingen.

I en standardbehandling er man oftest holdt op med at indsamle data, og behandlingens udvikling er stoppet. Det vil man helst undgå, når man behandler børn. Derfor holder man standardbehandlingen åben som et forsøg, så man er sikker på, at børnene til enhver tid får den bedst mulige behandling baseret på den nyeste viden.

Formål Behandlingen skal fjerne sygdommen og helbrede patienterne.

Derudover skal forsøget forbedre prognosen for børn og unge uden at bruge strålebehandling og ved kun at bruge stamcelletransplantation, når sygdommen ikke reagerer godt nok på kemoterapien.
Man kan deltage i forsøget hvis:
 • Man er fyldt et år (forsøget er også til voksne under 45 år)
 • Man har akut lymfatisk leukæmi.
Man kan ikke deltage i forsøget hvis:
 • Man har Philadelphia-kromosom positiv akut lymfatisk leukæmi
 • Man har moden B-celle akut lymfatisk leukæmi
 • Man har Down syndrom (du kan dog få forsøgsbehandlingen med visse modifikationer).
Her foregår behandlingen
 • Odense Universitetshospital
 • Rigshospitalet
 • Aalborg Universitetshospital
 • Århus Universitetshospital
Hvis man er interesseret i behandlingen, skal man tale med lægen på sit sygehus. Lægen kan undersøge, om det kan være en mulighed.
Forsøgets id-numre
 • Protokolnr.: NOPHO ALL2008-2a
 • Denne side er sidst opdateret: 10-11-2011

  Lægefaglig beskrivelse af forsøget

  Læs en beskrivelse af forsøget, skrevet til læger og andre fagpersoner i sundhedsvæsnet. Teksten er skrevet af vores tidligere samarbejdspartner Sammenslutningen af Kræftafdelinger (SKA) eller Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC):

  Resume for fagpersoner

   

  Tilbage til søgeresultat