Gå til sygdomsliste

Forsøgets titel: ALL2008 Peg-Asparaginase

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Akut leukæmi, Akut lymfatisk leukæmi (ALL), Leukæmi
Forklaring Dette forsøg undersøger et kemostof kaldet PEG-Asparaginase, givet til børn over 1 år og voksne under 45 med akut lymfatisk leukæmi. Normalt fårman stoffet hver 2. uge. Man ser, om man kan formindske bivirkningerne uden at miste behandlingseffekten, hvis man i stedet giver stoffet hver 6. uge.
Baggrund for forsøgsbehandlingen PEG-Asparaginase er en meget vigtig del af behandlingen for akut lymfatisk leukæmi. Det er et kemostof, som meget præcist rammer leukæmicellerne.

Man starter med at få det, når der er opnået sygdomskontrol efter de første 4 behandlingsuger.

På dette tidspunkt er der ikke længere symptomer på sygdommen, og man kan ikke se leukæmiceller i et mikroskop. Alligevel vil der stadig være mange leukæmiceller tilbage - om end på et meget lavt niveau.

For at udrydde de sidste leukæmiceller giver man derfor PEG-Asparaginase over ca. et halvt år med 2 ugers interval.

Denne behandling er imidlertid forbundet med en del bivirkninger. For at undgå disse bivirkninger uden at mindske chancerne for helbredelse, undersøger lægerne derfor i dette forsøg, om man kan give behandlingen hver 6. uge i stedet for hver 2. uge.

Den samlede behandlingstid vil fortsat være et halvt år, men intervallerne mellem de enkelte behandlinger med PEG-Asparaginase vil således være længere.

Behandlingen er del af en større forsøgsbehandling

Behandlingen med PEG-Asparaginase er en del af en mere omfattende forsøgsbehandling for akut lymfatisk leukæmi kaldet NOPHO ALL2008:

Læs om NOPHO ALL2008 behandlingen til voksne her

Læs om NOPHO ALL2008 behandlingen til børn her

Formål Forsøgsbehandlingen skal fjerne sygdommen og helbrede patienterne, samtidig med at risikoen for bivirkninger reduceres.
Man kan deltage i forsøget hvis:
 • Man er fyldt 1 år (forsøget er også til voksne under 45 år
 • Man har akut lymfatisk leukæmi.
Man kan ikke deltage i forsøget hvis:
 1. Man ikke opfylder de generelle kriterier efter NOPHO ALL 2008 behandlingen for børn med akut lymfatisk leukæmi
 2. Samtlige analyser for kromosomforandringer i leukæmicellerne ikke er gennemført i henhold til NOPHO ALL 2008 behandlingsprotokollen
 3. Du er en kvinde i den fertile alder, der ikke anvender sikker svangerforebyggelse.
Forsøgsmetode Forsøget er et lodtrækningsforsøg. En computer trækker lod blandt de patienter der deltager for tilfældigt at afgøre, hvem der får stoffet hver 2. uge, og hvem der får det hver 6. uge.
Sådan foregår behandlingen Børn får PEG-Asparaginase fra 4 uger henne i behandlingen og i de efterfølgende 30 uger. Behandlingen gives som en indsprøjtning ind i muskulaturen, almindeligvis i låret.

Behandlingen foregår på hospitalet, men hvis barnet ikke skal have anden behandling vil det kunne blive udskrevet efter få timer. Barnet skal opholde sig på hospitalet i disse timer for at sikre, at der ikke udvikler sig allergiske reaktioner på indsprøjtningen.

Behandlingen foregår på nøjagtig samme måde for de patienter, der får behandlingen hver 2. uge og de der får det hver 6 uge. Den eneste forskel mellem de to behandlinger er uge-intervallet.

I den fase hvor patienterne får PEG-Asparaginase, skal de komme til blodprøvekontrol for at sikre, at der ikke opstod bivirkninger.

Når behandlingen er afsluttet, skal patienterne fortsat have anden kemoterapi, som er en del af standardbehandlingen for akut lymfatisk leukæmi. Denne kemoterapi varer indtil patienterne i alt har været i behandling i 2,5 år.

Lægerne vil derefter følge patienterne i mange år fremefter for at se, om der er forskel på helbredelsesraterne hos de børn der fik behandlingen hver 6. uge og hver 2. uge.
Bivirkninger ved behandlingen Under behandlingen med PEG-Asparaginase vil ca. hver 5. barn opleve alvorlige bivirkninger.

Det kan være allergiske reaktioner, forstyrrelser i blodets størkning med risiko for blodpropper og bugspytkirtelbetændelse.

Lægerne ved ikke om risikoen for disse bivirkninger er forskellig hos børn,som får behandlingen hver 6. uge i forhold til børn der får behandling hver 2. uge. Det er det forsøget skal afklare.
Her foregår behandlingen
 • Odense Universitetshospital
 • Rigshospitalet
 • Aalborg Universitetshospital
 • Århus Universitetshospital
Hvis man er interesseret i behandlingen, skal man tale med lægen på sit sygehus. Lægen kan undersøge, om det kan være en mulighed.
Diverse Internationalt studie med deltagelse af afdelinger i alle 5 nordiske lande (Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige)
Forsøgets id-numre
 • Protokolnr.: NOPHO ALL2008 version 2a-1
 • Denne side er sidst opdateret: 03-02-2016

  Lægefaglig beskrivelse af forsøget

  Læs en beskrivelse af forsøget, skrevet til læger og andre fagpersoner i sundhedsvæsnet. Teksten er skrevet af vores tidligere samarbejdspartner Sammenslutningen af Kræftafdelinger (SKA) eller Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC):

  Resume for fagpersoner

   

  Tilbage til søgeresultat