Gå til sygdomsliste

Behandling af celleforandringer på livmoderhalsen

Valg af behandling afhænger af graden af celleforandringer, din alder, om du ønsker at blive gravid, og om du tidligere har haft celleforandringer. Hvis din celleprøve viser svære celleforandringer eller carcinoma in situ, vil man i de fleste tilfælde blive tilbudt en kegleoperation (konisation).

Lette og moderate celleforandringer - behandling afhænger af din alder

Lægerne er i dag mere tilbageholdende med at behandle yngre kvinder med lette til moderate celleforandringer (CIN1 og CIN2) end lidt ældre kvinder. Årsagen er, at man i dag ved, at en kegleoperation øger risikoen for at føde lidt for tidligt. Man ved også, at en del af de letteste celleforandringer vil forsvinde af sig selv. 

Hos ældre kvinder er man ikke helt så tilbageholdende med at behandle celleforandringer – uanset grad. Det skyldes, at der indimellem kan gemme sig sværere celleforandringer bag de lette celleforandringer. Ældre kvinder med lette celleforandringer kan dog også indgå i et opfølgningsforløb.

Hvis gynækologen anbefaler at se tiden an, vil du blive tilbudt et opfølgningsforløb hos gynækologen med gentagne celleprøver, eventuelt suppleret med vævsprøver fra livmoderhalsen.

Svære celleforandringer og carcinoma in situ

Hvis din celleprøve viser svære celleforandringer eller carcinoma in situ (CIN3), anbefales det, at du får foretaget en kegleoperation (konisation).

Kegleoperation foregår som regel i lokalbedøvelse

En kegleoperation er et forholdsvis lille indgreb. Nogle få kvinder får den foretaget under fuld bedøvelse, men langt de fleste bliver kun lokalbedøvet i livmoderhalsen. Operationen foregår hos en praktiserende gynækolog eller ambulant på hospitalet. Under operationen ligger du på samme måde som ved en almindelig gynækologisk undersøgelse.

Foto af to elektriske slynger, som bruges ved kegleoperation.

I dag foretages en kegleoperation oftest med elektrisk slynge (loop). Den blå slynge er 10 x 10 mm, mens den hvide er 20 x 21 mm.

Kegleoperationen foregår gennem skeden og varer mellem 15 og 25 minutter. Gynækologen lægger lokalbedøvelse i livmoderhalsen og tjekker, om bedøvelsen virker. 

Gynækologen fjerner herefter en kegleformet skive fra den nederste del af livmoderhalsen, oftest ved hjælp af en lille elektrisk slynge. Det gør ikke ondt, men du vil kunne mærke, at der bliver rørt ved dig, ligesom ved en bedøvelse i munden hos tandlægen.

Det fjernede væv er typisk 1-2 cm tykt, men det varierer fra kvinde til kvinde. Vævet bliver undersøgt i mikroskop for at se, om alle unormale celler er fjernet. Det er man sikker på, hvis der kun er normale celler på keglens kanter.

Efter operationen skal du gå til opfølgning. Forløbet varierer fra kvinde til kvinde og afhænger af, om den fjernede kegle af væv fra livmoderhalsen er fjernet i sundt væv, eller om der var celleforandringer i kanterne på keglen.

Illustration af det kvindelige underliv

Ved en kegleoperation fjerner gynækologen en kegleformet skive fra den nederste del af livmoderhalsen.

Hvor mange kvinder bliver behandlet?

Cirka 15.000 kvinder får hvert år konstateret celleforandringer i livmoderhalsen, og cirka 6.000 af dem bliver behandlet for forstadier til livmoderhalskræft med en kegleoperation.

Efter kegleoperationen

Efter en kegleoperation vil du være sygemeldt i et par dage.

Hos en lille gruppe kvinder opstår der kraftig blødning inden for det første døgn efter operationen. Hvis det sker, skal du kontakte din gynækolog eller lægevagten og få standset blødningen.

Efter operationen dannes der en sårskorpe på livmoderhalsen. Det er normalt at have små blødninger eller brunligt udflåd op til et par uger. I de første dage er det vigtigt ikke at belaste kroppen. Derfor bør du f.eks. undgå at cykle og bære tunge ting.

Giv såret ro til at hele og undgå infektion

Så længe du har brunligt udflåd, bør du beskytte dig selv for infektion og give såret på livmoderhalsen ro til at hele. Derfor:

  • Gå ikke i svømmehallen
  • Undgå at bade i havvand eller gå i karbad
  • Undgå samleje
  • Undgå at bruge tampon

10-14 dage efter operationen kan der komme mere frisk blødning, når sårskorpen på livmoderhalsen afstødes.

Den første menstruation efter operationen kan være voldsom og vare længere end normalt. 

3 til 5 uger efter operationen er livmoderhalsen helet op, og en ny slimhinde dækker det område, hvor keglen blev fjernet.

Opfølgning efter kegleoperation

Opfølgning efter en kegleoperation afhænger af, om keglen er fjernet i sundt væv. Hos ca. 15 pct. af de kvinder, der bliver behandlet for svære celleforandringer, vil der være celleforandringer i kanten af den fjernede kegle. Oftest er der ikke celleforandringer tilbage på livmoderhalsen, når såret er helet, men det er vigtigt at få det tjekket.

Celleforandringer kan komme tilbage efter et stykke tid, og derfor får du tilbudt at gå til opfølgning. Hvor ofte afhænger af, om der stadig er celleforandringer og HPV til stede på livmoderhalsen. Det er også vigtigt at deltage i de regelmæssige tjek for celleforandringer, når dit opfølgningsprogram er slut.

Hvis keglen er fjernet i sundt væv

Hvis keglen er fjernet i sundt væv, vil din egen læge tage en celleprøve fra livmoderhalsen og HPV test efter seks måneder. Hvis prøven er normal, går du tilbage til screeningsprogrammet og får en invitation til celleprøve efter 3 eller 5 år afhængig af din alder.

Hvis keglen ikke er fjernet i sundt væv

Hvis keglen ikke er fjernet i sundt væv, skal du have taget nye vævsprøver, celleprøve med børste fra livmoderhalsen og HPV-test efter 6 måneder. Det foregår samme sted, som du fik kegleoperationen.

Hvis disse prøver er normale, går du tilbage til screeningsprogrammet og bliver inviteret til celleprøve efter 3 eller 5 år afhængig af din alder. Hvis celleprøven er normal, men der fortsat er HPV til stede, vil du blive kontrolleret igen efter 12 måneder. Først når HPV-testen er negativ, kommer du tilbage i screeningsprogrammet.

Hvis ikke alle celleforandringer blev fjernet ved kegleoperationen

Hvis vævsprøverne viser svære celleforandringer, og der fortsat er HPV til stede, vil du blive anbefalet at få en ny kegleoperation. Det sker heldigvis sjældent. I langt de fleste tilfælde er celleforandringerne fjernet helt efter den første kegleoperation.

Kan jeg blive gravid efter en kegleoperation?

At få en kegleoperation påvirker ikke din mulighed for at få børn. Du kan stadig blive gravid og gennemføre en graviditet, selvom du har haft celleforandringer – uanset hvilken grad af celleforandringer der er tale om.

Hvis du har fået en kegleoperation, er der en lille risiko for at føde lidt for tidligt, men det sker kun for nogle få procent.

Brug for at tale med en rådgiver?

At få konstateret celleforandringer kan give dig mange tanker og bekymringer. Hvis du har brug for at snakke med en udenforstående, kan du ringe til din læge eller til Kræftlinjen på tlf. 80 30 10 30. Det er en gratis telefonrådgivning, som også gerne besvarer spørgsmål om celleforandringer, selvom det ikke er en kræftsygdom.

Vaccine mod HPV

Med HPV-vaccinen kan piger og kvinder blive vaccineret mod livmoderhalskræft. Det er bedst at blive vaccineret før det første samleje - dvs. inden man risikerer at blive smittet med HPV. Men langt de fleste seksuelt aktive unge vil også have gavn af vaccinen.

HPV-vaccination tilbydes alle 12-årige piger som en del af børnevaccinationsprogrammet. De kan blive vaccineret gratis hos deres praktiserende læge.

Vigtigt med regelmæssige tjek for celleforandringer (screening)

Selvom du er vaccineret, er det stadig vigtigt at deltage i de regelmæssige tjek for celleforandringer, da vaccination ikke beskytter mod alle de typer HPV, der kan give celleforandringer og livmoderhalskræft.

Læs mere:

HPV-vaccine


Læs alt om celleforandringer på livmoderhalsen

Celleforandringer på livmoderhalsen – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende