Gå til sygdomsliste

Behandling af celleforandringer på livmoderhalsen

Hvis celleprøven viser svære celleforandringer eller carcinoma in situ, vil du få en kegleoperation (konisation). Hvis celleprøven viser moderate celleforandringer, vil man i nogle tilfælde vælge at se tiden an.

Statistik

Ca. 6.000 kvinder bliver hvert år behandlet for forstadier til livmoderhalskræft.

Kegleoperation

En kegleoperation er en forholdsvis lille operation. Nogle få kvinder får den lavet under fuld bedøvelse, men langt de fleste bliver kun lokalbedøvet og derfor heller ikke indlagt. Under operationen ligger du på samme måde som ved en almindelig gynækologisk undersøgelse.

Kegleoperationen foregår gennem skeden og varer mellem 15 og 25 minutter. Gynækologen fjerner en kegleformet skive fra den nederste del af livmoderhalsen ved hjælp af en elektrisk slynge eller laser. Nogle kvinder mærker ikke noget, og nogle kan mærke jag. Andre kvinder oplever, at det kan gøre ondt.
Det fjernede væv er typisk 1-2 cm tykt, men det varierer fra kvinde til kvinde.

Vævet bliver undersøgt i mikroskop for at se, om alle unormale celler er fjernet. Det er man sikker på, hvis der kun er normale celler på keglens kanter.

Efter operationen skal du gå til kontrol. Forløbet varierer fra kvinde til kvinde og afhænger af, om alt det syge væv blev fjernet ved kegleoperationen.

I dag foretages en kegleoperation oftest med elektrisk slynge (loop). Til venstre ses to forskellige størrelser. Den blå slynge er 10 x 10 mm, mens den hvide er 20 x 21 mm.
Billedet er venligst udlånt af Lina Medical CML ApS, Denmark

Efter kegleoperationen

Efter en kegleoperation vil du være sygemeldt i et par dage.

Hos en lille gruppe kvinder opstår der kraftig blødning inden for det første døgn efter operationen. Hvis det sker, skal du kontakte din gynækolog eller lægevagten og få standset blødningen.

Op til et par uger efter operationen kan du have små blødninger eller brunligt udflåd. I de første dage er det vigtigt ikke at belaste kroppen. Derfor bør du f.eks. undgå at cykle og bære tunge ting.

Det gør ikke ondt at have samleje efter en kegleoperation, men det bør undgås de første uger pga. risikoen for bakterier. Af samme årsag bør du lade være med at gå i svømmehallen og ikke tage karbad.

I en periode efter operationen bør du f.eks. undgå:

  • At cykle
  • At bære tunge ting
  • Samleje
  • Svømmehallen
  • Karbad

10-14 dage efter operationen kan der komme mere frisk blødning, når sårskorpen på livmoderhalsen afstødes.

Den første menstruation efter operationen kan være voldsom og vare længere end normalt. Du må ikke bruge tampon i et par uger efter operationen - kun bind.

3-5 uger efter operationen er livmoderhalsen helet op, og en ny slimhinde dækker det område, hvor keglen blev fjernet. Livmoderhalsen vil være afkortet nogenlunde svarende til den mængde væv, der er fjernet (cirka 2-5 millimeter), og der vil være en lille smule arvæv.

En kegleoperation påvirker ikke din mulighed for at få børn.

Celleforandringer, graviditet og fødsel

Dine muligheder for at blive gravid og gennemføre en graviditet forringes ikke af, at du har haft celleforandringer, uanset hvilken grad af celleforandringer der er tale om.

Efter en kegleoperation er der en lille risiko for at føde lidt for tidligt, men det sker kun for nogle få procent.

Opfølgning/kontrol

Hvis du har fået konstateret atypiske celler eller lettere celleforandringer, skal du gå til opfølgning, inden du kan vende tilbage til de regelmæssige tjek for celleforandringer, hvor du får et invitationsbrev med posten hvert tredje eller femte år, afhængig af din alder.

Kontrol efter lettere celleforandringer

Hvis du ikke er blevet behandlet for celleforandringer, skyldes det, at de højst sandsynligt vil gå væk af sig selv.

Men det er vigtigt at holde øje med forandringerne. Derfor skal du gå til opfølgning i en periode. Opfølgningsforløbet afhænger af, om du har fået taget en HPV-test. Det vil sige, om celleprøven er blevet undersøgt for HPV.

Hvis du ikke har fået taget en HPV-test,

skal du have taget en ny celleprøve 3 til 12 måneder efter, du fik taget celleprøven hos lægen.

Hvis der fortsat er celleforandringer,

vil lægen vurdere, om du skal behandles.

Hvis der ikke er celleforandringer,

skal du til opfølgning endnu en gang efter 12 måneder. Hvis denne prøve også er negativ, kan du vende tilbage til de regelmæssige tjek for celleforandringer (screening) og blive undersøgt hos din læge hvert tredje eller femte år, afhængig af din alder.

Har du fået taget en HPV-test, som var negativ, skal du have taget en ny celleprøve efter 12 måneder.

Hvis der stadig er celleforandringer, vil lægen vurdere, om de skal behandles.

Er prøven normal kan du vende tilbage til de regelmæssige tjek for celleforandringer (screening).

Har du fået taget en HPV-test, som var positiv, vil du blive henvist til en gynækolog.

Opfølgning efter kegleoperation for sværere celleforandringer

Oftest er alle unormale celler fjernet ved operationen. I så fald bliver du tilbudt at komme til opfølgning hos din læge efter 6 måneder. Du skal selv bestille tid hos lægen.

Hos ca. 15 pct. af de kvinder, der bliver behandlet for sværere celleforandringer, vil der være celleforandringer i kanten af det fjernede kegleformede stykke væv. Disse kvinder vil blive fulgt af en gynækolog efter 6 måneder og derefter af egen læge.

Det mest almindelige er, at celleforandringerne forsvinder af sig selv, efterhånden som såret på livmoderhalsen heles. Kun hos få kvinder er det nødvendigt at foretage endnu en kegleoperation, hvis celleforandringerne på det tidspunkt ikke er forsvundet.

Efter behandlingen skal du gå til opfølgning, fordi forstadier kan komme igen. Hvor ofte du tilbydes opfølgning afhænger af, om der stadig viser sig celleforandringer og HPV. Det er meget vigtigt at deltage regelmæssigt i screening, når dit opfølgningsforløb er slut.

Hvis forstadierne på et tidspunkt kommer igen, kan du få en ny kegleoperation. Der fjernes kun meget lidt væv, og der dannes nyt væv efter operationen.

Tanker og bekymringer

Mange kvinder bliver bange og nervøse, når de får at vide, at de har celleforandringer. Forskellen på forstadier til kræft og egentlig kræft kan være svær at forstå, og det er helt almindeligt at blande de to ting sammen.

At få konstateret celleforandringer kan give mange tanker: Er jeg syg? Hvilken behandling skal jeg have? Hvad med bagefter? Og hvad skal jeg fortælle familie og venner?

Situationen vil uundgåeligt påvirke dit humør, indtil du får svar på dine spørgsmål. Nogle kvinder får besvær med at sove eller mindre lyst til sex. Det er en helt naturlig reaktion i perioder med bekymring og nervøsitet.

Måske kan det være rart for dig at læse om andres kvinders følelser og bekymringer. På celleforandringer og kegleoperation: Sådan er det fortæller andre kvinder, der har haft celleforandringer blandt andet om, hvordan det blev opdaget, om behandlingen og deres tanker undervejs.

Hvis du har brug for at snakke med en udenforstående, kan du ringe til din læge eller til Kræftlinjen på tlf. 80 30 10 30. Det er en gratis telefonrådgivning, som også gerne besvarer spørgsmål om celleforandringer, selvom det ikke er en kræftsygdom.

Vaccine mod HPV

Med HPV-vaccinen kan piger og kvinder blive vaccineret mod livmoderhalskræft. Det er bedst at blive vaccineret før det første samleje - dvs. inden man risikerer at blive smittet med HPV. Men langt de fleste seksuelt aktive unge vil også have god gavn af vaccinen.

Hvem kan vaccineres?

Piger på 12 år kan blive vaccineret gratis hos deres læge som en del af børnevaccinationsprogrammet. De skal bare vaccineres, inden de fylder 18 år, for at få vaccinen gratis. Alle andre skal selv betale HPV-vaccinen.

Da mange seksuelt aktive også vil have gavn af vaccinen, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at kvinder i samråd med deres læge overvejer at blive vaccineret.

Noget tyder på, at også kvinder, der har fået en kegleoperation, kan have gavn af vaccinen.

Vigtigt med regelmæssige tjek for celleforandringer (screening)

Selvom du er vaccineret, er det stadig vigtigt at deltage i screening for livmoderhalskræft, fra du fylder 23 år.

HPV-vaccinen beskytter nemlig ikke 100 pct. - den beskytter mod HPV 16 og HPV 18, der tilsammen er årsag til 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark.

Læs alt om celleforandringer på livmoderhalsen

Celleforandringer på livmoderhalsen – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende