Gå til sygdomsliste

Vi hjælper - Ingen skal stå alene med kræft

Ingen skal stå alene med kræft. Læs hvilket udbytte Søren, Maria, Ole, Bjarne, Villy Katrine, Dorte, Lise og Esther har haft af Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud.

Jeg kan mærke, hvordan styrken bliver opbygget i min krop

Ole, 69 år
Ingen skal være alene med kræft

Ole har besøgt Kræftens Bekæmpelse i Hillerød, hvor han har deltaget i et forløb for kræftramte mænd.

Ole, 69 år

Jeg har haft en hjernesvulst i 25 år, og har arbejdet indtil jeg blev 67 år, hvor jeg måtte stoppe, da jeg på grund af en hjerneskade har meget svært ved at læse og skrive. For mig er det vigtigt at bruge kroppen og bevæge mig sammen med andre i samme båd.

Ja, jeg har det bare bedst med at bevæge mig, at være ude i naturen og få frisk luft i lungerne. Jeg kan mærke, hvordan styrken bliver opbygget i min krop. Jeg cykler en del, har hus i Sverige og går lange ture både dér og herhjemme. Det afstresser mig med bevægelse, og jeg kan godt lidt at træne sammen med andre mænd i kræftrådgivningen. Et rent mandehold kommunikerer på en anden måde, og vi tænker ens. Det er vældig godt.

Vi hjælper:

Find en kræftrådgivning nær dig


"Der er plads til mig og de tanker og følelser,
jeg kommer med"

Esther, 51 år
Ingen skal være alene med kræft

Esther går i sorggruppe i kræftrådgivningen Hejmdal (Århus) Hun har også fået hjælp til at få et overblik over sine rettigheder som pårørende til en kræftramt.

Esther, 51 år

Jeg er pårørende og min mand er død af kræft.

Jeg har ikke selv kræft, men har mistet min mand til lungekræft. Han fik diagnosen i 2015 og havde lungekræft i stadie 4 med spredning til knogler og hals. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort som ny i Danmark uden kræftrådgivningen.

Her går jeg i en sorggruppe, og jeg føler, at der er plads til mig og de følelser, jeg kommer med. Det er sådan en lettelse at tale med andre i samme situation som mig, så man ikke står helt alene. 

Min datter på 15 år har også fået hjælp i kræftrådgivningen, fordi hun var meget påvirket af sin fars død. Jeg føler, at jeg har fået gode redskaber til at fokusere på at leve i nuet og ikke i enten fortiden eller fremtiden. På den måde føler jeg, at jeg kan blive ved med at være stærk og komme gennem min sorg.


Ingen skal være alene med kræft

Maria og Dorte går tur hver 2. mandag med gågruppen i kræftrådgivningen i Roskilde. Maria dukker også op ad hoc, hvis der dukker noget spændende op. Dorte deltager også i andre arrangementer, der interesserer hende. Hun kommer, når hun føler, hun kan magte det.

Det bedste et menneske kan få, er én at tale med

Maria, 71 år

Maria, 71 år

Jeg fik brystkræft i det ene bryst i 1998, og i 2001 fandt jeg en kræftknude i det andet. I 2002 fik jeg konstateret leukæmi, som jeg lever fint med i dag, hvis man kan sige det sådan.

Det bedste et menneske kan få er én at tale med, og i vores fællesskab er der forståelse for, at vi har været gennem noget voldsomt og er kommet ud igen på den anden side som et andet menneske.

Heldigvis siger ingen i vores gågruppe ”nååårh”, hvis en kommer og fortæller om noget svært. Selvfølgelig er kræft forfærdelig, men i vores fællesskab taler vi direkte og konstruktivt om tingene. For mig personligt er støtte og opbakning meget mere værd end medfølelse.

Vi har heldigvis hinanden og også de professionelle fra kræftrådgivningen. At komme i gågruppen står altid fast i min kalender, og hvis nogen vil lave en aftale med mig, ja så siger jeg altid, at ikke kan den dag.

Man er sammen på lige fod og behøver ikke forklare sig

Dorte, 63 år

Dorte, 63 år

Jeg har haft knoglemarvskræft siden 2010.

Lægerne tager sig af min kræftsygdom, og jeg tager mig af mig selv.

Jeg gemmer helst ikke på noget, som generer mig meget, så derfor er jeg meget åben om min sygdom og som regel i godt humør. I gågruppen mødes jeg med andre, som jeg føler mig på lige fod med. Her behøver jeg ikke forklare mig. Vi taler ikke om sygdom hele tiden, men hvis vi én af os har brug for det, så er det dét, vi gør.

Når man har kræft, kan man godt føle sig alene. Hvis jeg kan mærke, at der er noget, der fylder i mit hoved, så taler jeg med en rådgiver. Det kan være, hvis tanker om sygdom og fremtid begynder at være forstyrrende. I kræftrådgivningen kan man komme, når man magter det. Der er stille og roligt, og de frivillige er rigtig søde.

Vi hjælper:

Find en kræftrådgivning nær dig


"I en sorggruppe er der intet tabu, og man kan komme ud med alle sine følelser og tanker"

Katrine, 22 år
Ingen skal være alene med kræft

Katrine (th) har brugt kræftrådgivningen i Aalborg. De tilbud hun har brugt er især: familierådgivning, sorggruppe, individuelle rådgivning og et forløb med musikterapi.

Katrine, 22 år

Min mor døde af kræft, da jeg var 12 år.
Da min mor var syg og stadig levede, opfordrede hun mig og min søster til at opsøge Kræftens Bekæmpelse og få rådgivning. Efter hendes død kom vi med i en sorggruppe, men i starten havde vi ikke rigtig lyst. Det var den dér forestilling om, at vi skulle sidde og græde sammen med andre i en slags tyngende intimitet. Men vi blev hurtigt klogere. At være med i en sorggruppe blev en vigtig del af vores hverdag og en god måde, vi kunne bearbejde smerten over tabet af vores mor.

I en sorggruppe er der intet tabu, og man kan komme ud med alle sine følelser og tanker. Det har gjort, at jeg har accepteret min sorg og kan huske min mor for det menneske, hun var – og ikke kun som ”syg”.

At kunne leve med sin sorg er en livslang proces, og jeg stopper aldrig med at savne min mor. Men nu kan jeg bedre leve med min sorg, bære smerten og lade den være en del af mig.

Det har betydet ekstremt meget for mig at have min søster. Vi har været der meget for hinanden, og med årene er vi blevet bedre til at mindes vores mor sammen og tale om vores minder.
Hvis jeg ikke havde brugt Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud, så tror jeg, at jeg ikke, at jeg var kommet så godt videre i livet. Jeg ville have følt mig mere ensom, og jeg ville ikke have haft mulighed for at bearbejde min sorg.

Vi hjælper:

Find en kræftrådgivning nær dig


”Villy er min allerbedste ven, og han har også kræft”

Bjarne, 73 år
Ingen skal være alene med kræft

Bjarne (tv) benytter, ligesom Villy (th), sig af mandetilbuddet på Hejmdal, hvor han kan mødes med andre mænd og tale om kræft. Han er også glad for at mødes med en professionel rådgiver og vende de svære følelser man går gennem i et kræftforløb.

Bjarne, 73

Jeg har været kræftramte i to omgang mellem 2008 og 2013. Først blev jeg helbredt for prostatakræft, men så fik jeg tyktarmskræft med spredning til bughulen. Jeg er nu i livsforlængende kemobehandling på 27. måned. Villy er min allerbedste ven, og han har også kræft. Når han ringer, siger han altid: ”Bjarne, din gamle telegrafist, hvordan går det”? Vi har begge sejlet i Grønland, og han var maskinmester. Vi mødtes til Søværnets 50 års-jubilæum i 2010 og igen i Hejmdal, kræftrådgivningen i Aarhus. Det er en god portion humor, der får os begge igennem. Når jeg har en dårlig dag, skal jeg bare tale med Villy i et kvarter, så har jeg det bedre. Hejmdal er uvurderlig for mig, og her mødes jeg med mandegruppen og har også en mandlig mentor. Da jeg for fire uger siden fik at vide, at min kemobehandling ikke længere virker, kunne jeg tale med min mentor, og der var plads til at græde.

”Man skal ikke grave sig ned i et sort hul”

Villy, 79 år

Villy, 79 år

Jeg har siden 2010 været ramt af kræft adskillige gange. Først med endetarmskræft, så lymfekræft, hudkræft og leukæmi.

Når jeg har talt med Bjarne, så kommer jeg altid i godt humør. Når man har kræft, skal man ikke grave sig ned i et sort hul, for så bliver man sgu syg for alvor. Jeg vidste ikke, at man kunne få en ny vennekreds, når man er 79 år, men det har jeg fået på Hejmdal (kræftrådgivningen i Århus red.) i mandegruppen. Vi taler sammen på en anden måde, end man kan med familien eller med lægen. Vi lægger ikke fingrene i mellem. Når jeg møder et menneske med kræft, siger jeg altid: ”Kom herned i kræftrådgivningen. Det er hyggeligt, og så er det frivilligt og gratis”. I kræftrådgivningen er jeg nok den med de mange historier. Jeg har levet mit liv fuldt ud, og jeg føler ikke, at jeg har noget til gode.

Vi hjælper:

Find en kræftrådgivning nær dig


”Arkitekturen giver en behagelig ro, og man føler sig meget velkommen her”

Søren, 48 år
Ingen skal være alene med kræft

Søren har deltaget i forløbet ”Krop og Kræft” som er et 6-ugers forløb, som hospitalet tilbyder kræftpatienter. Forløbet ligger i kræftrådgivningen i Odense.

Søren, 48 år

Jeg havde været træt og uoplagt gennem længere tid og fik konstateret tyktarmskræft i april 2016. Først blev jeg opereret, og nu er jeg i kemoterapi, men har jeg det faktisk ret godt. Jeg er rigtig glad for fysisk træning og for at blive holdt til ilden og fik anbefalet et 6-ugers ”Krop og Kræft”-forløb fra hospitalet. Forløbet har givet mig velvære. Som kræftsyg har jeg været drænet for energi og nok også i dårlig form. Min fysiske træning foregår i en fantastisk kræftrådgivning, og træningen varetages af kompetente og engagerede fysioterapeuter og sygeplejersker. Jeg bliver glad af at komme her. Her er afstressende at komme, og det er altid godt at tale med andre i samme båd. Arkitekturen giver en behagelig ro, og man føler sig meget velkommen her. Jeg ved, at hvis jeg får brug for støtte, så kan jeg række ud. Det virker problemfrit at komme her i kræftrådgivningen, og jeg tænker, at jeg nærmest ville kunne komme ind fra gaden og blive taget imod af en smilende frivillig.

Vi hjælper:

Find en kræftrådgivning nær dig


”Det er vigtigt med et frirum, hvor der er plads til fordybelse og til at mærke efter i kroppen”

Lise, 50 år
Ingen skal være alene med kræft

Lise har gået til yoga, mindfullness og hukommelsesgenoptræning i kræftrådgivningen i København – og gjort brug af sorggrupperne til børn.

Lise, 50 år

Jeg fik brystkræft i 2015, og jeg var enlig mor til en datter på ni år. Jeg er kommet godt igennem min sygdom og får nu antihormonbehandling. Jeg lider en del af hedeture. Især om natten generer de mig, og det er sjældent, at jeg får sovet mere end fire sammenhængende timer. Min korttidshukommelse skal også trænes op igen.

Når man er en livlig type som mig med mange bolde i luften, så kan det føles ubehageligt, når jeg mærker at have svært ved at multitaske og huske som før. Til mindfulness får jeg et frirum, hvor der er plads til fordybelse og til at mærke efter i kroppen. Jeg får bedre søvn og ro på tankerne, så hovedet ikke kører i så højt gear.

Jeg troede egentlig, at jeg havde godt styr på angsten og tankerne, men kan godt mærke, at der stadig er bekymringer, som kan komme, når jeg fx møder patienter med tilbagefald og samme historie som min. Jeg kan også få dårlig samvittighed overfor min datter. Jeg har haft hende med i en sorggruppe i kræftrådgivningen, hvor vi talte med andre forældre og børn om kræft. Jeg har været rigtig glad for alle de tilbud, jeg har fået – især også for min faste kontaktperson som er uddannet fysioterapeut. Hun har givet mig individuel vejledning og mange gode øvelser.

Vi hjælper:

Find en kræftrådgivning nær dig

 

Råd og redskaber


Læs hvordan du kan ændre fokus fra de ting, du er ked af, til det du er glad eller taknemmelig for.

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.