Gå til sygdomsliste

Tag hånd om kollegaerne

Som leder skal du være opmærksom på, at situationen kan være svær for kollegerne. Det kan være en hjælp at samle gruppen og få talt om, hvordan de reagerer på deres kollegas sygdom.

Når en ansat får en kræftsygdom, bliver kollegaerne på arbejdspladsen ofte bekymrede og har medfølelse med den syge kollega. Nogle kan føle sig usikre på, hvad de kan sige og gøre i forhold til den syge. Og nogle kan også blive bange for, at de selv har eller får kræft.

Ved et længerevarende sygdomsforløb skal den syge medarbejders arbejdsopgaver måske fordeles hos kollegaerne. Det kan udløse både irritation pga. belastning og dårlig samvittighed over at have negative reaktioner, når deres kollega nu er alvorligt syg.

Tal sammen om situationen

Hvis kollegagruppen er følelsesmæssigt belastet af situationen, kan det nogle gange være en god idé at samles og tale om, hvordan de reagerer på deres kollegas sygdom. Du kan f.eks. bede alle give en kort beskrivelse af, hvordan de er blevet påvirket. Derefter kan I sammen prøve at finde frem til, hvordan I bedst håndterer det.

En mand og en kvinde taler sammen i en sofa

Som kollega til en, der har kræft, kan du være en god støtte, både når kollegaen er sygemeldt, og når vedkommende kommer tilbage

Få tilladelse fra den syge, før du fortæller om sygdommen

De oplysninger, du som leder har fået af den syge medarbejder, skal altid opfattes og håndteres som fortrolige. Ledelsen må aldrig fortælle kolleger om sygdommen, medmindre den syge har givet sin tilladelse.

Kollegaer kan være i tvivl om, hvordan man støtter bedst

Her kan du læse om, hvordan man som kollega bedst muligt støtter den syge medarbejder både under sygefraværet, og når han/hun vender tilbage til arbejdet.

Hvis din kollega har kræft

Den syge medarbejder afgør, hvor meget kolleger informeres

Som arbejdsgiver kan du spørge den syge medarbejder, hvor meget kollegerne skal informeres. Hør også, om kollegerne gerne må kontakte den syge direkte, eller om han/hun foretrækker at have en kontaktperson på arbejdspladsen.

Redskaber til lederen
Logo med schweizerkniv for kampagnen Tag hånd om

Er du leder, og ønsker du at blive endnu bedre rustet til at håndtere kræft på arbejdspladsen?

Find 6 redskaber her

Læs alt om når en medarbejder får kræft

Arbejdsgiver: Når en medarbejder får kræft - forside

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning