Gå til sygdomsliste

Voksen og pårørende

Når en forælder, et andet tæt familiemedlem eller en god ven får kræft, vil det ofte påvirke ens hverdag og fylde følelsesmæssigt. Man vil gerne hjælpe den syge bedst muligt og skal samtidig passe på sig selv og sit eget familie- og arbejdsliv.

Kvinde og søn, som er en yngre mand, står i køkkenet og taler sammen

Tal ærligt om hvad den syge har brug for, og hvem der kan hjælpe med hvad. Og husk, at små pauser fra sygdom og behandling er vigtige og kan give ny energi.

At hjælpe den syge og passe på sig selv

Mange ønsker at hjælpe, når én tæt på får kræft. Det er dog ikke altid lige let at finde ud af, hvordan man bedst hjælper. Selv når den syge er en, man kender rigtig godt, som f.eks. en forælder, kan det være svært at regne ud, hvad han eller hun har brug for fra én. Læs her, hvordan du kan hjælpe den syge og samtidig passe på dig selv:

At hjælpe den syge


Som pårørende til en kræftpatient kan man reagere på vidt forskellige måder

Reaktionerne på, at én man holder af, har fået kræft, kan være meget forskellige. For dem, som er tæt på, kan det føles som et stort psykisk pres at være pårørende til en kræftpatient. Her kan du læse om almindelige reaktioner, du kan opleve som pårørende til en kræftpatient:

Reaktioner hos pårørende

Man skal huske sig selv, hvis man skal være der for andre
Lisbeth fik hjælp til at reflektere over egne behov, mens hendes mor var syg.

Lisbeth kom med i et forskningsforsøg for pårørende, da hendes mor blev uhelbredeligt syg. Det gav hendes mulighed for at tænke over, hvad hun selv havde brug for undervejs i sygdomsforløbet.

Hendes råd til andre pårørende til alvorligt syge og døende er, at man skal finde ud af, hvad man selv har brug for, hvis man skal kunne give det, man gerne vil give til den syge:

”Man kan meget, men når det kommer til stykket, har man brug for at tænke over, hvad man selv har brug for, hvis man skal kunne holde til at være i det. Man skal sætte sig selv i centrum, ellers risikerer man at knække”, siger hun.

”Vi skal blive bedre til at støtte de pårørende”, siger Line Lund, der forsker i bedre støtte til pårørende: ”Pårørende er en vigtig ressource, når det handler om at pleje uhelbredeligt syge og døende patienter, og vi mangler i den grad metoder til, hvordan vi støtter dem bedst muligt”. 

Læs Lisbeths fortælling om at være pårørende her:

’Pludselig skulle jeg forholde mig til, at min mor var ved at dø’

Brug app til at koordinere praktisk hjælp
Logo for appen Sammenholdet

Det kan være svært at bede om hjælp, når man har kræft. Og som pårørende kan det være svært at finde ud af, hvordan man konkret kan hjælpe.

Med appen 'Sammenholdet' kan du oprette et netværk, hvor I kan koordinere opgaver som madlavning, børnepasning og transport - og du kan opdatere dit netværk på, hvordan det går.

Hent gratisApp Store eller Google Play.

Janni er flyttet sammen med sin kræftramte mor
Voksen og pårørende

I coronatiden har Janni og og hendes mor Ulla valgt at isolere sig sammen for at undgå corona, der kan være skadeligt for Ulla. Det er både hyggeligt – og smadderfrustrerende, er de enige om. Læs deres fine historie:

Janni har isoleret sig med sin kræftramte mor


Billede fra video om pårørende

Gode råd til pårørende - hvordan passer du bedst på dig selv? 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning