Gå til sygdomsliste

MR-scanning af brystet

En MR-scanning (MR-mammografi) er en undersøgelse, der kan bruges som supplement til mammografi og ultralyd, da den kan vise et detaljeret billede af forandringer i brystet.

MR-scanning af brystet

MR-scanning er en forkortelse for scanning ved hjælp af magnetisk resonans. En MR-scanning er en undersøgelse, der i visse tilfælde bruges som supplement til mammografi og ultralyd, da den kan vise et detaljeret billede af forandringer i brystet. Lægen kan ved en MR-scanning ved hjælp af blodgennemstrømningen i en knude bedre vurdere, om der er tale om en kræftknude.
 
Det er langt fra alle kvinder, det er nødvendigt at MR-scanne.

MR-scanning af brystet kan især bruges:

  • Ved spredning til lymfeknuder i armhulen, hvor kræftknuden ikke kan ses på mammografi eller ultralydsscanning
  • Til at vurdere, om kemoterapi forud for operation (neoadjuverende behandling) har skrumpet kræftknuden
  • Forud for planlagt brystbevarende operation, hvis der ved mammografi eller ultralyd er påvist flere kræftknuder i samme områder (kvadrant) af brystet, og hvis patienten har et ønske om en brystbevarende operation
  • Ved påvist kræft i brystvorten (Pagets sygdom i brystvorten), hvor mammografi og/eller ultralydsscanning ikke har påvist kræft eller forstadier til kræft i brystet
  • Ved screening af unge kvinder i højrisikogruppe for udvikling af arvelig (genetisk betinget) brystkræft, f.eks. med BRCA1- eller BRCA2-genmutation

MR-scanning kan desuden bruges ved mistanke om lækage/brist i en brystprotese

Ved MR-scanningen ligger kvinden på maven og har brysterne nede i to spoler

MR-mammografi er et supplement til mammografi. Man vurderer MR-mammografien i sammenhæng med mammografi og ultralyd. Det er dog ikke tilfældet, hvis der er tale om en lækage eller brist i en brystprotese.

Man benytter ikke MR-mammografi til at udelukke behovet for biopsi af en forandring fundet ved mammografi og klinisk undersøgelse.

Sådan foregår en MR-scanning af brysterne

Hvis man skal MR-scannes, bliver man placeret i et kraftigt magnetfelt.

Patienten ligger på maven og har brysterne nede i to spoler, som er specifikt egnede til MR-scanning af bryster.

Ved at sende almindelige radiobølger mod brysterne og registrere ekkoet, kan en computer omdanne signalet til et meget præcist og detaljeret billede af kroppens indre.

Ved en MR-scanning bruger man ikke stråling som ved undersøgelser med røntgen, CT-scanning og radioaktive sporstoffer.

Nogle gange indsprøjtes der et kontrastmiddel

I nogle tilfælde sprøjter lægen et kontrastmiddel ind i kvindens blodårer. På den måde er det muligt at vurdere, om der er tegn på nye, små blodårer, hvilke er karakteristiske for kræftforandringer.

Man udelader kun kontrastmiddel, hvis der er mistanke om lækage eller brist i en brystprotese.

Det er meget vigtigt, at kvinden ligger stille under undersøgelsen, idet der foretages en direkte sammenligning af billederne før og efter, kontrastmidlet er sprøjtet ind.

MR-scanning bedst i anden uge af menstruationscyklus

Ved kvinder, der ikke er gået i overgangsalderen, er anden uge i menstruationscyklus den mest optimale til at udføre MR-scanning af brysterne. Det skyldes, at en eventuel kræftknude vil fremtræde tydeligere i forhold til det normale brystvæv i denne periode.

Sig til, hvis der er mulighed for, at du er gravid

Kvinder bør sige til, hvis der er mulighed for, at de kan være gravide. Som regel undgår man for en sikkerheds skyld MR-scanning de første 12 uger af graviditeten. I stedet foretager man en scanning med ultralyd.

Scanningsbilledet viser en kræftknude med ringopladning, hvilket signalerer en aggressiv kræftknude

MR-scanning mulig under amning

Undersøgelsen kan gennemføres, selvom der ammes. Ved brug af nogle MR-kontrastmidler er det dog vigtigt, at du ikke ammer dit barn efter indsprøjtning af kontrastmiddel og de efterfølgende 24 timer.

MR-scanning kan som regel foretages efter nålebiopsi eller operation

I modsætning til mammografi kan en MR-scanning af brysterne foretages uden begrænsninger efter finnåls- og grovnålsbiopsier, hvor der ikke har været større blodansamlinger. Det foretrækkes dog, at der går 6 måneder efter åben kirurgisk biopsi og 12 måneder efter brystbevarende operation og bestråling, før kvinden får en MR-scanning af brysterne.

Hvordan ser en kræftknude ud på en MR-scanning?

En karakteristisk kræftknude vil være uregelmæssigt afgrænset, eventuelt stjerneformet. Kræftknuden lyser op og er meget synlig efter indsprøjtning af kontrastmidlet via blodbanen.

Læs mere:

MR-scanning
Her kan du læse mere om forholdsregler og virkning ved generel MR-scanning. Her finder du også en video om MR-scanning.

 

Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Symptomer på kræft

Har du mistanke om, at du har kræft, skal du kontakte til din læge.

Symptomer


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Fakta om kræft

Hvordan og hvorfor opstår kræft? Hvor mange har kræft?

Fakta om kræft