Repurposed drugs - kan velkendt medicin blive ny behandling af hjernekræft?

Dato/tid:
30. september 2019 19:00 - 22:00

Hver gang man støder på videnskabelige artikler om glioblastom, fremhæves kræftformens aggressivitet og høje dødelighed, og det på trods af teknologiske fremskridt inden for kirurgi, stråling og kemoterapi. Glioblastom synes stort set resistent over for behandling. Trods flere langtidsoverlevere er den gennemsnitlige overlevelsesperiode stadig 15 måneder, hvilket den stort set har været i årtier.

Som pårørende til en hjernekræft patient bliver man naturligvis desperat for at finde kuren, miraklet eller den gode historie, der kan sikre et langt liv med hjernekræft. En sådan historie er leveret af Ben Williams der tilbage i 1996 fik diagnosen glioblastom multiform. Ben var på det tidspunkt professor i psykologi, og hans intense research førte ham til ”repurposed drugs”, på dansk ”genanvendt medicin”. Her 23 år efter er Ben Williams stadig i live, og han tilskriver sit lange liv, at han trodsede det etablerede system og supplerede den konventionelle behandling med anden velkendt medicin. 

Genbrug af velkendt medicin er også et forskningsområde i Kræftens Bekæmpelse, hvor der forskes i Antabus, antihistaminer, aspirin og kolesterolsænkende medicin som mulig kræftbehandling. ”Det er lægemidler, som allerede findes, og som vi kender godt, fordi de er blevet brugt af patienter i mange år. De er billige, og de har typisk kun få og milde bivirkninger for patienterne”, siger Mef Nilbert, der er forskningschef hos Kræftens Bekæmpelse. 

Der findes en lang række videnskabelige artikler og forsøg, der kan påvise genanvendt medicins anti-cancer effekt. Imidlertid gør det hverken fra eller til, når vi taler om udbredelsen af disse lægemidler i det etablerede kræftbehandlingssystem.

Men hvad gør vi så?

Det spørgsmål stiller vi til en gruppe kompetente personer, der arbejder med emnet, når Hjernetumorforeningen madag d. 30. september kl. 19 – 21 inviterer interesserede til en temaaften om emnet ”Repurposed drugs mod kræft”.

Til at hjælpe med at besvare spørgsmålet, har vi inviteret Foreningen for Oplysning Om komplementær Kræftbehandling i Danmark (se www.fookid.dk). Derudover kommer Charlotte Skriver, der er ph.d. og har været involveret i flere forsøg med repurposed drugs, særligt i forhold til prostatakræft. Charlotte er også godt informeret om, hvilke repurposed drugs der aktuelt forskes i.

Deltagelse er gratis, men tilmelding er nødvendig - benyt linket øverst på siden.

Vel mødt!

Kontakt: René Damgaard Pedersen, rene@hjernetumorforeningen.dk 

Adresse:
Center for Kræft og Sundhed København
Nørre Allé 45
2200 København N

Center for Kræft og Sundhed København

Nørre Allé 45
2200 København N


Center for Kræft og Sundhed København
Københavns Kommunes rehabiliteringsenhed
Nørre Allé 45
2200 København N

Tlf.: 82 20 50 00


Se flere begivenheder fra denne rådgivning

Kontaktperson


René Damgaard Pedersen

rene@hjernetumorforeningen.dk