Gennemprøvet HPV-vaccine

HPV-vaccination er en sikker vaccine, der er testet i store forsøg i hele verden siden 2003. Siden 2009 har den været med i det danske børnevaccinationsprogram.

Når en ny vaccine eller medicin skal tages i brug, skal den være så sikker som overhovedet muligt. Al medicin – også HPV-vaccinen – er blevet grundigt testet og kontrolleret, inden den blev godkendt.

Også efter et nyt middel er taget i brug, bliver det fulgt ekstra tæt af myndighederne. Det er ikke altid en ny medicin ’i virkeligheden’ bliver taget, som myndighederne og producenterne har tænkt det, og bl.a. derfor er det vigtigt at følge virkning og bivirkninger nøje.

Sundhedsministeriet anbefaler, at man skal have den her vaccine. Og jeg bliver nødt til at tænke lidt over, at man bliver nødt til at have tiltro til vores sundhedssystem.

Iben, mor til datter der har fået HPV-vaccinen

Myndighederne vurderer fortsat HPV-vaccination som sikker

Også HPV-vaccinationens virkninger og bivirkninger bliver fulgt tæt af myndighederne, og både danske og internationale sundhedsmyndigheder konkluderer fortsat, at HPV-vaccination er sikker. Alle vacciner har bivirkninger, men myndighederne vurderer, at de gavnlige effekter af vaccinen – forebyggelse af bl.a. livmoderhalskræft – langt overstiger risikoen for bivirkninger.

Mere end 720.000 personer er vaccineret mod HPV

I Danmark er mere end 720.000 personer blevet vaccineret mod HPV. Man skal have to eller tre doser vaccine for at blive færdigvaccineret.

0,4 pct. har indberettet en bivirkning, som de formoder skyldes vaccinen

Ved udgangen af 2020 var der anmeldt 2.799 mistanker om bivirkninger ved vaccinen. Det svarer til, at 0,4 pct. af de vaccinerede har indberettet en bivirkning, som de formoder er forårsaget af vaccinen. Under 0,2 pct. kategoriseres som alvorlige.

To store dansk-svenske undersøgelser har fulgt henholdsvis 4 millioner og næsten 1 million piger og unge kvinder fra både Danmark og Sverige. Her har forskerne ikke kunnet påvise nogen sammenhæng mellem HPV-vaccination og udvikling af en række sygdomme, som ellers har været under mistanke for at have en sammenhæng med vaccinen (det er f.eks. autoimmune sygdomme, blodpropper og forskellige sygdomme i nervesystemet).

Alle vacciner har bivirkninger, men der er ikke nogen videnskabelige undersøgelser, der tyder på, at HPV-vaccinen har flere eller alvorligere bivirkninger end andre børnevacciner.

Bivirkninger og HPV-vaccine

Den ni-valente HPV-vaccine

Gardasil®9 kom med i børnevaccinationsprogrammet i 2017. Den beskytter mod 90 pct. af tilfældene af livmoderhalskræft. Den tidligere brugte vaccine, Cervarix®, beskytter mod 70 pct. Hvilken vaccine, der bliver anvendt i vaccinationsprogrammet, bliver afgjort via et udbud.

Baggrunden for at skifte vacciner er, at offentligt finansierede vacciner med et vist interval skal i lovpligtigt udbud. I udbuddet vægtes fastsatte udbudskriterier for effekt, bivirkninger, sidevirkninger (her vægtes beskyttelse mod kondylomer) samt pris.

Kvinde sidder med unge kvinder rundt om et bord på et gymnasium

Alle vacciner har bivirkninger. De bivirkninger, HPV-vaccinen kan give, er på niveau med bivirkninger ved andre vacciner.

Læs mere her om de forskellige vacciner på vores kampagnesite Stop HPV:

HPV-vaccination beskytter mod kræft

Læs mere om, hvordan medicin udvikles og godkendes: 

Udvikling af ny medicin og vacciner

Godkendelse af ny medicin og vacciner i Europa

Læs alt om HPV-vaccination

HPV-vaccine - forsiden

 

Stop HPV - bliv vaccineret

Grafik af pige og dreng, der holder en stop-hånd frem

Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse står sammen om en informationsindsats om HPV-vaccination:

Stop HPV


Ring til en rådgiver

Nærbillede af rådgivers mund og headset

Ring gratis til Kræftens Bekæmpelse på 80 40 10 00 og få svar på dine spørgsmål om vaccinen.

HPV-linjen