Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
HPV-vaccination er sikker. HPV-vaccinen er testet i store forsøg i hele verden siden 2003 og har siden 2009 været med i det danske børnevaccinationsprogram.
Når en ny vaccine eller medicin skal tages i brug, skal den være så sikker som overhovedet muligt. Al medicin – også HPV-vaccinen – er blevet grundigt testet og kontrolleret, inden den blev godkendt.
Også efter et nyt middel er taget i brug, bliver det fulgt ekstra tæt af myndighederne. Det er ikke altid en ny medicin ’i virkeligheden’ bliver taget, som myndighederne og producenterne har tænkt det, og bl.a. derfor er det vigtigt at følge virkning og bivirkninger nøje.
Sundhedsministeriet anbefaler, at man skal have den her vaccine. Og jeg bliver nødt til at tænke lidt over, at man bliver nødt til at have tiltro til vores sundhedssystem.
Iben, mor til datter der har fået HPV-vaccinen
Også HPV-vaccinationens virkninger og bivirkninger bliver fulgt tæt af myndighederne, og både danske og internationale sundhedsmyndigheder konkluderer fortsat, at HPV-vaccination er sikker. Alle vacciner har bivirkninger, men myndighederne vurderer, at de gavnlige effekter af vaccinen – forebyggelse af bl.a. livmoderhalskræft – langt overstiger risikoen for bivirkninger.
I Danmark er mere end 720.000 personer blevet vaccineret mod HPV. Man skal have to eller tre doser vaccine for at blive færdigvaccineret.
Til og med februar 2019 er der anmeldt 2.669 mistanker om bivirkninger ved vaccinen. Det svarer til, at 0,4 pct. af de vaccinerede har indberettet en bivirkning, som de formoder er forårsaget af vaccinen. Under 0,2 pct. kategoriseres som alvorlige.
To store dansk-svenske undersøgelser har fulgt henholdsvis 4 millioner og næsten 1 million piger og unge kvinder fra både Danmark og Sverige. Her har forskerne ikke kunnet påvise nogen sammenhæng mellem HPV-vaccination og udvikling af en række sygdomme, som ellers har været under mistanke for at have en sammenhæng med vaccinen (det er f.eks. autoimmune sygdomme, blodpropper og forskellige sygdomme i nervesystemet).
Alle vacciner har bivirkninger, men der er ikke nogen videnskabelige undersøgelser, der tyder på, at HPV-vaccinen har flere eller alvorligere bivirkninger end andre børnevacciner.
Gardasil®9 kom med i børnevaccinationsprogrammet i 2017. Den beskytter mod 90 pct. af tilfældene af livmoderhalskræft. Den tidligere brugte vaccine, Cervarix®, beskytter mod 70 pct. Hvilken vaccine, der bliver anvendt i vaccinationsprogrammet, bliver afgjort via et udbud.
Baggrunden for at skifte vacciner er, at offentligt finansierede vacciner med et vist interval skal i lovpligtigt udbud. I udbuddet vægtes fastsatte udbudskriterier for effekt, bivirkninger, sidevirkninger (her vægtes beskyttelse mod kondylomer) samt pris.
Alle vacciner har bivirkninger. De bivirkninger, HPV-vaccinen kan give, er på niveau med bivirkninger ved andre vacciner.