HPV-relateret kræft hos kvinder

Livmoderhalskræft skyldes HPV, men der er også andre kræftformer hos kvinder, der skyldes HPV. Nemlig kræft i skeden og i de ydre kønsorganer (vulvacancer), analkræft og mundsvælgkræft.

  • Hvert år får ca. 375 kvinder i Danmark livmoderhalskræft forårsaget af HPV
  • Hvert år får ca. 90 kvinder analkræft forårsaget af HPV
  • Hvert år får ca. 60 kvinder kræft i skede og ydre kønsorganer forårsaget af HPV
  • Hvert år får ca. 55 kvinder mundsvælgkræft forårsaget af HPV

Uvisheden fylder meget i mit liv, og jeg har både gode dage og dage, hvor jeg bare gemmer mig under dynen. For jeg ved jo ikke, om behandlingerne har virket. Selv hvis de har, er det hårdt for mig at tænke på, at jeg skal gå til kontroller de næste 5 år, og jeg er bange for, at kræften vender tilbage. Det har jeg meget svært ved at overskue.

Pia, 35 år, livmoderhalskræft

HPV er årsag til livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft er en alvorlig sygdom, som rammer ca. 375 kvinder om året i Danmark – også helt unge kvinder. Heldigvis får de fleste kvinder konstateret sygdommen tidligt og har gode chancer for at blive helbredt.

HPV smitter ved seksuel kontakt og kan også sidde på huden omkring kønsorganerne. Cirka 80 pct. af alle seksuelt aktive vil på et eller flere tidspunkter i deres liv blive smittet med HPV.

HPV-infektion er hyppigst hos unge under 30 år. I de fleste tilfælde bekæmper kroppen selv HPV-infektionen, ligesom den klarer en almindelig forkølelse. Men hos en mindre gruppe kvinder bliver HPV-infektionen kronisk. Det kan føre til celleforandringer, der senere kan udvikle sig til livmoderhalskræft.

Livmoderhalskræft

Vaccinerede kvinder skal stadig gå til screening

HPV-vaccination beskytter mod HPV-infektion, der kan medføre celleforandringer på livmoderhalsen og livmoderhalskræft. Vaccinen beskytter dog ikke 100 pct., så det er vigtigt at følge de regelmæssige tjek for celleforandringer på livmoderhalsen. Formålet med screening er at finde og behandle forstadier til livmoderhalskræft, inden de udvikler sig til kræft.

I Danmark bliver alle kvinder mellem 23 og 64 år inviteret til screening hos deres praktiserende læge, hvor de får taget en celleprøve fra livmoderhalsen.

Screening for livmoderhalskræft

Analkræft (kræft i analkanalen eller endetarmsåbningen)

Analkræft rammer analkanalen eller endetarmsåbningen og skyldes i langt de fleste en HPV-infektion. I Danmark er der hvert år omkring 90 kvinder, der rammes af analkræft, som skyldes HPV. Sygdommen er hyppigere hos kvinder end hos mænd.

Analkræft

Kræft i skeden og de ydre kønsorganer (vulvacancer)
HPV er desuden hvert år skyld i 60 tilfælde af kræft i skeden og kræft i de ydre kønsorganer (vulvacancer) hos kvinder i Danmark.

Kræft i skeden

Vulvacancer

Mundsvælgkræft
Infektion med HPV kan også medføre kræft i mund og svælg. Der findes dog også tilfælde af mundsvælgkræft, som ikke er relateret til HPV, men typisk skyldes længerevarende forbrug af alkohol og tobak.

I Danmark er der hvert år omkring 55 kvinder, der bliver ramt af mundsvælgkræft, som skyldes HPV. Mundsvælgkræft ses oftest på mandlerne og tungeroden, som er den bagerste del af tungen.

Mundhulekræft

Kræft i svælget

Læs alt om HPV-vaccination

HPV-vaccine - forsiden

 

Ring til en rådgiver

Nærbillede af rådgivers mund og headset

Ring gratis til Kræftens Bekæmpelse på 80 40 10 00 og få svar på dine spørgsmål om vaccinen.

HPV-linjen


Stop HPV - bliv vaccineret

Grafik af pige og dreng, der holder en stop-hånd frem

Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse står sammen om en informationsindsats om HPV-vaccination:

Stop HPV