Gå til sygdomsliste

Plastikkirurgi ved knoglesarkomer

Ved operation for knoglesarkomer kan såret ikke lukkes, efter sarkomet er fjernet. Derfor må der ske en rekonstruktion af bløddelene.

Mindre sår kan lukkes umiddelbart, mens det ved større sår kan være nødvendigt med en hudtransplantation eller at flytte en nærliggende muskel, kaldet en stilket lap. I nogle tilfælde kan det blive nødvendigt at flytte en muskel fra et andet sted på kroppen. I disse tilfælde skal blodkarrene medtages og syes sammen med blodkar på operationsstedet, hvor tumor sad (fri lap).

Om hudtransplantation

Ved en hudtransplantation bruger man et stykke hud fra et andet sted på kroppen til at reparere operationsstedet.

Lægen tager et stykke hud, der kun består af hudens øverste lag (delhudstransplantat). Det betyder, at huden vokser ud igen fra bunden på donorstedet, som dette område kaldes. Huden tages oftest fra låret.

Donorstedet kan sammenlignes med en stor hudafskrabning, som heler af sig selv i løbet af et par uger. Donorstedet gør som regel mere ondt end operationssåret, men i så fald kan du få smertestillende medicin.

Det er vigtigt, at donorstedet holdes rent og fugtigt. Hvis der er tegn på betændelse, skal såret vaskes, og forbindingen skiftes. Både donorstedet og det sted, hvor huden er transplanteret til vil hele i løbet af få uger.

Billeder af hudtransplantation

Se, hvordan resultatet af en hudtransplantation kan se ud:

Billeder af hudtransplantation

Om lap-plastik

Hvis operationen medfører et stort sår, kan såret lukkes ved hjælp af en nærliggende muskel. Det kaldes en stilket lap.

Det er desuden muligt at flytte en lap fra et andet sted kroppen, hvor blodkarrene så bliver syet sammen med blodkar på operationsstedet. Det kaldes en fri lap.

Alt om knoglesarkomer

Knoglesarkomer - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Sjældne kræftformer" på Cancerforum.