Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Risikoen for, at modermærkekræft i øjet vender tilbage, afhænger af, hvor stor tumoren var, og af om kræftcellerne havde kromosomforandringer, da diagnosen blev stillet.
Risikoen for tilbagefald er størst i løbet af de første år efter endt behandling.
Det vil sige, at jo flere år der går uden tegn på tilbagefald, jo mindre er risikoen for, at sygdommen kommer igen.
Nogle kræfttumorer ændrer deres kromosomer, og det har vist sig, at der er sammenhæng mellem de genetiske forandringer i kræftcellerne og sandsynligheden for, at modermærkekræft i årehinden vender tilbage.
For at afgøre om man har høj risiko for tilbagefald, kan man få undersøgt kræftcellernes kromosomer i en vævsprøve fra tumoren.
Hvis tumoren har ændrede kromosomer (specielt kromosomerne 3 og/eller 8), er der risiko for spredning af sygdommen. Det er dog langt fra sikkert, at det sker.
Det er vigtigt, at du kontakter lægen – også mellem opfølgningsbesøgene – hvis du oplever symptomer som:
Hvis du får tilbagefald lokalt i øjet efter strålebehandlingen, vil du ikke selv bemærke det, men øjenlægen kan opdage det ved kontrol med øjenundersøgelse.
Hvis modermærkekræft i øjet kommer igen, kan det ske enten som et lokalt tilbagefald eller i form af metastaser. Lokalt tilbagefald betyder, at kræften er kommet igen i samme område - altså i øjet, hvor sygdommen opstod. Metastaser betyder, at sygdommen har spredt sig til andre dele af kroppen.
Ved modermærkekræft i øjet er lokalt tilbagefald og tilbagefald med spredning til leveren det hyppigste.
Metastaser kan udvikle sig mange år efter den oprindelige behandling, også selvom øjet er fjernet. Spredning sker via blodbanen, da der ikke er lymfekar i selve øjet. Man ved ikke, hvorfor metastaserne som regel findes i leveren, og ofte kun i leveren.
Hos ca. 5 pct. vokser tumoren efter afsluttet strålebehandling, det kaldes lokalt tilbagefald. Ved tilbagefald må øjet ofte fjernes, men i enkelte tilfælde, hvor den første stråledosis ikke har været for høj, kan man forsøge med ny strålebehandling.
Modermærkekræft i årehinden er en alvorlig sygdom. Immunterapi har desværre ikke vist samme gode resultater for modermærkekræft i øjet, som ved modermærkekræft i huden.
Hvis al kræft i øjet ikke kan fjernes, eller hvis sygdommen har spredt sig, er der flere muligheder for behandling, der kan lindre de gener, som sygdommen giver.
Hvis der er mistanke om spredning til leveren, skal man have taget en vævsprøve for at afgøre, om det er kræft og i så fald hvilken type.
Hvis man har metastaser, får man tilrettelagt et individuelt forløb. Operation med fjernelse af få levermetastaser kan forbedre overlevelsen. Hvis der er flere end 3-5 levermetastaser er operation ikke mulig, men der kan være effekt af lokal kemoterapi i leveren (regional kemoterapi).
Der forskes i nye typer kemoterapi til behandling af spredning af modermærkekræft i årehinden.
Hvis man har smerter og kvalme, kan man få lindrende medicin. Har man moderate smerter, får man paracetamol, mens man ved stærkere smerter får morfinpræparater. Læs mere:
Tilbagefald af en kræftsygdom betyder, at sygdommen er vendt tilbage igen, efter man har været fri for kræft. Det kaldes også recidiv. Man kan få lokalt tilbagefald og/eller tilbagefald med spredning.
Det kaldes lokalt tilbagefald, hvis kræften vender tilbage til den del af kroppen, hvor kræften først opstod.
Kræft kan også vende tilbage i form af spredning af sygdommen. Kræften kan være vokset ind i lymfebanen og derfor have spredt sig til lymfeknuderne eller være vokset ind i blodbanen og via blodet være spredt til andre organer i kroppen.
Det kaldes metastaser, når kræftceller fra en kræftknude spreder sig med blodet eller lymfen og danner nye kræftknuder andre steder i kroppen.
En metastase består af samme type kræftceller, som den oprindelige kræftknude bestod af. Det vil sige, at f.eks. brystkræft, der har spredt sig til knoglerne, består af brystkræftceller.
Har man én gang haft kræft, ligger det for de fleste i baghovedet, at kræften kan komme tilbage. Alligevel er beskeden om, at kræften rent faktisk er kommet tilbage oftest overvældende.
Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.
Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.
Det kan være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med hospitalsafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan også få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen:
Kræftens Bekæmpelses rådgivning
Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende på cancerforum:
Sidst ændret:01.07.2020
Overlæge, ph.d. Jens Kiilgaard og overlæge Peter Bjerre Toft, Danish Ocular Oncology Group (DOOG).
The Ocular Consequences and Applicability of minimally invasive 25-Gauge Transvitreal Retinochoroidal Biopsy. Mette Bagger, Jens Frederik Tebering, Jens Folke Kiilgaard. Ophthalmology 2013 Dec;120(12):2565-72.
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17