Gå til sygdomsliste

Bivirkninger ved strålebehandling af kræft i skeden

Mennesker reagerer forskelligt på strålebehandling af kræft i skeden. Mange bivirkninger kan behandles og forsvinder gradvist, men nogle bivirkninger er blivende og kroniske af karakter. Det kaldes henholdsvis akutte og sene bivirkninger. Ikke alle får alle bivirkninger.

Strålebehandling giver bivirkninger, fordi strålerne – udover kræftcellerne – også rammer det normale væv i stråleområdet. Det vil sige tarm, blære, knogler og bindevæv tæt på skeden. I umiddelbar forbindelse med strålebehandlingen vil de fleste få en eller flere af disse akutte bivirkninger, som forsvinder nogle måneder efter endt behandling:

Diarré

Nogle oplever at få diarré. Diarréen kan behandles med stoppende lægemidler. Læs her, hvad du selv kan gøre: 

Gode råd ved diarré og tarmproblemer

Blæregener

10-15 pct. får gener fra blæren i løbet af den udvendige strålebehandling. Generne kan forværres af den indvendige strålebehandling. Generne ligner symptomer på blærebetændelse. Irritation i blæren kan behandles med blæreafslappende midler, men det er dog ikke altid effektivt. Oftest forsvinder generne af sig selv efter endt behandling.

Rødme og irritation af huden

Der er risiko for rødme og irritation i huden på det bestrålede område efter udvendig bestråling. Det kan især være ved skedeindgangen og lysken, hvis lymfeknuderne i det område bliver bestrålet. Hudgener kan behandles med luftning af området, hvor huden ikke er dækket, fedtcreme og steroidholdige salver.

Sene bivirkninger ved strålebehandling af kræft i skeden

Sene strålebivirkninger opstår måneder til år efter endt strålebehandling, fordi behandlingen medfører arvæv i de organer, som rammes af strålerne.
Det er vigtigt at understrege, at langt de fleste kvinder klarer sig godt efter strålebehandlingen, selv om de oplever bivirkninger efter behandlingen.

Det er langt fra alle, der oplever samtlige bivirkninger.

Gener fra tarmen

Mange kvinder oplever tarmgener efter strålebehandling:

  • Ændret afføringsmønster med lidt hyppigere og tyndere afføring (kan behandles med stoppende midler)
  • Oppustet mave og tendens til forstoppelse (kan behandles med afføringsmidler)
  • Pludselig afføringstrang og i sjældne tilfælde besvær med at holde på afføringen

Gode råd ved forstoppelse

Mange tarmgener kan behandles, og det er kun i meget sjældne tilfælde, at tarmen er så påvirket af strålebehandlingen, at det kan være nødvendigt med et operativt indgreb, hvor afføringen ledes ud i siden (stomi).

Blødning fra endetarmen

Der kan opstå blødning fra endetarmen, fordi slimhinden er påvirket af strålerne. Blødning fra endetarmen ses typisk 1-1½ år, efter strålebehandlingen er endt. Man kan behandle slimhindeblødningerne ved at pensle med formalin samt behandle med blødgørende afføringsmiddel.

Symptomer på tarmslyng

Enkelte kvinder oplever symptomer på tarmslyng med perioder af smerter i maven og forstoppelse. Dette skyldes strålepåvirkning af en tarmslynge, der på grund af arvævsdannelse ikke er bevægelig i samme grad som tidligere. Symptomerne kan i enkelte tilfælde medføre, at man skal opereres og have fjernet det strålepåvirkede tarmstykke.

Fistel: Falsk forbindelse mellem skede og tarm/blære

Hos enkelte kvinder kan der opstå en forbindelse mellem tarmen eller blæren og skeden – dette kaldes en fistel. Kommer der en fistel i tiden efter strålebehandlingen, skal man opereres. Ved operationen får man tarmen ledt ud i et hul på siden af maven (stomi), og/eller man får lavet en kunstig blære, hvor urinen ledes ud i siden af maven (urostomi).

Hvis det bliver nødvendigt at få lavet en stomi til afføring og/eller urin, så er det en løsning, som man skal leve med resten af livet.

Gener fra blæren

Efter strålebehandlingen kan der opstå gener fra blæren. Disse bivirkninger kan dukke op mange år efter endt behandling og indbefatter:

  • Ændret vandladningsmønster med lidt hyppigere vandladninger
  • Pludselig tissetrang, som man ikke kan holde tilbage (urge-inkontinens) og andre problemer med at holde på vandet
  • Slimhinden i blæren kan blive tynd, og der kan opstå sår, så der kommer blod i urinen

Mange blærebivirkninger kan behandles, og det er kun i meget sjældne tilfælde, at blæren er så påvirket af strålebehandlingen, at det kan være nødvendigt at blive opereret og få lavet en kunstig blære, hvor urinen ledes ud i siden af maven (urostomi).

Tidlig overgangsalder

Strålebehandling ødelægger æggestokkenes funktion, så de ikke længere producerer kvindelige kønshormoner. Det har betydning for yngre kvinder, der endnu ikke er gået i overgangsalder, når de starter strålebehandling. Det betyder, at man får de gener, som almindeligvis er forbundet med overgangsalderen. Det kan være hede- og svedeture, tørre slimhinder, humørsvingninger og seksuelle problemer.

Yngre kvinder vil blive tilbudt og anbefalet at påbegynde hormonbehandling (østrogen og gestagen) for at afhjælpe overgangsalderens symptomer og forebygge knogleskørhed. Østrogen styrker slimhinderne i blærebunden og i skeden – og hjælper således til at bedre blærens og skedens funktion.

Kræft i skeden er ikke påvirket af hormonbehandling. Det vil sige, at hormonbehandlingen ikke giver kræften bedre muligheder for at vokse. Det er dog altid en god idé at diskutere fordele og ulemper ved hormonbehandling med sin læge.

Symptomer på tidlig overgangsalder hos kvinder

Sart slimhinde og arvæv

Efter strålebehandling kan slimhinden i skeden blive tyndere og mere sart. Der kan også opstå små blødninger i slimhinden. Der kan derfor forekomme øget udflåd fra skeden, eventuelt med lidt blod i.

Efter opheling af slimhindeforandringerne i skeden kan der dannes arvæv, så skeden kan blive kortere og mindre eftergivelig. Arvævet kan påvirke de små blodkar i skedevæggen, som har betydning for at danne den naturlige fugtighed i skeden. Skeden kan derfor føles mere tør end vanligt og dette kan have betydning under eventuelt seksuelt samvær.

Problemer med sexlivet

Seksuelle problemer er hyppigt forekomne efter strålebehandling af kræft i skeden. Dette er formentlig forårsaget af både fysiske og psykologiske mekanismer. For nogle kvinder bedres seksuallivet med tiden, mens andre kan have svært ved at bevare seksualiteten. Mange af problemerne kan der gøres noget ved, og det er derfor vigtigt, at du opsøger hjælp, hvis du og din partner oplever seksuelle problemer.

De mest almindelige seksuelle problemer for kvinder efter strålebehandling af kræft i skeden er manglende lyst til seksuelt samliv, tørhed i skeden, smerter ved samleje, og afkortet, mindre eftergivelig skede.

Smerter ved samleje kan skyldes, at strålebehandling påvirker skedens slimhinder, og at arvævsdannelse kan afkorte skeden og gøre det vanskeligt at blive fugtig i skeden ved seksuel ophidselse.

Det er ikke usædvanligt, at der kan forekomme lidt blodigt udflåd efter samleje. Det skyldes slimhindernes skrøbelighed og kan afhjælpes ved at anvende et smørende middel, f.eks. vand- eller silikonebaseret glidecreme, mandel- eller rosenolie og/eller behandling med østrogenholdige stikpiller til skeden. Anvendelse af hormonholdige stikpiller i skeden påvirker ikke behandlingen af kræft i skeden og øger ikke risiko for tilbagefald.

Hegar-stav eller samleje kan modvirke, at der dannes arvæv

For at modvirke afkortning af skeden pga. arvævsdannelse anbefales det at bruge en såkaldt hegar. En hegar er en stav, der er lavet af stål, glas eller glasfiber. Du kan få udleveret en hegar på den afdeling, hvor du er blevet behandlet. Hegaren indføres forsigtigt i skeden og kan hjælpe til med at sørge for, at skedevæggene ikke klæber sammen eller skrumper efter behandlingen. Det er en god idé at anvende en glidecreme eller olie sammen med hegaren.

Man kan også modvirke afkortning af skeden ved at gennemføre samleje.

Gener fra knogler og bindevæv

Strålebehandlingen kan medføre dannelse af arvæv i bindevæv og knogler i bækkenet. Det kan give smerter i bækken og lænd samt enkelte gange også træthedsbrud i bækkenknoglerne.

Hvis man får smerter i bækkenpartiet efter endt strålebehandling, skal man undersøges nærmere ved en gynækologisk undersøgelse og en MR-scanning. Behandlingen af smerter og træthedsbrug er primært symptombehandling med smertestillende medicin. Der er god mulighed for, at et træthedsbrud heler op, men erfaringsmæssigt tager det oftest flere måneder.

Hævede ben (lymfødem)

Efter endt strålebehandling oplever op imod en fjerdedel af kvinder hævede ben. De fleste har kun minimale gener, men hvis man får vedvarende gener med hævede ben, kan man få  behandling med støttestrømper, motion og fysioterapi. Læs mere:

Lymfødem

Alt om kræft i skeden

Kræft i skeden – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.


Livet med kræft

To kvinder sidder ude i en have og taler sammen

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende