Gå til sygdomsliste

Strålebehandling og kemoterapi ved kræft i skeden

Kræft i skeden er yderst strålefølsom, og derfor er der, især ved tidlige stadier af sygdommen, rigtig gode behandlingsresultater med høj sandsynlighed for at blive helbredt. Langt de fleste patienter bliver tilbudt strålebehandling og kemoterapi.

Man får både udvendig og indvendig strålebehandling samt ugentlig kemoterapi under strålebehandlingsforløbet.

Igennem de senere år er der arbejdet intensivt internationalt på at gøre strålebehandlingen mere skånsom uden at gå på kompromis med helbredelse og overlevelse. Samtidig har forskning vist, at ved kombination af kemoterapi og strålebehandling virker strålerne endnu mere effektivt. Det betyder, at der i dag findes en effektiv behandling af kræft i skeden, som giver langt færre bivirkninger end tidligere.

Overlæge, ph.d. Pernille Jensen

Udvendig og indvendig strålebehandling

Strålebehandlingsforløbet starter med 25-30 udvendige strålebehandlinger, hvor man baseret på en scanning får behandlet kræftknuden i skeden samt de lymfeknuder i bækkenet, som kræften kan sprede sig til. Man får oftest også ugentlig kemoterapi (cisplatin) under strålebehandlingsforløbet.

Efter den udvendige strålebehandling får man tilbudt indvendig strålebehandling imod selve kræftknuden. Selve teknikken for den indvendige strålebehandling afhænger af flere forhold, men som udgangspunkt behandles små kræftknuder ved hjælp af en radioaktiv kilde, der lægges i en cylinder i skeden.

Hvis det drejer sig om en større kræftknude, får man i stedet lagt tynde nåle i kræftknuden, som man kan føre en radioaktiv kilde op igennem og dermed give strålebehandling.

Læs mere:

Bivirkninger ved strålebehandling af kræft i skeden

Kemoterapi samtidig med strålebehandlingen

Samtidig med at man får udvendig strålebehandling, får man også kemoterapi med stoffet cisplatin.

Der er tale om en forholdsvis lille dosis cisplatin, som man får op til seks gange med en uges mellemrum. Man får kemoterapien gennem et drop i armen over et par timer. Det er forskelligt fra person til person, hvordan man reagerer på behandlingen, men de fleste tåler behandlingen godt.

Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:

Cisplatin

Blodmangel, infektion og blødning

Kemoterapien kan nedsætte knoglemarvens produktion af blodceller. Blodmangel kan vise sig som træthed, svimmelhed, åndenød og hjertebanken. Lave hvide blodceller viser sig som infektion med feber og influenzasymptomer, hvorimod mangel på blodplader kan vise sig som næseblod, blå mærker og røde prikker i huden.

Ved feber eller blødning er det vigtigt at kontakte den behandlende afdeling straks.

Træthed

Det er almindeligt at opleve træthed i relation til kemoterapien, og det kan derfor være nødvendigt at sætte tempoet ned.

Det kan du gøre ved træthed

Kvalme og opkast

I forbindelse med at man får kemoterapi, kan man opleve kvalme og opkast. Man kan få medicin til at forebygge og behandle disse gener.

Kvalme og opkast

Påvirkning af slimhinder i munden

Kemoterapien kan påvirke slimhinden i mund og svælg. Det kan vise sig som f.eks. tørhed, små sår, blister og hvide belægninger samt svie og ubehag, når man spiser stærke madvarer. Det er muligt at afhjælpe generne med medicin.

Hårtab

Cisplatin medfører normalt ikke, at man taber håret.

Påvirkning af nervesystemet

Kemoterapien kan påvirke nervesystemet, og man kan få prikken og stikken i hænder og fødder. Hvis det opstår, skal man tale med lægen om det, da der er risiko for, at generne kan blive kroniske, hvis man ikke får ændret på dosis af kemoterapien.

Der kan også opstå ringen for ørerne og høretab. Hørenedsættelse vil være blivende. Det er derfor vigtigt at tale med lægen, hvis man får høregener under behandlingen.

Kontrol for påvirkning af nyrerne

Cisplatin kan skade nyrerne, og derfor får man undersøgt sin nyrefunktion inden behandlingens start. Derudover får man i løbet af behandlingen kontrolleret nyrefunktionen med blodprøver.

Føleforstyrrelser

Kemoterapi som lindrende behandling

Kemoterapi anvendes også, hvis man får konstateret fremskreden kræft i skeden med spredning, eller hvis man har fået tilbagefald af sygdommen, der ikke kan strålebehandles eller opereres. Kemoterapi alene kan hjælpe på symptomerne fra kræft i skeden og hæmme kræften i at vokse.

Behandling ved spredning

Hvis kræften har bredt sig uden for bækkenet, vil man kunne blive tilbudt kemoterapi med lindrende effekt. Formålet med kemoterapien er at hjælpe på symptomerne, som kræftknuden kan give, og hæmme, at den vokser i en periode. Hvis der er kraftig blødning fra skeden, kan man også blive tilbudt lindrende strålebehandling, der vil kunne stoppe blødningen i en periode.

Alt om kræft i skeden

Kræft i skeden – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.


Livet med kræft

To kvinder sidder ude i en have og taler sammen

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende