’Fortæl os om vi har August om en uge’
Efter få timer på Rigshospitalet viste en scanning, at August havde en stenhård tumor større end en tennisbold i maven.
- Jeg husker tydeligt lægens meget alvorlige ansigtsudtryk og efterfølgende sætning: ’I skal gå tilbage til afdelingen og undersøges mere. Og så tilføjede hun et straks’, husker Louise.
De blev indlagt med det samme, men på hvilken afdeling lægen mente, forstod Louise og Kim ikke. Lige indtil Louise kunne genkende den lange gang med alle børnetegningerne, hvor hun flere gange havde besøgt en venindes kræftramte søn.
Tumoren sad på Augusts lever. Det var det eneste, vi fik at vide. Før endnu en scanning ville lægerne ikke endeligt bekræfte, at det var kræft.
’Fortæl os om vi har August om uge’, udbrød Kim i ren frustration over for lægerne, husker Louise og tilføjer:
- For lige der følte vi faktisk, at vi ville miste ham.
Få dage efter bekræfter lægerne Kim og Louises bange anelser. August har kræft. En sjælden form som kun en til fem får årligt: Kræft i leveren - også kaldet Hepatoblastom.
’Måske kan vi ikke operere’
Tumoren vejede knap et kilo og havde forgrenet sig omkring et meget vigtigt blodkar, som sørger for, at transportere blodet fra leveren til hjertet. I første omgang fik familien derfor at vide, at det ikke var sikkert, at lægerne kunne fjerne knuden ved operation. Man forventede derfor, at kemoterapien ville få knuden til at skrumpe.
- Da vi nærmede os operationsdagen nogle måneder efter, viste en scanning, at knuden slet ikke var skrumpet. Ikke engang en millimeter. Faktisk mistænkte de, at tumoren havde forgrenet sig i mellemgulvet, hvilket ville gøre både en operation og en transplantation, som var en nødløsning, umulig.
Hele vejen igennem forløbet lovede Louise og Kim hinanden, at de ikke måtte miste håbet. Unægtelig holdt de fast i den besked, som en læge havde givet dem i starten af behandlingsperioden. Også da det stod slemmest til.
- ’August vil blive en gammel mand’, sagde hun, og det havde vi så indædt brug for at tro på lige der. Så det gjorde vi. Vi valgte at tro på, at August ville blive rask. Og det har været vores stærkeste våben igennem forløbet. Vores tro på det allerbedste, fortæller Louise.