#1: Flerstyks-fælden
Vi kan nemt fristes til at købe flere styk af de ting, vi godt kan lide. Men fødevarer som fx pølsehorn eller avocadoer har en ganske kort holdbarhed, og det kan få os til at overspise - fordi vi vil være ærgerlige over, hvis maden når at blive dårlig.
#2: Mersalgs-fælden
Når vi fx køber en kop kaffe og får tilbudt en croissant ved siden af, så kan det instinktivt virke som en god idé - fordi de to ting passer godt sammen. Men samtidig er det også ekstra kalorier, som vi egentlig ikke havde tænkt på at købe eller spise.
#3: Lager-fælden
Når vi forbereder en fest eller en middag, kan vi være tilbøjelige til at købe til lager af fx drikkevarer og chokolade. Især hvis vi kan få store mængder til en god pris. Problemet kan være, at vi overvurderer, hvor meget vi skal bruge og kommer til at indtage resten selv. Eller også forgriber vi os på de lækre sager i et svagt øjeblik - længe inden arrangementet skal holdes.
#4: Portions-fælden
De fleste mad- og drikkevarer findes efterhånden i meget store portioner. Og jo større portionerne er, desto billigere er det, hvis man ser på kilo- eller literprisen. Problemet kan være, at vi ikke deler portionen med nogen - og så kommer vi til at spise for meget, fordi vi vil undgå madspild. Det kan fx være en 2-liters sodavand, en stor café latte eller en meget stor portion aftensmad.
#5: Buffet-fælden
Når vi bliver præsenteret for et stort udvalg af lækker mad, fx i en buffet, vil vi helst ikke gå glip af noget. Det kan få os til at vælge lidt af det hele, så vi ender med et bjerg af mad, som vi føler os forpligtet til at spise. Valget kommer så til at stå mellem at overspise eller levne - så resultatet bliver en dårlig smag i munden, uanset hvad vi gør.
#6: Supersize-fælden
Når vi er sultne, kommer vi let til at overvurdere vores appetit. Så når vi får tilbudt en stor menu med flere pomfritter og en større sodavand for en lille merpris, kan vi komme til at glemme vores erfaringer med, hvad vi plejer at blive mætte af.
#7: Hygge-fælden
Vi kommer nemt til at sætte lighedstegn mellem mængden af snacks og mængden af hygge. Derfor er det værd at overveje, om det er dobbelt så hyggeligt, hvis der både er chips og chokolade - eller om vi bare kommer til at spise dobbelt så meget.
#8: Tilbuds-fælden
Det kan være svært at modstå et godt tilbud. Når supermarkedet fx lokker med en pose kanelgifler til 12 kr., så vil vi være tilbøjelige til at købe dem uden at overveje, om vi faktisk har brug for dem. Og når de først er kommet hjem i køkkenskuffen, så skal de nok blive spist.
#9: Impuls-fælden
Når vi står i kassekøen og har god tid - og ovenikøbet måske er lidt sultne - så er vi nemme at lokke til at købe noget spiseligt, vi ikke havde planlagt. Det kan fx være en chokoladebar til kun 5 kroner, som vi lige kan spise, inden vi går hjem og starter på aftensmaden.
#10: Spis-op-fælden
Vi bliver tit ved med at spise, selv om vi faktisk er mætte. Det kan være fordi, vi er opdraget til at spise op. Eller fordi vi ærgrer os over, at maden går til spilde. Men det er en dårlig idé at bruge sin krop som skraldespand - uanset hvad årsagen er.
#11: Fejre-fælden
Så er der kage - igen! Vi danskere er rigtigt gode til at finde anledninger at fejre med mad eller drikke. Og det kan føles som dårlig stil at sige nej tak til kage og dermed indirekte til at fejre hinanden. Men det kan blive til rigtigt meget kage og det kan sætte livvidden under pres.
#12: Forsynings-fælden
Vi kan nemt blive grebet af en irrationel bekymring for at blive sultne og tørstige uden at have adgang til mad og drikke. Det kan fx være på farten, at vi køber forsyninger, som om vi er ude på en lang rejse - selvom turen i virkeligheden højst er et par timer lang.
#13: Værts-fælden
Der skal ikke mangle noget, sådan tænker de fleste af os, når vi skal have gæster. Det kan betyde, at vi laver alt for meget mad, som enten vi presser vores gæster til at spise - eller ender med at måtte smide ud