Gå til sygdomsliste

Kontrol efter leverkræft

Efter du er færdig med din behandling for leverkræft, bliver du tilbudt at gå til kontrol i en periode. Det er forskelligt, hvordan kontrollen bliver tilrettelagt.

Fra kontrol til opfølgningsprogrammer

Den 1. marts 2016 startede opfølgningsprogrammer for bl.a. kræft i øvre mavetarm, heriblandt opfølgningsprogram for leverkræft. Programmerne skal erstatte de nuværende kontroller efter behandling for kræft.

Nye kræftpatienter, der afslutter behandling, vil blive fulgt efter de nye opfølgningsprogrammer i takt med, at de træder i kraft. Patienter, der er i et kontrolforløb, vil overgå til et opfølgningsforløb, første gang de møder til kontrol, efter programmet er trådt i kraft.

Opfølgning skal øge fokus på hjælpetilbud, og behandling af bivirkninger og senfølger, da flere med kræft lever længere med deres sygdom.

Du kan læse mere om opfølgningsforløb generelt

Opfølgningsforløb efter behandling for kræft

Når man har afsluttet sin behandling, vil man som regel blive tilbudt at gå til kontrol i en periode. Ved disse besøg taler man med en læge og bliver undersøgt.

Nogle gange bliver man tilbudt at komme til kontrol f.eks. tre måneder efter behandling og derefter som regel hver sjette måned. Det er lægen, der afgør, hvor ofte og hvor længe man skal gå til kontrol.

Man bør gå til kontrol, hvis man har hæmokromatose eller skrumpelever

Man har en øget risiko for at udvikle kræft i leveren, hvis man har:

  • Den arvelige sygdom hæmokromatose eller
  • Skrumpelever som følge af kronisk leverbetændelse med hepatitis B eller C

I disse tilfælde bør man jævnligt gå til kontrol og få taget blodprøver og foretaget scanning af leveren med ultralyd.

Hvad sker der ved kontrolbesøg?

Ved kontrolbesøgene taler man med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.

Man vil blive kontrolleret med en ultralydsundersøgelse eller en CT-scanning af leveren. Hos nogle patienter tager lægen en blodprøve for at måle værdien af alfaføtoprotein, som ofte vil være forhøjet ved sygdomsaktivitet.

Hvor foregår kontrollen?

Man bliver som regel indkaldt til kontrol på den afdeling, hvor man blev behandlet. Det foregår dog ikke ens overalt i landet.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Det er vigtigt, at man gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Spørgsmål til lægen

Kontrolbesøgene er en god anledning til, at man tager sine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive sine spørgsmål ned i forvejen, og man kan også tage en pårørende med til samtalen.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at man gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Man kan også få justeret sin medicin, hvis der er behov for det.

Hvis man har problemer efter afsluttet behandling, kan man få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og man kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Gode råd om at gå til kontrol/opfølgning

  • Inden du afslutter behandlingen, så tal med lægen om, hvor tit du skal komme til kontrol/opfølgningsmøder, og hvilke undersøgelser du skal igennem ved kontrol-/opfølgningsbesøgene
  • Spørg, om der er særlige symptomer, du skal være opmærksom på, og hvem du skal kontakte, hvis symptomerne opstår
  • Skriv ned, hvordan du har haft det siden sidste kontrol/opfølgningsmøde og giv denne viden videre til lægen
  • Tag gerne en pårørende eller en ven med til kontrol/opfølgningsbesøgene – det er en god støtte for mange

Læs mere:

Arbejde og pension

Alt om leverkræft

Leverkræft – forsiden

 

Livet med kræft

To kvinder sidder ude i en have og taler sammen

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Leverkræft" på Cancerforum.


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende