Gå til sygdomsliste

Undersøgelser for livmoderhalskræft

Hvis du eller din læge har mistanke om, at du har livmoderhalskræft, undersøger lægen dig med en gynækologisk undersøgelse. Finder lægen forandringer, sår eller knuder i livmoderhalsen får du taget en vævsprøve.

Video om undersøgelser for livmoderhalskræft

Hvis der er mistanke om, at du har livmoderhalskræft, skal du først have en gynækologisk undersøgelse hos din egen læge. Du kan læse mere generelt om en gynækologisk undersøgelse her.

Gynækologisk undersøgelse

Hvis din læge direkte kan se eller føle et sår eller en knude på livmoderhalsen, vil du oftest blive henvist direkte til en af de tre specialafdelinger, der behandler livmoderhalskræft i Danmark.  

Her vil deres eksperter tage vævsprøver af forandringerne på livmoderhalsen - og begynde behandling, hvis prøverne viser kræft.

Er din egen læge derimod  i tvivl om, hvad forandringerne på livmoderhalsen betyder, vil du først blive henvist til en gynækologisk speciallæge i praksis eller på hospital. Så vil de tage vævsprøver af forandringerne.

Hvis der i disse prøver findes kræft eller mistanke om kræft, bliver du også henvist til en de tre specialafdelinger.

Screening for livmoderhalskræft

I Danmark tilbydes alle kvinder mellem 23 og 64 år regelmæssige tjek for celleforandringer på livmoderhalsen.  Den får du hos din egen læge eller din gynækolog. Læs mere om screeningen:

Screening for livmoderhalskræft

Du får keglesnit, hvis celleskrab og vævsprøve viser tegn på kræft 

Nogle gange tager din egen læge et celleskrab, selv om der ikke er synlige forandringer på livmoderhalsen. Det sker f.eks. ved screening for livmoderhalskræft. 

Celleskrabet bliver analyseret. Hvis analysen giver mistanke om celleforandringer, skal du også til en gynækologisk speciallæge. Her får du taget vævsprøver.

Viser disse prøver tegn på kræft, selv der ikke er nogen synlig forandring på livmoderhalsen, får du foretaget et såkaldt keglesnit. Det er en operation af livmoderhalsen som kan fjerne sygdommen, hvis kræftknuden er meget lille.

Bagefter sender speciallægen vævet fra keglesnittet til en af de tre specialafdelinger. Her vurderer deres eksperter, om al kræften er blevet fjernet med keglesnittet. De giver dig besked, om du er færdigbehandlet, eller om du skal have flere undersøgelser og mere behandling.

Læs hvordan et keglesnit foregår under afsnittet om behandling af livmoderkræft i stadium IA:

Behandling af livmoderhalskræft i stadium IA


Sådan bliver man undersøgt med celleskrab og vævsprøve

For at være sikker på diagnosen tager man både et celleskrab fra livmoderhalsen og en eller flere vævsprøver (biopsier).

Undersøgelser for livmoderhalskræft

Ved celleskrabet bruges en lille børste, der føres op i livmoderhalsen og drejes rundt, så kirtelcellerne sætter sig på børsten. Bagefter sendes børsten til undersøgelse i mikroskop

Tegning af portiobiopsi

Vævsprøven fra livmoderhalsen tages med en lille biopsitang. Prøven kaldes en portiobiopsi. De små vævsprøver sendes i en beholder til nærmere undersøgelse under mikroskop.

Vævsprøven tages med en lille tang

Det kan være lidt ubehageligt at få taget vævsprøven, men det gør ikke egentligt ondt. Lokalbedøvelse er kun sjældent nødvendigt. Efter at vævsprøven er taget ud, bliver den undersøgt i et mikroskop. Læs mere om vævsprøver generelt:

Vævsprøver – biopsi


Yderligere undersøgelser foregår på specialafdelingerne

De tre specialafdelinger, der har ansvar for behandling af livmoderhalskræft i Danmark, ligger på nogle af store hospitaler:

  • Rigshospitalet
  • Odense Universitetshospital
  • Aarhus Universitetshospital (Skejby)

I Danmark er der nationale retningslinjer for undersøgelse og behandling af livmoderhalskræft. Det betyder, at behandlingen er den samme uanset, hvilken afdeling man bliver henvist til.

Undersøgelser, der skal vise, om kræften har bredt sig

Først når lægerne ved, hvor udbredt kræften er, kan de vurdere, hvilken behandling, der er bedst. Derfor skal du på specialafdelingerne igennem en en eller flere undersøgelser for at få kortlagt om kræften har bredt sig:

  • Gynækologisk undersøgelse
  • Kikkertundersøgelser af blære og tarm
  • PET- CT-scanning og evt. MR-scanning

Gynækologisk undersøgelse i fuld bedøvelse

For at undersøge hvor meget kræften eventuelt har bredt sig, får du foretaget en grundig gynækologisk undersøgelse, ofte i fuld bedøvelse. Her vurderer to læger, om kræftknuden er vokset uden for livmoderhalsen og ud i bækkenet.

Kikkertundersøgelser af blære og tarm

Hvis kræftknuden sidder tæt på blære og tarm, vil man også få foretaget kikkertundersøgelse af disse organer.  Det gør man for at se, om knuden er vokset ind i disse organer.

Kikkertundersøgelsen af blæren kaldes en cystoskopi. Den foregår ved, at lægen fører en tynd kikkert op gennem urinrøret. Kikkertundersøgelsen af endetarmen kaldes rektoskopi.

Læs mere om kikkertundersøgelser generelt:

Kikkertundersøgelser

Undersøgelse for spredning med PET- og/eller CT-scanning og MR-scanning

Hvis der er synlige forandringer på livmoderhalsen eller der i keglesnittet er fundet kræft af en vis størrelse, vil man få foretaget PET/CT-skanning og evt. MR scanning.

Formålet er at finde ud af, om kræften har spredt sig uden for livmoderhalsen.  På scanningerne vil lægen også kunne se, om kræftknuden afklemmer urinlederne, så urinen ikke kan passere frit til blæren.

På scanningen kan lægen se, om kræften har spredt sig til andre områder af kroppen.

MR-scanning er især god til at vurdere kræftknuden lokalt i bækkenet, og bruges derfor flere steder til præcis planlægning af strålebehandling af livmoderhalskræft.

PET-/CT-scanning

MR-scanning

Se film om, hvordan en PET/CT-scanning foregår. 7:27 min.

Se film om, hvordan en PET/CT-scanning foregår. 7:27 min.

Se film om, hvordan en MR-scanning

Filmen viser, hvordan en MR-scanning foregår. 7:46 min.


Alt om livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft - forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Livmoderhalskræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft