Gå til sygdomsliste

Undersøgelser for livmoderhalskræft

Ved mistanke om livmoderhalskræft, får man taget en vævsprøve fra livmoderhalsen i forbindelse med en gynækologisk undersøgelse.

Formål med undersøgelser

Nogle undersøgelser har til formål at finde ud af, om der er tale om kræft eller ej.

Andre undersøgelser skal vise, hvor meget sygdommen eventuelt har spredt sig.

Ved mistanke om livmoderhalskræft vil man få foretaget en gynækologisk undersøgelse ved egen læge. Hvis der ikke er nogen synlige forandringer på livmoderhalsen, bliver man henvist til gynækologisk speciallæge, der vil tage vævsprøver fra livmoderhalsen.

I de  tilfælde, hvor lægen kan se eller føle et sår eller en knude på livmoderhalsen, vil man oftest blive henvist direkte til en specialafdeling på hospitalet til yderligere undersøgelser. Her vil man også få taget vævsprøver fra livmoderhalsen.

Gynækologisk undersøgelse

Video om undersøgelser for livmoderhalskræft

Celler fra livmoderhalsen undersøges i mikroskop

For at være sikker på diagnosen tager lægen ved den gynækologiske undersøgelse både et celleskrab fra livmoderhalsen og en eller flere vævsprøver (biopsier).

Undersøgelser for livmoderhalskræft

Ved celleskrabet bruges en lille børste, der føres op i livmoderhalsen og drejes rundt, så kirtelcellerne sætter sig på børsten. Bagefter sendes børsten til undersøgelse i mikroskop

Tegning af portiobiopsi

Vævsprøven fra livmoderhalsen tages med en lille biopsitang. Prøven kaldes en portiobiopsi. De små vævsprøver sendes i en beholder til nærmere undersøgelse under mikroskop.

Vævsprøven tages med en lille tang

Det kan være lidt ubehageligt at få taget vævsprøven, men det gør ikke egentligt ondt. Lokalbedøvelse er kun sjældent nødvendigt. Efter at vævsprøven er taget ud, bliver den undersøgt i et mikroskop. Læs mere om vævsprøver generelt:

Vævsprøver – biopsi

Yderligere undersøgelser foregår på hospitalet

Hvis vævsprøven viser, at der er tale om livmoderhalskræft, bliver man henvist til en af de tre gynækologiske afdelinger, som behandler livmoderhalskræft:

  • Rigshospitalet
  • Odense Universitetshospital
  • Aarhus Universitetshospital (Skejby)

I Danmark er der nationale retningslinjer for undersøgelse og behandling af livmoderhalskræft. Det betyder, at behandlingen er den samme uanset, hvilken afdeling man bliver henvist til.

Undersøgelser, der skal vise, om kræften har bredt sig

For at få kortlagt om kræften har bredt sig, skal man igennem en række undersøgelser. Først når lægerne ved, hvor udbredt kræften er, kan de vurdere, hvilken behandling der er bedst.

Gynækologisk undersøgelse i fuld bedøvelse

For at undersøge hvor meget kræften eventuelt har bredt sig, får man foretaget en gynækologisk undersøgelse i fuld bedøvelse. På den måde kan lægen vurdere, om kræftknuden er vokset uden for livmoderhalsen og ud i bækkenet.

Hvis kræftknuden sidder tæt på de indre organer i bækkenet, vil man også få undersøgt blæren og tarmen. 

Kikkertundersøgelser af blære og tarm

Formålet med en undersøgelse af blæren og tarmen er at sikre, at knuden ikke er vokset ind i disse organer. Undersøgelsen af blæren kaldes en cystoskopi og foregår ved, at lægen fører en tynd kikkert op gennem urinrøret.

Lægen kan også undersøge endetarmen med en kikkert. Det kaldes rektoskopi. Før undersøgelsen skal man udrense tarmen ved at tage et klyx, hvor man sprøjter væske ind i endetarmen for at lette tømningen af tarmen. Læs mere om kikkertundersøgelser generelt:

Kikkertundersøgelser

Undersøgelse for spredning med PET- og/eller CT-scanning og MR-scanning

I forbindelse med udredningen af sygdommen vil man få foretaget en PET- og/eller CT-scanning. Formålet er at finde ud af, om kræften har spredt sig uden for livmoderhalsen. Endvidere bliver det undersøgt om kræftknuden afklemmer urinlederne og dermed forhindrer, at urinen kan passere frit til blæren.

Ved hjælp af scanningen kan lægen se, om kræften har spredt sig til andre områder af kroppen. Kræften spreder sig oftest til lymfeknuderne i bækkenet samt langs hovedpulsåren (aorta). Derudover kan kræften også sprede sig til lungerne, leveren og knoglerne. 

MR-scanning er især god til at vurdere kræftknuden lokalt i bækkenet, og bruges derfor flere steder til præcis planlægning af strålebehandling af livmoderhalskræft.

CT-scanning

PET-/CT-scanning

MR-scanning

Se film om, hvordan en PET/CT-scanning foregår. 7:27 min.

Se film om, hvordan en PET/CT-scanning foregår. 7:27 min.

Se film om, hvordan en MR-scanning

Filmen viser, hvordan en MR-scanning foregår. 7:46 min.


Alt om livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft - forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Livmoderhalskræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft