Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Indånding af asbestfibre er den væsentligste årsag til kræft i lungehinden, men forskerne ved ikke, hvorfor asbestfibrene medfører sygdommen. Asbest er et ildfast mineral, som tidligere var meget anvendt i byggematerialer. Det er nu forbudt, fordi det bla. kan give lungehinde- og lungekræft. Mineralet erionit øger også risikoen for lungehindekræft.
Du kan få kræft, fordi nogle af kroppens celler muterer af sig selv ved et uheld.
Alle organer i kroppen indeholder stamceller. Stamcellerne forsyner organerne med nye celler ved at dele sig, efterhånden som de gamle celler bliver slidt op. Når en stamcelle deler sig, opstår der ofte fejl. Fejlene kaldes genvarianter, og de opstår helt tilfældigt i stamcellens dna.
Ofte betyder fejlene ikke noget, men efterhånden som vi bliver ældre, ophobes genvarianterne i stamcellen. Det øger risikoen for, at én af stamcellerne kommer til at fungere så dårligt, at den begynder at dele sig ukontrollabelt og bliver til en kræftcelle.
Ny forskning tyder på, at disse spontane sygdomsdisponerende genvarianter kan forklare, at kræft kan opstå, uden at man kan pege på en ydre årsag som f.eks. asbest eller rygning.
Verdens asbestproduktion toppede i 1980, og det tager i gennemsnit 40 år, fra man første gang bliver udsat for asbest til diagnosen lungehindekræft stilles. Det er årsagen til, at kræft på grund af udsættelse for asbest konstateres i et stadigt stigende antal i Danmark, selvom asbest blev forbudt for årtier siden. Al brug af asbest har været forbudt i over 30 år, og har været forbudt i isoleringsmaterialer i 35 år.
Beregninger og sammenligninger med asbestforbruget i andre lande tyder på, at antallet af lungehindekræft tilfælde fortsat vil stige mindst frem til 2028.
Man kan i Danmark stadig blive udsat for asbest ved nedbrydning af asbestholdige produkter f.eks. fra bremsebelægninger, asbestholdige isoleringsmaterialer og tagplader eller ved asbestfibre på asbestarbejderes tøj.
På Aalborg Universitetshospital er der dannet en tværfaglig forskergruppe med fokus på studier inden for lungekræft og lungehindekræft. Læs mere om asbest og kræft her:
Hvem får lungehindekræft
De fleste, der får lungehindekræft, er over derfor 60 år, da der går mange år, fra man har været udsat for asbest, til sygdommen kan opstå. Det er hovedsageligt mænd, som rammes af sygdommen.
Undersøgelser har dog vist, at den nærmeste familie til asbestarbejdere også kan få lungehindekræft, hvis de bliver udsat for asbeststøv i arbejdstøjet. Det er sjældent, at yngre mennesker får lungehindekræft.
Ifølge dansk lov kan du søge om erstatning, hvis du er blevet syg af dit arbejde.
Som udgangspunkt har lægen pligt til at anmelde til Arbejdstilsynet og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidligere Arbejdsskadestyrelsen), hvis der er mistanke om, at din kræftsygdom er arbejdsbetinget.
Det er en god idé selv at spørge lægen om eventuelt at søge erstatning. Du kan også selv anmelde en arbejdsbetinget sygdom til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring:
Hvis du har levet sammen med en person, der har været udsat for asbestfibre på sit arbejde - og du selv har fået lungehindekræft - har du mulighed for at søge om kompensation.
Du kan have været indirekte udsat for asbestfibre, hvis du f.eks. har vasket din partners asbestfyldte arbejdstøj. Ordningen omfatter alle i husstanden, dvs. også børn, med asbestrelateret kræft.
På borger.dk kan du læse om, hvordan du kan søge kompensation:
Mineralet erionit har samme egenskaber som asbest og øger også risikoen for at udvikle lungehindekræft. Det findes/bruges ikke i Danmark
Læs mere om arbejdsrelateret kræft:
Der er mange forskellige årsager til, at kræft opstår. Vores livsstil og det miljø, vi lever i, kan spille ind. Biologiske faktorer – som f.eks. visse hormoner – kan også have en betydning, mens nogle kræftsygdomme kan være arvelige. Oftest er der tale om et samspil mellem flere faktorer.
Sidst ændret:21.11.2018
Overlæge, dr.med. Jens Benn Sørensen og overlæge Jesper Ravn, Dansk Lunge Cancer Gruppe (DLCG), Danske Multidisciplinære Cancergrupper (DMCG)
Seniorforsker, cand.pharm. ph.d. Johnni Hansen, Kost, gener og miljø, Kræftens Bekæmpelse
Asbest, malignt mesoteliom og lungekræft, Ugeskr Læger 2018;180:V02180128
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
E-mail: persondata@cancer.dk
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17