Gå til sygdomsliste

Om lungerne

Lungernes funktion er at sørge for, at kroppen får den nødvendige ilt. Lungerne optager ilt fra den luft, vi indånder, og ilten føres over i blodet og videre ud i kroppen.

Hvor i kroppen sidder lungerne?

Lungerne er i brystkassen (thorax), som er omgivet af brystvæggen. Brystvæggen er sammensat af ribben og muskler. Lungerne ligger i lungehinden (pleura), og luftrøret (trachea) forbinder lungerne med mund og næse via bronkierne.

I brystkassen sidder også brystskillevæggen (mediastinum), der indeholder hjertet, store blodårer (fra hjerte til lunger samt legemspulsåren aorta), nerver, lymfeknuder, luftrøret og spiserøret.

Tegning af en krop hvor lungerne er fremhævede

Her ses lungerne med luftrør og bronkier, der forgrener sig ud i mindre luftrør som et træ.

 

Lungernes opbygning

De to lunger er delt op i lungelapper. Venstre lunge har to lapper, højre lunge har tre.

Imellem lungerne sidder luftrøret (trachea), der som et træ forgrener sig ud i mange mindre luftrør (bronkier). For enden af bronkierne er der omkring en milliard små hulrum, som kaldes alveoler.

Tegning af lungerne

Luftrøret forgrener sig ud i mange mindre luftrør (bronkier), og for enden af dem er der omkring en milliard små hulrum, som kaldes alveoler.

Ilt til kroppen

Når vi ånder ind, passerer luften gennem luftrøret og videre ud i bronkierne i lungerne. De små bronkier ender i meget små og tyndvæggede hulrum (alveoler). 

Fra alveolerne kan ilten let passere over i blodbanen, og derfra føres det iltede blod videre ud i kroppen.

I kroppen omsættes ilten og bliver til kuldioxid (CO2) og vand. Kuldioxiden føres med blodet tilbage til lungerne, hvor det udskilles i alveolerne og udåndes.

Symptomer på lungekræft


Alt om lungekræft

Lungekræft - forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.