05-03-2019

Aspirin har kun lille virkning på overlevelse efter prostatakræft

Forskere har gennem de seneste år haft fokus på, om lægemidlet aspirin kunne mindske risikoen for at få kræft eller forbedre overlevelsen. Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse viser, at midlet kun har lille effekt for mænd med prostatakræft.
Foto af en æske Aspirin. Medikamentet er blandt de allerede godkendte lægemidler, som er i søgelyset for om det også har en effekt på kræft.
Det smertestillende middel Aspirin er i søgelyset for, om det har en gavnlig effekt på kræft.Foto: Colourbox

Resultaterne viser, at mænd, der har taget aspirin jævnligt i op til et år efter deres kræftdiagnose, ikke har større sandsynlighed for at overleve sygdommen end andre. Hvis man ser meget langt frem, er der en lille effekt hos mænd, der har taget midlet fem til syv år efter deres kræftdiagnose

Ph.d.-studerende Charlotte Skriver

De fleste kender nok bedst aspirin som et smertestillende middel. Aspirin bliver imidlertid også brugt hyppigt mod hjerte-kar-sygdomme, og de senere år har en række undersøgelser fokuseret på, om det kan mindske risikoen for at få en række kræftsygdomme, eller om det kunne forbedre mulighederne for at overleve kræft. 

I den nye undersøgelse har forskerne set på, hvordan det går mænd med prostatakræft, som i årene efter deres diagnose har fået aspirin på recept fra deres læge. Resultaterne peger på, at virkningen på kræftsygdommen er begrænset. Det fortæller ph.d.-studerende Charlotte Skriver fra Kræftens Bekæmpelse, der har stået i spidsen for den nye forskning. 

- Resultaterne viser, at mænd, der har taget aspirin jævnligt i op til et år efter deres kræftdiagnose, ikke har større sandsynlighed for at overleve sygdommen end andre. Hvis man ser meget langt frem, er der en lille effekt hos mænd, der har taget midlet fem til syv år efter deres kræftdiagnose, siger Charlotte Skriver. 

Forskerne understreger, at der samtidig er en risiko ved at tage aspirin. Midlet kan blandt andet give livstruende blødninger i mave og tarm. Det er derfor vigtigt, at man aldrig begynder at tage midlet selv, men altid rådfører sig med sin læge. 

Mere viden nødvendig
Aspirin er blot et af de lægemidler, som allerede er godkendt til én behandling, og som senere er blevet undersøgt for, om det også kan have en effekt på kræft. Andre midler er eksempelvis allergimedicin og kolesterolsænkende medicin. 

Men mens effekten af aspirin på tarmkræft er veldokumenteret, er midlets effekt på andre kræftsygdomme endnu ikke afklaret.

Aspirin nedsætter risiko for tarmkræft  

Her er den nye undersøgelse, som er baseret på registerdata fra godt 29.000 patienter, en brik mere i det samlede billede af aspirins effekt på prostatakræft. Der er imidlertid stadig uafklarede spørgsmål, siger Charlotte Skriver: 

– Der er stadig brug for mere viden om effekten af aspirin i forhold til prostatakræft. Vi ved eksempelvis ikke, hvorfor der er en lille effekt hos mænd, der tager midlet i mange år. Måske skal der lang tid til, før man kan se en effekt, eller måske skyldes det et samspil mellem flere faktorer, som vi ikke kender. Det er naturligvis interessant at undersøge nærmere, og der er allerede en række store internationale forsøg i gang, som forhåbentlig kan give os flere svar, siger Charlotte Skriver.

Læs mere om forskning i kræft hos:

Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning

Resultaterne er offentliggjort her: Skriver C. et al.: Use of low-dose aspirin and mortality after prostate cancer diagnosis: A nationwide cohort study.

Forskerne samarbejder

Den nye forskning er blevet til i et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse, Aarhus Universitetshospital, Rigshospitalet, Syddansk Universitet og Københavns Universitet.

Af Af Mette Vinter Weber Sidst ændret 05.03.2019