23-03-2018

Kræftsygdom gjorde Magnus steril: Det er vigtigt at tale åbent om det

28-årige Magnus siger tingene, som de er - både når han er på date, og når han snakker med vennerne. På grund af kræft er han steril og har derfor særlige udfordringer i forhold til at skulle stifte familie.
Magnus har mørkt hår og fuldskæg
Magnus fik testikelkræft, da han var 25, men er i dag kræftfri. Foto: Privat

Da den dengang 25-årige Magnus Nielsen fik konstateret testikelkræft i 2014, havde han ikke gjort sig mange tanker om børn. Endnu mindre kunne han overskue tanken om børn, lige da han fik beskeden om, at han var syg. Meget andet fyldte lige der.

Men han tog alligevel imod tilbuddet om at få frosset sæd ned, og det er han glad for nu. Med sædceller i banken er der en chance for, han en dag kan blive far.

Magnus fik under sit sygdomsforløb flere tilbagefald med operationer og kemobehandlinger til følge. Han er kræftfri nu, men fordi han har fået fjernet begge testikler, er han steril.

Testikelkræft - symptomer, undersøgelser og behandling

Dating giver udfordringer

- Jeg har fået at vide, at den sæd, der er frosset ned, ikke er af bedste kvalitet. Det kan derfor gå hen og blive svært at få børn. Men muligheden er der. Virker den ikke, skal jeg se på andre løsninger som adoption eller donorsæd, hvis jeg en dag gerne vil have børn, siger Magnus, som afsluttede den sidste kemobehandling i foråret 2017.

Han er nu 28 og kan godt mærke, at kvinderne på hans alder tænker mere og mere på børn. Det giver udfordringer, når det kommer til dating. For hvornår skal han fortælle, at han ikke kan få børn på naturlig vis? Inden første date? Eller først når forholdet er mere seriøst?

- Jeg har ikke lyst til at starte et forhold med en hvid løgn. Så når jeg for eksempel skal forklare, hvorfor jeg stadig læser HF, er det svært at komme uden om sygdomsforløbet. Selvom jeg forsøger ikke at gøre et stort nummer ud af det, udløser et svar ofte flere spørgsmål. Pludselig har jeg fortalt, at jeg har haft kræft, og at det er testikelkræft. Og så er vi bare hurtigt inde på emnet børn og fertilitet. Jeg siger det, som det er, for det synes jeg er mest rimeligt.

Jeg ser det lidt som et handikap, at jeg ikke kan få børn på naturlig vis. Den kæreste, jeg skal have børn med, skal være indstillet på at gennemgå et behandlingsforløb, for at det kan lykkes.

Magnus Nielsen

Kræft og seksualitet - hvis du er single

Magnus vil ikke tage sorgerne på forskud, men det kan være svært at lade være med at tænke over hvilke udfordringer, der kan komme i et fremtidigt parforhold. Lige nu forsøger han at koncentrere sig om hvordan og hvornår, det skal fortælles til en mulig date. Som han siger:

- Jeg vil bare gerne have lov til at nyde daten. Men snakken udvikler sig ofte, så vi alligevel kommer ind på det, der ligger ude i fremtiden. Mange gange oplever jeg den typiske omsorgsreaktion, hvor jeg får at vide, at det er modigt, jeg fortæller det og sejt, at jeg er kommet igennem sygdommen. Men jeg kan stadig fornemme, at de bliver skræmte. Jeg har også fået afslag på den konto, fordi jeg så ikke lige er det, de søger.

Kræft og seksualitet - hvis din partner har kræft

Egoistisk at vente med at fortælle det

- Selvom det ville være muligt at undgå at komme ind på emnet, synes jeg egentlig også, det ville være egoistisk at lade være med fortælle det. Jeg ser det lidt som et handikap, at jeg ikke kan få børn på naturlig vis. Den kæreste, jeg skal have børn med, skal være indstillet på at gennemgå et behandlingsforløb, for at det kan lykkes. Hvis hun ved det fra starten, kender hun også de udfordringer, der kan være i et forhold med mig.

Ung kræft sætter fokus på kræft og seksualitet:

Tema: Fertilitet og seksualitet

Selvom Magnus ikke kunne overskue børn, da han blev syg, er han nu glad for, at læger og sygeplejersker var hurtige til at give ham tilbuddet om at deponere sæd. Han synes egentlig ikke, det var et svært emne at tale med de sundhedsprofessionelle om. Men, siger han, snakken blev meget firkantet og praktisk.

Det havde hjulpet, hvis en sundhedsperson havde haft ansvaret for at tage den vigtige snak, eller i det mindste ansvaret for at tjekke, om han havde brug for en snak.

Rettigheder ved fertilitetsbehandling i forbindelse med kræft

Ikke gearet til den vigtige snak

Magnus’ oplevelser er her helt i tråd med andre unge kræftramtes. Rigtig mange af dem har et kæmpe behov for at tale med en læge eller anden om, hvilke konsekvenser kræftsygdommen kan have på deres seksualitet og fertilitet.

Desværre er sundhedspersonalet ikke altid gearet til at tage den snak, viser blandt andet en stor undersøgelse blandt unge kræftpatienter, som Kræftens Bekæmpelse kom med i 2015.  

- Min oplevelse var lidt, at de enkelte afdelinger mente, det var nogle andre, der skulle tage den snak, siger Magnus.

-  Det er så vigtigt, at snakken bliver taget, så selv de unge, der ikke tænker på børn, også forstår vigtigheden af at forsøge at deponere. Derfor skal der være tid til at snakke om, hvilke konsekvenser operation og behandling har. Også selvom det skal gå stærkt, og tankerne er på at blive rask, understreger han.

Nyhedsartikel: Kræftpatienter står alene med seksuelle problemer

Bryd tabuet

For Magnus er det vigtigt at få talt om de udfordringer, hans sygdom har givet ham i forhold til at få børn.

- Det er vigtigt, at mine omgivelser ved, hvilke tanker jeg gør mig. Kræft kan i sig selv være tabubelagt at tale om, og fertilitet er bare endnu mere tabubelagt. Når venner og familie ved, hvad jeg tænker, ved de også, hvad der er okay at spørge ind til. Men en date er ofte et nyt menneske jeg lukker ind i mit liv, og i mit tilfælde betyder det ofte et tabubelagt emne på bordet meget hurtigt.

Læs Kræftens Bekæmpelses store seksualitetstema:

Kræft og seksualitet

Af Mikael Habekost Sidst ændret 23.03.2018