19-03-2018

Lars var uovervindelig – indtil kræften ændrede alt

Det kom som en tyv om natten, da 53-årige Lars-Henrik Bronnée Madsen for fem år siden fik prostatakræft. På kort tid ændrede sygdommen alt – også sexlivet og forholdet til kæresten.
Foto: Tomas Bertelsen

- Du bliver jo desværre impotent af behandlingen.

Det blev sagt henkastet midt i en strøm af ord fra lægen om den operation for prostatakræft, Lars-Henrik Bronnée Madsen står overfor. På det tidspunkt i november 2013 var det mindre væsentligt. Lars havde kræft, og hvis han vil overleve sygdommen, var det den behandling, der skulle til. En såkaldt radikal prostatektomi, hvor prostata og al kræftvæv fjernes.

Nogle måneder senere var alt anderledes. Operationen gik godt og kræften var væk. Lars overlevede. Til gengæld var han impotent. Og nu var det pludselig meget væsentligt.

- Mit forhold til min daværende kæreste gik helt i hårdknude. Vi havde haft nogle problemer inden, men prøvede at få det til at fungere, da jeg blev syg. Og så blev jeg impotent. Ovenikøbet tog jeg meget på efter operationen, fordi jeg skulle holde mig i ro. Det gjorde heller ikke noget godt, fortæller Lars-Henrik Bronnée Madsen om månederne efter operationen.

Som en tyv om natten

Kræftsygdommen kom uventet. Det var først, da Lars kørte ind på parkeringspladsen ved Roskilde sygehus for at få taget en biopsi, at han tænkte, at det her måske var noget skidt. Indtil da havde han ikke bekymret sig synderligt over de mange natlige ture ud på toilettet for at tisse. Han havde altid skullet op en enkelt gang i nattens løb. Nu var det oftere. Han gik kun til lægen, fordi det begyndte at forstyrre hans nattesøvn i en grad, så han ikke havde det godt om dagen.

- Der var jeg jo en typisk mand. Jeg gik længe med det, før jeg gik til lægen – og gik kun til lægen, fordi den manglende søvn gik ud over mit arbejde. Jeg gik rundt i en osteklokke, som om jeg ikke var helt til stede i min krop. Jeg manglede den dybe søvn, fordi jeg pludselig skulle op og tisse både tre og fire gange hver nat.”

Nogle få dage efter, biopsien var blevet taget, kom svaret fra sygehuset.

-  At der stod kræft på det stykke papir, kom som en tyv om natten. Jeg havde ikke set det komme. Måske fordi, jeg havde været uovervindelig gennem mange år. Jeg havde altid haft en grad af succes. Gennem min tid som officer i forsvaret, gennem mit arbejde og min sport. Jeg havde altid følt, at jeg var uovervindelig. At jeg kunne tingene. Så det med pludselig at fejle. Det var ikke særlig fedt, fortæller Lars.

Seksualitet efter behandling af prostatakræft

Den spontanitet, som bør være i sexlivet, forsvinder helt. Så alt i alt var det med til at gøre, at mit forhold til min daværende kæreste blev helt tømt, og at vi sagde pænt farvel til hinanden.

Lars Bronnée Madsen

En hverdag som patient

Med ét var alt anderledes. Før var Lars flittig sportsudøver. Han cyklede meget og spillede syvmands-fodbold med gutterne. Passede sit job som SSP-konsulent i Lejre kommune og havde en kæreste, som det godt nok var begyndt at knage lidt med, men de arbejdede på sagen. Nu var Lars prostataopereret, impotent og kunne ikke være lige så aktiv, hvilket gjorde, at han blev 28 kg tungere.

- Min daværende kæreste og jeg forsøgte forskellige metoder til at få vores sexliv til at fungere. Og det duede bare ikke. Jeg prøvede tre forskellige medikamenter, men fik ikke en god effekt af dem, fortæller Lars.

Samtidig er det at skulle injicere medicin i svulmelegemet i penis eller i urinrøret langt fra fordrende for intimiteten.

- Den spontanitet, som bør være i sexlivet, forsvinder helt. Så alt i alt var det med til at gøre, at mit forhold til min daværende kæreste blev helt tømt, og at vi sagde pænt farvel til hinanden, fortæller Lars.

Tiden, der fulgte, var svær og Holbæk Fjord blev Lars’ fristed. Hans lejlighed i Holbæk ligger så tæt på, at han kan se den fra stuevinduerne.

- Jeg bruger naturen meget. Det at komme ud og blive blæst igennem. Kræften har jo overtaget ens liv. Den fylder alt. Den sætter begrænsninger for dine fysiske aktiviteter, i hvert fald for en periode. Dit arbejde bliver påvirket. Og sådan noget som at få sovet ordentligt, det glipper også. Sexlivet bliver påvirket. ALT! Både i forhold til arbejde, fritid og nat fylder kræften. Så det at komme ud i naturen er vigtigt for mig. Det giver tankefred. Jeg kan ikke forklare, hvad det er. Der bliver bare helt stille. Det er nærmest meditativt.

Lars fandt også god støtte i en netværksgruppe for yngre prostatakræftpatienter. De stod alle med samme udfordringer.

- Det har været virkelig givtigt for mig at møde gutterne i prostatagruppen. Vi er blevet gode venner på no time. Vi skriver sammen og tager på ture. Senere på måneden skal vi ud at køre gokart og spise sammen, siger Lars.

 

Det var en stor befrielse for Lars, at Pia kendte til prostatakræft, da de mødte hinanden i efteråret. Foto: Tomas Bertelsen

Nyt udsyn

I 2016 fik Lars tilbagefald, og han er i dag uhelbredeligt syg. 40 strålebehandlinger og derefter kemobehandling gjorde 2017 til et turbulent år, og Lars tog sig sammen til at kontakte en psykolog.

- De første to sessioner brugte jeg på at skælde ud. På mig selv, på ekskæresten, på alt det der følger med. Det var superfedt, for jeg kom derfra med et lettet bryst. Pludselig kunne jeg trække vejret. Det var en sjov fornemmelse, griner Lars.

- Den der fornemmelse af at, hov! Der er sgu ilt i rummet, siger Lars og trækker vejret dybt ind.

Var det ikke for den nye fornemmelse af udsyn og ilt i rummet, havde Lars nok aldrig mødt Pia. En klassekammerat fra folkeskoletiden, som han ikke har set siden dengang. De mødtes tilfældigt i en singlegruppe på Facebook først i november.

- Jeg skulle på cykelmesse i Roskilde og spurgte om hun ville med. Vi tog ud at kigge på racercykler og spiste frokost sammen og wupti, siger Lars og knipser – så var der gået seks timer.

Pia havde set på Facebook, at Lars havde prostatakræft. Og til Lars’ store lettelse kendte hun alt til både sygdommen og komplikationerne fra en tidligere kæreste.

- Det var en kæmpe befrielse. Det er ikke nemt at date og skulle sige: Jeg kan faktisk ikke få en rejsning. Det er faktisk super svært – nærmest umuligt. Hvornår siger man det? Hvordan siger man det? Pia vidste det bare.

Seksualitet og parforhold

At vinde i lotteriet

Lars føler sig som en meget heldig mand. Ikke på grund af kræften – det kan ikke anbefales at prøve, som han siger. Men på grund af Pia. Han joker med, at han er stoppet med at spille lotto, fordi sådan et held ikke lander på tallerkenen mere end én gang.

- Det kræver virkelig en kvinde med hår på brystet – undskyld udtrykket – og en kæmpe indsigt og rummelighed at stå model til det her. Jeg er fuld af forundring over hende. Det er jo ikke fordi, at vi ikke dyrker sex, men vi har meget mere fokus på nærvær og berøring. Vi er nok mere i dialog og er eksperimenterende i vores sexliv for at få opfyldt hinandens behov for fysisk nærvær og tilfredsstillelse, siger Lars.

- For os kan forholdet ikke bare køre på rutinen. Vi er nødt til at tale om, hvad vi hver i sær ønsker. I et almindeligt forhold er det nok ikke noget, man taler om over rødvinen fredag aften. Det er vi nødt til. Hvis det bliver tabu, så dør forholdet. Men man skal finde en balance, for det kan også være en belastning, at sexlivet hele tiden skal italesættes.

Inspiration til samtalen om seksualitet

Det er meget frustrerende at kunne se behandlingen inden for rækkevidde, men ikke at kunne få den. Jeg forstår det simpelthen ikke. Jeg ved, at vi er rigtig mange mænd, der hungrer efter at få hjælp. Jeg synes, at man burde få hjælp til rekonstruktion af sin rejsningsevne på samme måde, som brystkræftpatienter får tilbudt rekonstruktion af brystet.

Lars Bronnée Madsen

Let på fødder

Bortset fra lige omkring operationen har Lars arbejdet fuld tid i hele kræftforløbet. Ved siden af arbejdet læser han kriminologi på Københavns Universitet. Nå ja – og så er der cykelturene, 5-2 kuren, som skal hjælpe ham med at smide de sidste ekstra kilo, og alt det andet, Lars har gang i – og som han med et skævt smil omtaler som en flugt fra sig selv og kræften. Men Lars regner ikke med at finde tilbage til sin gamle følelse af at være uovervindelig. Til gengæld har et fundet et nyt ståsted i livet. Et sted, hvor der er plads til mere livsnydelse og mindre alvor. Hvor han godt må bruge sine penge på dét, han har lyst til, i stedet for at sætte dem ind på en opsparing. Og hvor han godt må drikke et glas vin med kæresten. Bare fordi det er hyggeligt.

- Livet er ikke så alvorligt for mig mere. Det er blevet mere let på fødder, hvis man kan sige det sådan. Jeg gider ikke at tage problemer til mig. Hvorfor skulle jeg det – jeg har rigeligt i forvejen. Så livet er blevet løftet lidt op – det er ikke så stringent og tungt. Det er mere let. 

Lars har oplevet at stå meget alene med de problemer, kræftbehandlingen har givet. Ingen i sundhedsvæsenet har spurgt ind til hans behov eller tilbudt hjælp. Foto: Tomas Bertelsen

Ingen hjælp fra systemet

Lars er mildest talt ikke imponeret over den hjælp, han har fået fra sundhedsvæsenets side til at afhjælpe følgerne af behandlingen. Ud over de forskellige medikamenter, som ikke virkede, har han stået alene med udfordringerne. Ingen spurgte ind til hans behov eller tilbød hjælp til hverken impotens eller genoptræning af bækkenbunden. Lars har selv været opsøgende og har selv researchet på lovende behandlinger. Han har søgt kommunen om tilskud til en penispumpe som handicaphjælpemiddel. Og han har meldt sig til forskeren Søren Paludan Sheikhs forskningsprojekt på SDU, hvor stamceller fra patientens eget mavefedt tages ud og sprøjtes ind i penis. Det har vist sig at kunne give mange impotente mænd rejsningsevnen tilbage med et relativt lille indgreb. Men da det anses som et lægemiddel, kan der gå 10 år, før behandlingen godkendes til brug i sundhedsvæsenet.  

- Det er meget frustrerende at kunne se behandlingen inden for rækkevidde, men ikke at kunne få den. Jeg forstår det simpelthen ikke. Jeg ved, at vi er rigtig mange mænd, der hungrer efter at få hjælp. Jeg synes, at man burde få hjælp til rekonstruktion af sin rejsningsevne på samme måde, som brystkræftpatienter får tilbudt rekonstruktion af brystet. Det er en vigtig del af livet, og man står helt alene med det. Det er ikke i orden, siger Lars.

Læs mere om kræft og seksualitet på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside:

Kræft og seksualitet

De unge prostata-drenge

Lars er med i et netværk af yngre prostatakræftpatienter: ’De unge prostata-drenge’. De laver forskellige aktiviteter sammen og bruger hinanden til at vende stort og småt.

Gruppen er landsdækkende, og de vil meget gerne have flere mænd med i gruppen. Find gruppen på Cancerforum.dk eller Facebook – eller skriv til Lars-Henrik Bronnée Madsen på Facebook, hvis du er interesseret.

Derudover har patientforeningen PROPA en række aktiviteter og grupper for mænd med prostatakræft. Se Propas hjemmeside.

PROPA

Læs også: 

Kræftpatienter står alene med seksuelle problemer

Ekspert: Seksualitet kan hjælpe kræftramte med at genfinde livskvaliteten

Rådgivning og støtte hos Kræftens Bekæmpelse

Du er altid velkommen til at kontakte Kræftens Bekæmpelse, som har professionelle rådgivere, netværksgrupper og aktiviteter for kræftpatienter og pårørende i hele landet:

  • Ring til Kræftens Bekæmpelses gratis telefonrådgivning Kræftlinjen på 80 30 10 30 eller skriv på cancer.dk/chat, hvis du har brug for rådgivning. Her sidder professionelle rådgivere klar til at tale eller skrive med dig
  • Du kan få rådgivning og møde andre med kræft inde på livet i kræftrådgivninger landet over. Alle tilbud er gratis. Find nærmeste kræftrådgivning på cancer.dk/raadgivning
  • Cancerforum.dk er et online forum, hvor kræftpatienter og pårørende kan møde andre i samme situation og dele tanker og erfaringer om livet med kræft
  • Ung Kræft har netværksgrupper og aktiviteter særligt for dig, der er under 40 år. Se mere på ungkraeft.dk eller ring på 35 25 74 72
Af Nanna Kathrine Riiber Sidst ændret 19.03.2018