22-10-2019

Vi kan forebygge flere kræftformer med en vaccine

Kræft rammer én ud af tre – både mænd og kvinder. Og vi har en vaccine, der kan forebygge en lang række kræftformer – nemlig HPV-vaccinen. Effekten bliver størst, hvis drengene får tilbudt vaccinen gratis på sammen vilkår som pigerne.
Foto: Claus Bomsterberg
Claus Hylstoft Blomsterberg er 59 år og har været ramt af mundsvælgskræft, der skyldes HPV. Han er i dag kræftfri og 100 pct. tilbage i arbejde. Han er selv far og han har en bøn til andre forældre om også at lade deres børn vaccinere.

Vi har en vaccine mod kræft, og drengene, der fyldte 12 år den 1. juli eller derefter, kan få vaccinen gratis. Den skæringsdato betyder, at kun halvdelen af drengene i Danmarks 7. klasser kan få vaccinen gratis. Pigerne mellem 12 og 18 år er blevet tilbudt vaccinen de sidste 10 år og de første forskningsstudier viser allerede fald i forstadier til livmoderhalskræft og kønsvorter.

- Pigerne har længe haft mulighed for at blive vaccineret gratis, og vi er glade for at drengene nu også er kommet med. Men tilbuddet bør være ens for drenge og piger. For jo flere i en generation, der er vaccineret, jo bedre er de unge beskyttet mod senere at udvikle HPV-relateret kræft, forstadier til kræft og kønsvorter, siger Janne Villemoes Bigaard, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses holdning til HPV-vaccination til drenge:

Det mener Kræftens Bekæmpelse om HPV-vaccination til drenge

For mig er det en gåde, hvorfor vi i så høj grad behandler frem for at forebygge. Især når vi har en vaccine, der beskytter mod HPV-relateret kræft.

Claus Hylstoft Blomsterberg, tidligere kræftsyg med mundsvælgkræft og far til to HPV-vaccinerede børn.

Vi har ikke råd til at undlade gratis HPV-vaccination
Claus Hylstoft Blomsterberg er 59 år og har været ramt af mundsvælgskræft, der skyldes HPV. Han insisterede på at blive tjekket efter at have hostet og haft irritation i halsen i januar måned i år. Han kunne mærke, at der var noget galt, og rigtig nok blev kræften fundet ved en scanning.

Han kom hurtigt igennem behandlingen og er i dag kræftfri og 100 pct. tilbage i arbejdet som selvstændig med speciale i leder- og kompetenceudvikling. Sandsynligvis fordi han handlede så hurtigt og havde fokus på det, han havde indflydelse på – også efter behandlingen. Hans råd til andre i lignende situationer er at stå fast på at blive undersøgt hurtigt, hvis man mærker en forandring i sin krop.

Vi skal forebygge frem for at behandle, når vi kan 

En effektiv strålebehandling og et stærkt netværk er det, der har hjulpet ham igennem forløbet. Han har undgået voldsomme bivirkninger, men det er desværre ikke selvsagt for kræftramte.

- For mig er det en gåde, hvorfor vi i så høj grad behandler frem for at forebygge. Især når vi har en vaccine, der beskytter mod HPV-relateret kræft. Det er dyrt at undersøge, udrede og behandle. Det koster både på den menneskelige og samfundsøkonomiske konto ikke at HPV-vaccinere, siger Claus Hylstoft Blomsterberg.

Claus har en søn på 18 år og en datter på 15 år, der begge er HPV-vaccineret. Og han har en bøn til andre forældre om også at lade deres børn vaccinere:

- Jeg kender til konsekvenserne af ikke at være vaccineret, og det vil jeg ikke ønske for nogen. For mig er det helt utænkeligt ikke at beskytte sine børn, så godt man kan mod kræft. Drømmescenariet er, at alle drenge- og pigebørn får vaccinen som en selvfølgelighed, når de fylder 12 år, så de er beskyttet så godt muligt. Og vi derved på den lange bane kan udrydde HPV-relaterede kræftformer, afslutter Claus Hylstofte Blomsterberg.

En vaccine, der redder liv og beskytter mod kræft
HPV er en virus, der smitter ved seksuel kontakt – både samleje, intim berøring og oralsex. Otte ud af 10 danskere vil i løbet af deres liv blive smittet med HPV-virus. HPV-virus kan ligge i dvale i kroppen, og hvert år rammes omkring 230 danske mænd af én af de kræftformer, der skyldes smitte med HPV-virus:

  • Hvert år får ca. 160 mænd mundsvælgkræft, som skyldes HPV
  • Hvert år får ca. 40 mænd analkræft, som skyldes HPV
  • Hvert år får ca. 30 mænd peniskræft, som skyldes HPV

Der er i blandt fagfolk stor enighed om, at de fleste af ovenstående tilfælde kan undgås med HPV-vaccination. Forekomsten af mundsvælgkræft er fordoblet de seneste 10 år, og stigningen er særligt stor blandt mænd.

HPV-vaccinen beskytter også mod kønsvorter, den næststørste kønssygdom i Danmark. Heldigvis ses der allerede et fald i antallet af personer, som behandles for kønsvorter. I 2018 var tallet det laveste siden 2009, hvilket er samme år som vaccinen mod HPV-virus blev indført. Antallet af både drenge og piger mellem 15 og 19 år som behandles for kønsvorter er reduceret fra 2800 til 200. Det viser den nyeste opgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen i år.

Hvorfor er tilbuddet om HPV-vaccination til drenge ikke det sammen som til pigerne?  

Grunden til at HPV-vaccinen kun gives gratis til drenge, som fyldte 12 d. 1 juli eller senere, er en politisk beslutning og handler om økonomi. Aktuelt er vaccinen godkendt til at beskytte mod analkræft og kønsvorter hos drenge. Der er stor faglig enighed om, at den også beskytter mod andre HPV-relaterede kræftformer, men da der ikke findes forstadier (celleforandringer) ved mundsvælgkræft, som der gør ved f.eks. livmoderhalskræft, kan man ikke måle vaccinens effekt på mundsvælgkræft, før man har set et fald i antallet af tilfælde af mundsvælgkræft.

Har du spørgsmål til HPV-vaccination?

Så tag en snak med din læge eller ring gratis til Kræftens Bekæmpelses HPV-linje på 80 40 10 00 mandag til torsdag kl. 9-21.

Af Julie Emilie Simpson Sidst ændret 22.10.2019