Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Diagnosen modermærkekræft kan først stilles, hvis en vævsprøve har vist, at der er kræftceller til stede i modermærket. Modermærkekræft inddeles i stadier alt efter, hvor udbredt sygdommen er. Stadieinddelingen er vigtig, for at du kan få tilbudt den behandling, som er bedst for dig.
Det var en lettelse at få diagnosen. Nu ved jeg, hvad jeg er oppe imod!
Jens, 55 år.
Den endelige diagnose og sygdommens stadie kan først stilles efter operationen, når kræften og det omkringliggende væv og lymfeknuder er undersøgt i mikroskop af en patolog.
Lægen bruger stadieinddelingen til at vurdere, hvilken behandling der vil have den bedste effekt for dig.
Ved modermærkekræft bruges et system, der hedder TNM. TNM-Systemet til stadieinddelingen beskriver, hvor udbredt kræften er.
For de fleste mennesker kommer en kræftdiagnose som et chok. Det tager tid at forholde sig til sygdommen, både for en selv og for de nærmeste.
Med TNM-systemet kan lægerne kategorisere knudens størrelse og spredning til væv, lymfeknuder eller andre dele af kroppen.
Forkortelser i TNM-systemet for modermærkekræft |
---|
T:
|
N:
N-delen TNM systemet er videre underinddelt i gruppe a, b og c:
|
M:
M1 underinddeles i a, b, c og d:
|
Lægen bruger TNM klassifikationen til at opdele sygdommen i såkaldte kliniske stadier, som er enten stadie I, II, III eller IV:
Læs mere om, hvordan lægerne bestemmer, hvilket stadie en kræftsygdom er i.
For de fleste mennesker kommer en kræftdiagnose som et chok – også selvom man måske længe har kæmpet med mistanken om noget alvorligt.
Det tager tid at forholde sig til en kræftsygdom – både for en selv og for ens pårørende. Læs mere og få hjælp til at tackle reaktionerne:
Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.
Kræftens Bekæmpelses rådgivning
Netværk Modermærkekræft er en patientforening, der har til formål er at støtte og hjælpe modermærkekræftpatienter og deres pårørende i forhold, der vedrører sygdommen og dens behandling.
Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Modermærkekræft' på cancerforum.
Har du fået kræft, skal du være opmærksom på, at du måske kan få et engangsbeløb via din forsikring:
Sidst ændret:09.12.2019
Overlæge Lars Bastholt (onkolog) og professor, overlæge, dr.med. Lisbet Rosenkrantz Hölmich (plastikkirurg), Dansk Melanom Gruppe (DMG), Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG).
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
E-mail: persondata@cancer.dk
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17