Gå til sygdomsliste

Strålebehandling

Man kan få tilbudt strålebehandling, hvis man ikke tåler operation, hvis al kræften ikke er fjernet ved operationen, eller hvis man har meget fremskreden kræft. Strålebehandling er oftest behandling med røntgenstråler.

Forberedelse til strålebehandling

Inden selve strålebehandlingen kan begynde, foretager lægerne en meget nøje planlægning af behandlingsforløbet. Der bliver fremstillet udstyr, som skal sikre, at man ligger på helt samme måde, hver gang man får strålebehandling. Det vil ofte dreje sig om en skal af kunststof, som man skal ligge i, og et plastiknet der holder hovedet på plads.

Som led i planlægningen af strålebehandlingen bliver man CT-scannet. I nogle tilfælde bliver man også MR- eller PET/CT-scannet.

På scanningsbillederne indtegner lægen de områder, der skal rammes af strålerne. Ud fra tegningerne på scanningsbillederne planlægger lægen strålefelter og stråledoser ved hjælp af en computer.

Se film om, hvordan en MR-scanning foregår. 7:46 min.

Se film om, hvordan en MR-scanning foregår. 7:46 min.

Se film om, hvordan en PET/CT-scanning foregår. 7:27 min.

Se film om, hvordan en PET/CT-scanning foregår. 7:27 min.

Behandling kan give tandskader – få en tandstatus før behandling

Kræftbehandling kan give alvorlige problemer med tænderne, især strålebehandling af hoved og hals. Ved kemoterapi kan man også få gener i mundhulen, men bivirkningerne er som regel mindre og er som oftest forbigående.

I nogle tilfælde kan man få tilskud til behandling af tandskader som følge af behandling. Derfor foretages der altid en røntgenundersøgelse af kæberne og en tandlægeundersøgelse af ens tandstatus forud for behandlingen. Spørg din tandlæge om, hvordan du søger tilskud.

Tilskud til tandskader, der skyldes behandlingen

Forbedret strålebehandling har øget overlevelsen
Strålebehandling

Strålebehandling mod hoved-halskræft er udviklet gennem mange års forskning og med støtte fra Kræftens Bekæmpelse. "Da jeg startede som læge, kunne vi kurere 40 pct. af patienterne med hoved-halskræft. I dag er det over 80 pct.", fortæller overlæge, professor Jens Overgaard.

Læs om de mange års forskning, der har ført til den behandling, man får i dag som hoved-halskræft-patient:

Stråleterapi: Balance mellem effektiv behandling og bivirkninger

Strålebehandling fem til seks gange ugentligt i op til 6 uger

Ved kræft i munden får man ofte strålebehandling 5 eller 6 dage om ugen i 5 til 6 uger. Det er nødvendigt at få strålebehandlingen i så mange små enkeltbehandlinger for at nå op på den nødvendige samlede stråledosis og samtidig få så få senfølger som muligt. Nogle patienter rådes til en behandling med i alt 56 behandlinger givet som to daglige behandlinger i 5 dage om ugen.

Hver strålebehandling varer nogle få minutter, og man mærker ikke noget under behandlingen. Man er alene i behandlingsrummet, men der er videoovervågning og samtaleanlæg i lokalet, så man altid kan komme i kontakt med personalet.

Nimorazol ved strålebehandling

Hvis man ikke bliver opereret, men kun får strålebehandling, vil man i forbindelse med strålebehandlingerne blive rådet til at tage et stof kaldet nimorazol. Nimorazol gør kræftcellerne mere modtagelige for strålerne, så behandlingen bliver mere effektiv.

Nimorazol skal tages 1½ time før strålebehandlingerne. For at kunne tage stoffet kræver det, at man har normal leverfunktion, og at ens nervesystem ikke allerede er påvirket.

Bivirkninger ved nimorazol

Nimorazol kan give kvalme, og der kan ses en overfølsomhedsreaktion i huden ved indtagelse af nimorazol. Da nimorazol kan have en antabuslignende virkning, bør man ikke drikke alkohol i forbindelse med, at man tager det.

Akutte bivirkninger ved strålebehandling i hoved-halsområdet

1-2 uger efter at man er begyndt på strålebehandlingen, kan der opstå det, der kaldes akutte bivirkninger.

Læs mere om akutte bivirkninger ved strålebehandling i hoved-halsområdet:

Akutte bivirkninger ved strålebehandling i hoved-halsområdet

Senfølger ved strålebehandling af kræft i munden

Huden i strålefeltet bliver ofte kraftigt rød og skællende, og der kan gå hul på huden i nogle områder, så det væsker. Huden heler op igen, når strålebehandlingen er ovre, men det kan tage nogle uger. Huden i det bestrålede område vil fremover være sart, og man bør beskytte huden mod kraftig sollys i mindst 1 år efter endt behandling. Derudover kan mænd opleve tab af skægvækst i det bestrålede område.

Læs mere om sene bivirkninger og senfølger ved strålebehandling af kræft i munden:

Sene bivirkninger og senfølger ved strålebehandling af hoved-halskræft

Video: Bivirkninger efter hoved-halskræft Hvilke bivirkninger risikerer man at få efter behandlingen?

Se film om senfølger efter hoved-halskræft. 3:45 min.

Alt om kræft i munden

Mundhulekræft - forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Hals- og mundhulekræft" på Cancerforum.