Norge intensiverer kampen mod NCDs i lavindkomstlande

15-12-2020
Norge vil bidrage yderligere med knap en milliard kroner i kampen mod NCDs i lavindkomstlande fra 2020 til 2024.

Foto: Government.no

NCDs såsom kræft, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og lungesygdomme er den ledende dødsårsag i verden. Dødstallet stiger hvert år, særligt i lavindkomstlande, hvor der ofte er mangel på kapacitet og adgang til diagnose og behandling. Da kroniske sygdomme ofte er alvorlige sygdomme har patienter med NCDs også en betydeligt øget risiko for at blive alvorligt syg eller dø af Covid-19.

Norge har i kampen mod NCDs lanceret strategien ”Better Health, Better Life”  (2020-2024), som vi tidligere har omtalt her. Strategiens hovedfokus er verdensmål 3.4: Inden 2030 skal tidlig dødelighed, som følge af ikke-smitsomme sygdomme, reduceres med en tredjedel gennem forebyggelse og behandling, og mental sundhed og trivsel skal fremmes. Norge gav knap 200 millioner kroner til NCD indsatser tidligere i år, og de nye midler er således et yderligere bidrag, der understreger Norges store fokus på NCDs.

Deres bidrag skal i forlængelse af deres strategi være med til at styrke det primære sundhedsvæsen, forebygge målrettet mod ledende risikofaktorer samt styrke sundhedsinformationssystemer og andre offentlige sundhedstilbud.

Disse handlinger er ikke kun vigtige i kampen mod NCDs, men ligeledes også imod Covid-19. Et styrket sundhedssystem og større adgang til sundhedsdata i lavindkomstlande kan spille en afgørende rolle i bekæmpelsen af Covid-19 og fremtidige pandemier.

Norge har endnu ikke meldt ud hvem de tænker at samarbejde med. Vi forventer, at WHO får en prominent rolle, men håber også, at civilsamfundet bliver inkluderet i betydeligt omfang.