For svag til at vride en klud

19-12-2015
Pellagia har hjertesvigt, hun har dårligt kræfter til at løfte en klud og vride den. Hun er meget syg af en hjertesygdom som, hvis hun havde været dansker, kunne have været forebygget og behandlet, så hun kunne leve med sygdommen og have et fornuftigt liv.

Susanne Volqvartz og Pellagia Mrisho Athumani

Jeg møder Pellagia Mrisho Athumani efter, at hun har været til kontrol hos Dr. Wane på det nationale Muhimbili hospitals nye hjerteafdeling. Dr. Wane er kardiolog og formand for den nye Hjerteforening i Tanzania, som blev oprettet i 2012. Sidste år blev han valgt som formand for Tanzania NCD Alliance.

Pellagias datter har hjulpet hende hen til hospitalet. Pellagia ville ikke have klaret turen alene, selv om hun bor i Dar Es Salaam, hvor hospitalet ligger.

Stor forskel på at være født i Danmark og Tanzania

Pellagia er 63 år, altså et år ældre end mig. Men hun er opvokset i et land med meget ringe muligheder for at forebygge og behandle hjertekarsygdomme. Jeg trak derimod et vindernummer i lotteriet, da jeg blev født i Danmark. Det ses tydeligt i forskellen på os.

Jeg kan leve et aktivt liv med et spændende arbejde, hvor jeg kan rejse rundt i Afrika i forbindelse med mine projekter og nyde mine børnebørn, når jeg er hjemme. Jeg kan se frem til endnu 20-25 år med et aktivt liv.

Pellagias skæbne er ganske anderledes, og hun skal nok ikke regne med at blive ret meget ældre. Hun er meget syg af en hjertesygdom som, hvis hun havde været dansker, kunne have været forebygget og behandlet, så hun kunne leve med sygdommen og have et fornuftigt liv.

Pellagia har årekalkning i hjertet (iskæmisk hjertesygdom)

Pellagia forklarer mig om sin sygdom, at hendes blodårer i hjertet bølger ud og ind, hun viser med sine to hænder, hvordan årerne ikke er lige med bølger ind og ud på grund af belægning på indersiden. Hun har iskæmisk hjertesygdom (årekalkning i hjertet), og hun har alvorligt hjertesvigt.

Da Pellagia var 55 år, faldt hun pludseligt bevidstløst om foran fjernsynet. Hun blev bragt til hospitalet, hvor de fik liv i hende, og hun blev diagnosticeret.

Pellagia havde haft et højt blodtryk i mange år, det havde slidt på hjertet og nedsat pumpefunktionen alvorligt samtidig med, at hun har forkalkninger i årerne.

Hvis hendes blodtryk var blevet behandlet i tide, ville hendes situation havet været helt anderledes nu.

Pellagia Mrisho Athumani

Pellagia beskrev sin tilstand ved at fortælle, at hun ikke engang har kræfter til at vaske en klud. Jeg spurgte hvilken medicin hun så fik. Som svar trak hun en hel bunke af forskellig medicin op af sin taske. Nogen gange skal hun have ti forskellige slags. Pellagia er en fattig kvinde, så hvordan kunne hun få råd til det?

Sønnes sundhedsforsikring betaler for medicin

Grunden til at Pellagia stadig er i live er, at hun bor hos sin søn, og han har en sundhedsforsikring. For denne kan han købe noget af den medicin, der bliver skrevet ud, men langt fra det hele. Det han ikke har i sin forsikringsordning må hun opgive at få. Hun fortæller, at sønnen heller ikke er en velhavende mand, og han har en familie med kone og børn at forsørge.

Hun fortæller også, at lægerne anbefaler hende at spise sund mad, men hun har kun råd til et måltid dagligt, og det er ikke sundt.

Et hårdt liv

Hendes egen forklaring på, at hun blev syg i hjertet, er stress. Hun har haft et hårdt liv. Hun fik syv børn, og hendes mand døde, da de gik i grundskolen. Hun var alene om at tage sig af dem samtidig med, at hun havde et hårdt fysisk arbejde på en af statens møller. Da de lukkede, måtte hun leve af at sælge tøj. Hun gik fra dør til dør med sin lille tøjsamling og tjente knap til livets opretholdelse.

Fem ud af hendes syv børn stoppende i skolen efter 6. klasse og endte som alkoholikere. Hun fortalte, at hun engang kom hjem til et tomt hus, hendes ene søn havde stjålet alt for at købe alkohol. Hun mener, at stress på grund af hendes håbløse situation, var skyld i hendes sygdom. Heldigvis gik det bedre med en søn og en datter. Og Pellagia overlever udelukkende på grund af deres hjælp.

Patienter må organiseres

Hun var synligt glad for at fortælle sin historie, og for mig var det vigtigt at høre den. For mig er det en bekræftelse af, at vi gør det rigtige, når vi organiserer patienter og andre, der vil gå sammen om at kæmpe for forebyggelse og kontrol af NCDs. Det er skæbner som Pellagias, vi skal forhindre.

Da jeg slutter mit besøg på hjerteafdelingen hos Dr. Wane, sidder han med en anden patient, og han fortæller mig, at hun ikke kan tage imod den behandling, han tilbyder, fordi hun har ikke råd til at købe medicinen.

 

Læs flere patienthistorier fra Østafrika:

Patienthistorier