Forladt af mor eller far

05-12-2013

Børneafdeling på Cancerinstituttet i Kampala

Det er en kæmpe udfordring for fattige familier i Uganda når deres børn får kræft. Der er kun et behandlingscenter, og det ligger i Kampala.

Ud over omkostningerne til behandling skal de også rejse langt for at komme til hospitalet, og de bliver nødt til at opholde sig i lange perioder på hospitalet sammen med deres syge barn.

Det går selvfølgeligt ud over resten af familien, at forældrene er væk og ude af stand til at arbejde samtidig med at de får ekstra udgifter.

For nogle bliver det simpelthen for meget, og man ser desværre at forældre forlader deres børn og familie. 

Historien om Shiva

Shiva var 1½ år da hun og hendes familie blev forladt af deres mor. Hun led af Hodgkin’s lymphonia, og lægerne var optimistiske i forhold til helbredelse af hendes kræft.

Shiva modtog månedlig behandling, som var planlagt til at blive intensiveret til hver anden uge. Hun kom sig godt, men behandlingen var ekstremt krævende for faderen, som nu var alene. De skulle rejse 350 km, hver gang de skulle til behandling.

Dette sammen med de mange omkostninger ved behandlingen kunne han ikke klare, selv om han fik hjælp fra en velgørenheds organisation, der støtter syge børn, og Shiva døde desværre. 

Historien om Elizabeth

Lille Elizabeth på et år fik Rhabomyosarcoma med en voksende knude i blæren. Også hun havde gode behandlingsmuligheder. Faderen forlod hende og moderen, da hun blev indlagt.

Elizabeth skal nu have løbende kemo terapi, hun skal opereres over flere gange, og så skal hun fortsætte kemoterapien. Hun skal i den sammenhæng ind til hospitalet hver 12 uge.

Spørgsmålet er, om lille Elizabeth og hendes mor klarer den lange rejse og det dyre behandlingsforløb, til hun bliver rask. Vi håber det.

Læs mere om børn med kræft i Uganda:

Uganda Child Cancer Foundation

Læs mere om forholdene for patienter i Østafrika:

Patienthistorier