Hvorfor tage medicin når det ikke gør ondt?

16-10-2016
Hanifa Zalwango er 43 år, hun driver sin egen lille virksomhed i KirekaTown, en forstad til Kampala i Uganda. Til en screening arrangeret af Uganda NCD alliance opdagede Hanifa, at hun har diabetes, og fik her udleveret sin første dosis medicin. Desværre holdt Hanifa op med at tage medicin, da hun havde brugt den dosis medicin, hun fik fra klinikken.

Hanifa Zalwango

D. 10. oktober 2015 rykkede Uganda NCD Alliance ud til en sportsplads centralt beliggende i KirekaTown for at tilbyde oplysning om forebyggelse og test for kræft, diabetes og hjertesygdomme.

Sammen med en lokal organisation, Watoto Church, havde de flere dage inden arrangementet gjort reklame for det igennem den lokale radio, sms’er og løbesedler.

Test afslørede diabetes

Til stort held for Hanifa besluttede hun sig til at gå hen på sportspladsen for at være med, selv om hun ikke følte sig syg. Hun blev testet for forhøjet blodtryk, livmoderhalskræft og diabetes. Det viste sig, at hun havde et tårnhøjt blodsukker niveau på 13,2 MM, det højeste niveau, der blev målt den dag.

Hun blev straks henvist til Dr. Lumu, der som formand for Diabetesforeningen var til stede på sportspladsen, for at få rådgivning. Hun blev henvist til Naguru sundhedscenter i Kampala, hvor hun igen blev testet, og det blev bekræftet, at hun har diabetes. Der fik hun udleveret den første dosis medicin.

Glad for ny viden om sund livsstil

Hanifa er meget glad for, at hun også lærte om, hvad hun kan gøre igennem livsstilsforandringer for at forbedre sit helbred. Det bruger hun i det daglige liv, bl.a. i forhold til den mad hun laver til sig selv og til sine kunder.

Nu ser hun også de mange gåture, der er nødvendige for hendes arbejde, fordi hun bringer sin mad ud til kunderne, som en fordel og ikke som en belastning. Hun opfordrer også sine søstre og veninder til at lade sig teste og leve sundt.

Tager ikke sin medicin

Men historien om Hanifa er ikke kun en succes. Hanifa holdt op med at tage medicin, da hun havde brugt den dosis medicin, hun fik fra klinikken. Hun begrunder det med, at hun ikke føler smerte. Hun mener derfor ikke hun er syg.

Hanifa er ikke den eneste i Uganda, der tænker sådan. Oplysning om, hvor vigtigt det er at tage sin medicin, er derfor en af NCD Alliancens vigtige opgaver.

I forhold til Hanifa er sagen ikke slut. Hun vil blive inviteret til at deltage i alliancens næste patientstøttedag. Her vi de igen fortælle hende om betydningen af at tage sin medicin og om sund livsstil. Erfaringen er, at det er svært at få diabetespatienterne til at forstå, at de lider af en sygdom, som er dødelig, hvis de ikke tager deres medicin og lever sundt.

Dr. Lumu siger, at der kun er en ting at gøre: oplysning, oplysning, oplysning og tilbud om medicin.

Læs flere patienthistorier fra Østafrika:

Patienthistorier