Ingen hjælp og støtte under behandlingen

23-02-2016
Gertrude Nakigudde er 42 år og brystkræftoverlever. Der fulgte ingen vejledning med beskeden om at Gertrude havde brystkræft, f.eks. havde ingen forberedt Gertrude på bivirkningerne af kemoterapien. Efter et sygdomsforløb uden nogen form for vejledning eller støtte grundlagde hun Uganda Women’s Cancer Support Organization.

Gertrude Nakigudde

Da Gertrude var 30 år, mærkede hun en knude i brystet, som hun gik med i et årstid, for den generede hende ikke. Men da Gertrude mærkede en jagende smerte i brystet, gik hun til lægen. Her fik hun besked om, at knuden var harmløs.

Efter en måned med tiltagende smerter vendte Gertrude tilbage til lægen og overtalte ham til at fjerne knuden.

Diagnosen brystkræft – nu skal jeg dø

Tre dage efter kom Gertrude tilbage for at tale med lægen om sårheling – troede hun. I stedet fik hun at vide, at hun havde brystkræft. En besked Gertrude på ingen måde var forberedt på. Hun brød sammen. Alle hun kendte, der havde haft kræft, var døde af sygdommen.

Gertrudes vrede var enorm. Hvorfor lige hende? Hun følte sig som den eneste i verden med brystkræft.

Usammenhængende sundhedssektor

Der fulgte ingen vejledning med beskeden om at Gertrude havde brystkræft. Hun måtte selv forsøge at navigere i et usammenhængende sundhedssystem.

Gertrude brugte alle sine penge på konsultationer på private klinikker, der alle havde forskellige bud på, hvordan brystkræften skulle behandles.

Gertrude fik først en behandlingsplan, da hun tog på det offentlige hospital. Hun fik fjernet brystet – en dyr operation hun selv betalte for – og begyndte på kemobehandling tre uger efter.

Ingen støtte og vejledning om behandling og bivirkninger

Ingen i sundhedssystemet forberedte Gertrude på bivirkningerne af kemoterapien. Hun kastede op og kollapsede i taxaen på vej hjem, og da håret begyndte at falde af, var det et kæmpe chok

Gertrudes venner var sikre på, at hun havde hiv, fordi man sjældent overlever en kræftdiagnose i Uganda. Vennerne prøvede at overtale hende til at stoppe kemobehandlingen, men Gertrude forsatte. Mange kræftpatienter i Uganda stopper deres behandling, fordi de får det dårligt og håret falder af.

Fik en søn og startede støttegruppe for kvinder med kræft

Gertrude påbegyndte hormonbehandling efter kemobehandlingen og forsatte i to år, indtil hun blev gravid. Hun fødte en søn og ammede ham med det ene bryst.

To år efter behandlingen startede Gertrude støttegruppen for kvinder med kræft for at kunne rådgive og støtte andre. Hendes mål med støttegruppen er, at andre kvinder ikke skal opleve at gå alene igennem sygdom og behandling, ligesom hun selv gjorde.

Vil udrydde myter om kræft

Uganda Women’s Cancer Support Organization, der nu er medlemmer og medstiftere af Uganda Cancer Association, arbejder for at udrydde de myter og stigma, der er forbundet med at få kræft.

Nogle ser kræft som en forbandelse i familien, der har med heksekunster at gøre. Familier oplever at blive undgået af lokalsamfundet, og at andre familier ikke vil have deres børn gift ind i en familie, hvor et familiemedlem har haft kræft.

Læs flere patienthistorier fra Østafrika:

Patienthistorier