Om at kende vejen frem

01-11-2011
Emmanuel Job Kandusi fra Tanzania har prostatakræft. Emmanuel ville ønske, at prostatakræften var blevet opdaget tidligere, og han gør nu en stor indsats for ”at bryde tavsheden” og informere om sygdommen. Han håber, at andre mænd ikke får deres diagnose sent og går igennem den elendighed, han nu gennemgår.

Emmanuel Job Kandusi

Kræft er en uhyggeligt udbredt sygdom. På verdensplan dør flere mennesker af kræft end af AIDS, malaria og tuberkulose tilsammen. Især i udviklingslandene herunder Afrika syd for Sahara, som Tanzania hører til, er kræft udbredt, og man regner med at ca. halvdelen af alle kræfttilfældene i Verden forekommer der.

Et af ofrene i Tanzania er Emmanuel Job Kandusi, der er præst – og cancerpatient. ”Overlevende prostatakræftpatient”, som han understreger, med tryk på overlevende.

Pastor Kandusi gør nu en stor indsats for ”at bryde tavsheden” og informere om sygdommen og uddeler gerne et lille flyveblad om sig selv og hans sygdom – til advarsel for andre mænd og med et stærk opfordring om at blive diagnostiseret før det er for sent.

Vi lader flyvebladet fra efteråret 2011 tale – lettere omskrevet og med underoverskrifter til dansk brug og med forklaringer til nogle af de mere detaljerede medicinske termer:

”This is my story”

”Jeg er en prostatakræft-overlever. Efter at have oplevet adskillige advarselstegn og situationen blev stadigt alvorligere, beordrede min læge en specifik test for PSA [PSA = Prostata Specifikt Antigen] i blodet, som gav et resultat, der var over 25 gange større end normalniveauet . Min læge blev virkelig bekymret og fik foretaget yderligere en prøve -en DRE-test [DRE = Digital Rectal Examination] og senere igen en nåle-biopsi. Det bekræftede alt sammen, at jeg havde fremskreden prostatakræft.

Det meste af 2008 var virkeligt elendigt for mig. Jeg levede af almisser fra min familie, slægtninge og venner. I smerte og elendighed, uden håb og i desperation lykkedes det mig at komme på et fly til Indrapratha Apollo Hospitalet i New Delhi i Indien for at blive behandlet.

Efter en grundig undersøgelse viste det sig, at mine hormontal, var endnu mange gange (40 gange) større end det min læge havde fundet frem til. Andre testtal var også alarmerende, og jeg havde knoglemetastaser.

Lægeteamet foreslog to mulige former for terapi: Operation eller indsprøjtning. Jeg valgte operation – bilateral orchiectomi (fjernelse af testiklerne).

Tre uger efter denne operation – i november 2008 – var mit PSA-tal faldet til ca en tiendedel af det tal, som lægerne i New Delhi havde fundet, og det fortsætter med at falde (det var ca 30 gange lavere i marts 2010).

Jeg blev ordineret en 50 mg Bicalutamid pille daglig.

At bryde tavsheden

Da jeg kom tilbage til Tanzania følte jeg at det var tvingende nødvendigt ”at bryde tavsheden” og jeg tog initiativ til ”Tanzania 50 Plus Campaign: PROSTATE CANCER: Literacy, Advocacy and Support Initiatives”.

Men, lige for tiden er mit liv nærmest på testmode, og mine overlevelseschancer står på rødt.  I september 2010 var mit PSA-tal steget igen, et tegn på tilbagefald. Efter medicinsk råd er jeg holdt op med at tage Bicatulamid men fortsætter med at forsøge medicinske behandlingsformer.

Med Guds nåde står jeg fast og kæmper mod sygdommen. I august 2011 tog jeg tilbage til Indien for yderligere behandling og var der i tre måneder.

Han kom tilbage

Jeg ville ønske at min prostatakræft var opdaget tidligere. Jeg ønsker, at andre mænd ikke får deres diagnose sent og går igennem den elendighed, jeg gennemgår. Det er derfor jeg har ”brudt tavsheden” til gavn for dig. Der er et kinesisk ordsprog, der siger ”Hvis man vil kende vejen frem skal man spørge dem, der kommer tilbage”. Jeg er en, der er kommet tilbage og på denne måde deler ud af mine erfaringer.”

Redaktionens efterskrifter

Pastor Kandusi deltog i den tanzanianske NCD-alliances studiebesøg i Danmark i slutningen af august. Den nu 66-årige cancerpatient er fortsat i behandling og still going strong. Han deltog med stort livsmod og stor nysgerrighed og med næsten fuld skrue i hele delegationens meget omfattende ugeprogram.

Lidt statistik: I 2008 døde over 500.000 afrikanere af forskellige former for kræft. Hvis udviklingen fortsætter med samme hastighed – eller medmindre forskellige indsatser mod sygdommen krones med held – vil tallet være fordoblet i 2030.

Se evt. også artiklen i Kristeligt Dagblad: Kræft er blevet Afrikas nye svøbe

En illustration over udbredelsen af prostatakræft på verdensplan kan ses her. Som det ses, er prostatakræft særligt udbred i Afrika, og Tanzania ligger i den tungere, men dog ikke helt tunge ende.

En generel artikel om prostatakræft findes på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside:

https://www.cancer.dk/prostatakraeft/