Her finder du information om NET (neuroendokrine tumorer). Vi har valgt at linke til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside, da siderne her altid er opdaterede og derfor indeholder de seneste nye tal og informationer.

Kræftens Bekæmpelse om NET
Kræftens Bekæmpelses hjemmeside med uddybende information om NET: Undersøgelser, diagnose, behandling etc.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om NET:

 • Hvad betyder NET?

  NET er en forkortelse for neuroendokrin tumor (tumor = svulst/knude). Neuroendokrine celler kan som andre celler begynde at dele sig ukontrolleret og dermed udvikle sig til en svulst.

 • Hvor i kroppen findes neuroendokrine celler?

  Neuroendokrine celler findes i næsten alle kroppens organer. Der er mange neuroendokrine celler i mave-tarmkanalen, bugspytkirtlen og i lungerne.

 • Hvorfor hedder cellerne neuroendokrine?

  Navnet neuroendokrin kommer af, at disse celler i fostertilstanden udvikler sig fra en type celler, som også findes i nervesystemet (neuro) og endokrin henviser til cellernes kirtelfunktion. Neuroendokrine celler har som opgave at producere og udskille stoffer (hormoner), som påvirker andre cellers funktion.

 • Hvorfor navngives NET-sygdommen ikke efter det organ, som svulsten vokser i?

  Alle organer har celler, som er helt specifikke for organets funktion. Lungeceller er specialiseret i at ilt kan passere luften i lungerne til blodets røde blodlegemer, tarmceller kan optage næringsstoffer fra maden til blodbanen, leverceller er kroppens ”kemifabrik”, som f.eks. danner K-vitamin og nedbryder medicin/alkohol. Neuroendokrine cellers funktion er at producere og udskille hormoner og andre stoffer i mange forskellige organer. Kræftsygdom i neuroendokrine celler ligner hinanden mere end de ligner de typer af kræft som opstår i organernes særlige celler. Behandlingen er derfor også forskellig.

 • Er der flere typer NET?

  Der findes mange undertyper af NET og der er visse ligheder for NET svulster som f.eks. udgår fra bugspytkirtlen eller fra tarmen.

 • Hvad er forskellen på godartede og ondartede svulster?

  Ondartede (maligne) svulster kan vokse ind i nærtliggende organer og kan sprede sig til andre dele af kroppen med blod- eller lymfebanen. Godartede (benigne) svulster vokser indenfor organet og spreder sig ikke.

 • Hvor hurtigt vokser NET?

  De fleste undertyper af NET vokser langsomt i forhold til andre kræftceller, men der findes også mere agressive former for NET. Når der tages en prøve (biopsi) af svulsten for at finde ud af hvilken type sygdom, der er tale om, bliver der også udregnet et KI-67 index. Dette beskriver, hvor hurtigt svulsten vokser - kaledes også celledelings-index. Et lavt KI-67 betyder, at svulsten deler sig langsomt (vokser langsomt)

 • Hvad er metastaser?

  Metastaser kaldes også dattersvulster på dansk. Dattersvulster er celler fra den oprindelige svulst, som er først rundt i kroppen og nu vokser et helt andet sted, end der hvor NET-sygdommen oprindelig opstod.

 • Producerer neuroendokrine svulster altid hormoner?

  Nej, der findes NET som producerer og ukontrolleret udskiller hormoner til blodbanen, de kaldes for fungerende svulster. Og der findes ikke-fungerende svulster som ikke gør. Symptomer på NET vil derfor afhænge af dette og i høj grad af hvilket hormon, der er tale om.

 • Er alle neuroendokrine svulster ondartede?

  Nej, der findes svulster, som ikke er kræft.

 • Er en forhøjet værdi af Chromogranin A i blodet altid tegn på NET-sygdom?

  Nej, Chromogranin A kan blive forhøjet ved brug af mavesårsmedicin af typen protonpumpehæmmere (eksempelvis pantoprazol), ved svigt af nyre, lever eller hjerte og også ved diare af anden årsag end NET-sygdom. Undersøgelsen kan derfor ikke stå alene, men anvendes sammen med øvrige blodprøver og scanninger, når man udreder for NET-sygdom.

 • Er en forhøjet værdi af 5HIAA i urinen tegn på NET-sygdom?

  Der er forskellige madvarer, som er rige på serotonin f.eks bananer, nødder, kiwi, ananas. Det kan medføre høje udskillelser af 5-HIAA i urinen og kan indimellem forstyrre billedet, hvis man forsøger at afsløre en tyndtarms-NET. Undersøgelsen kan derfor ikke stå alene, men anvendes sammen med blodprøver og scanninger.