Frederik fik kræft i 4. klasse: Skolen var god til at finde ud af, hvad jeg havde brug for
Nye materialer skal hjælpe skoler med at støtte elever med kræft og deres klassekammerater.
Det er meget sjældent, at børn og unge rammes af kræft, men desværre skete det for Frederik Døring, da han var 10 år. Han blev nemlig ramt af Wilms tumor i venstre nyre, som havde spredt sig til leveren. Og beskeden gjorde ham utryg, husker han.
- Jeg blev bange, fordi det hele gik voldsomt stærkt. Pludselig kunne jeg ikke være sammen mine venner i skolen mere, men skulle i stedet til behandlinger på hospitalet og være derhjemme på grund af dårligt immunforsvar, fortæller Frederik Døring
Den vante hverdag
Da Frederik Døring fik kræft, gik han i fjerde klasse på Højmeskolen i Odense og elskede sin hverdag med klassekammeraterne. Derfor betød det meget for ham at holde fast i den, selvom han var syg, fortæller han.
- Da jeg fik kræft, ville jeg rigtig gerne holde fast i min kendte hverdag og i mine klassekammerater. Det var også vigtigt, at de vidste, hvorfor jeg ikke kom i skole, og hvad jeg fejlede, forklarer han.
Da Frederik Døring blev sygemeldt fra skolen, var det hans skolelærer Mette Antoinette Fruergaard, der skulle håndtere forløbet og sikre, at hendes elev følte sig støttet i den svære situation.
Lærer tæt omsorgsperson
- Som lærer er man en tæt omsorgsperson for eleverne, og den omsorg skal de også mærke, når de er syge, siger Mette og uddyber:
- Da jeg fik besked fra Frederiks mor og far, om at han havde fået kræft, ringede jeg til dem. Vi fik en fin snak om, hvordan vi skulle gribe situationen an med klassen og kammeraterne, sådan af både de og Frederik var trygge.
På baggrund af de snakke blev der iværksat forskellige tiltag, som skulle støtte Frederik og klassen bedst muligt.
- Frederiks far og jeg aftalte, at han skulle komme hen i klassen, sådan at vi sammen kunne snakke med klassen om Frederiks kræftsygdom. Bagefter skulle jeg arbejde med klassen om, hvad kræft er, og hvordan vi kunne støtte Frederik igennem hele forløbet, siger Mette Antoinette Fruergaard.
Rum til følelser
Men det kan være en svær balance at tale med klassekammeraterne om kræft, fordi de ofte reagerer forskelligt og på forskellige tidspunkter. Ordet ’kræft’ er også skræmmende i sig selv, fortæller hun.
- Det er vigtigt at skabe et rum, hvor alle har plads til både følelser og fakta, og hvor vi kan tale åbent uden at der skabes fantasier om, hvad der sker, siger Mette Antoinette Fruergaard.
Herudover blev det aftalt med Frederik Dørings forældre, at han kunne få hjemmeundervisning af lærerne, når han havde overskud til det – og at vennerne fra klassen kunne komme på besøg, når energien var til det.
I dag er Frederik Døring 20 år og lever et ’helt normalt liv’, hvis han selv skal sige det. Når han tænker tilbage på sin skoletid på Højmeskolen, er han taknemmelig over alt det, som Mette og skolen gjorde for ham.
Opmærksom og støttende
- Skolen var meget støttende og opmærksom på mig og min situation. De var gode til at finde ud af, hvad jeg havde brug for, det var rigtig rart, siger Frederik.
- Jeg kommer aldrig til at glemme, hvad jeg gik igennem som tiårig, men i dag er livet fantastisk. Jeg er snart færdig med gymnasiet, og jeg glæder mig meget til de kommende år, slutter han.