Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Åben dialog om alternativ behandling er vigtig

06-12-2017
Én ud af fire kræftpatienter bruger alternativ behandling som et tilvalg til den konventionelle kræftbehandling. Desværre oplever en del af patienterne, at det er svært at spørge deres læge til råds om alternativ behandling. Derfor opfordrer Kræftens Bekæmpelse til en mere åben dialog på området. Ny hjemmeside skal hjælpe de sundhedsprofessionelle på vej.

En fjerdedel af alle kræftpatienter bruger en eller flere former for alternativ behandling som et supplement til kræftbehandlingen på sygehuset. Langt de fleste af patienterne bruger alternativ behandling til at lindre smerter, give energi og forbedre livskvaliteten under et krævende behandlingsforløb.

Patienterne efterspørger en åben dialog
Desværre møder en del af patienterne ikke den åbenhed, som de kunne ønske sig, når de vil tale med deres læge om alternativ behandling.

Laila Walther

-Vi ved, at nogle sundhedsprofessionelle kan have forbehold for at tale med deres patienter om alternativ behandling, og derfor vil vi gerne hjælpe dem på vej.

-Når nogle kræftpatienter har en oplevelse af, at de ikke kan spørge de sundhedsprofessionelle til råds om alternativ behandling, så er der behov for at ændre praksis på området, fortæller Laila Walther, som er afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse.

Rådgivning på et dokumenteret grundlag
Hun mener, det er vigtigt, at patienterne bliver informeret og rådgivet på et dokumenteret grundlag, så de kan træffe et kvalificeret valg om brug af alternativ behandling.

-Vi opfordrer de sundhedsprofessionelle til at indgå i en mere åben dialog om alternativ behandling. Det er vigtigt, både for at afklare, om der er risiko for, at den alternative behandling påvirker kræftbehandlingen, og også for at imødekomme behovet for en mere åben dialog fra de patienter, der vælger alternativ behandling, fortæller Laila Walther.

Ny hjemmeside skal hjælpe de sundhedsprofessionelle på vej
For at støtte de sundhedsprofessionelle i dette arbejde har Kræftens Bekæmpelse lanceret en hjemmeside til fagfolk med information om alternativ behandling.

Information på hjemmesiden
  • fakta om kræftpatienters brug af alternativ behandling
  • information om interaktionen med den konventionelle kræftbehandling
  • undersøgelser om alternativ behandling på kræftområdet
  • evidensbaseret fakta om de enkelte former for alternativ behandling
  • videoer om betydningen af patientsamtaler om alternativ behandling

Gå til hjemmesiden

Kontakt
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte chef for Dokumentation og Udvikling i Kræftens Bekæmpelse, Bo Andreasson Rix på bar@cancer.dk eller 35257478.