Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Danskerne hjælper Kræftens Bekæmpelse med forskning i tarmbakterier

16-03-2017
Man kunne tro det var den nyeste designertaske, som flere gange gennem det seneste halve år er set rundt omkring på Østerbro. Med sin klare blå farve og hvide skulderrem lyser den fikse nylontaske op i gadebilledet over skulderen hos både mænd og kvinder. I virkeligheden er tasken imidlertid langt mere værdifuld end en designertaske.

Der er afføringsprøver i den blå taske, som er guld værd for forskerne, fordi de kan bidrage med vigtig viden. Meget tyder nemlig på, at sammensætningen af tarmbakterier har betydning for vores sundhed.

Taskens indhold kan nemlig være med til at vise vej til behandling eller forebyggelse af en lang række sygdomme, der i dag ikke kan kureres. Heriblandt visse former for kræft. Og indholdet? Tja, det er afføring. Prøver, som taskens ejer har sagt ja til at give til Kræftens Bekæmpelses store befolkningsundersøgelse, ’Kost, kræft og helbred – næste generationer’ – eller KKH-NG som den forkortes.

Prøverne i tasken er guld værd for forskerne og kan også blive det for alle os andre. I vores krop har vi nemlig millionvis af tarmbakterier, og meget tyder på, at sammensætningen af tarmbakterierne kan have betydning for vores sundhed. Bliver der for mange af nogle af bakterierne, kan det øge vores risiko for at blive syge, mens man omvendt måske kan holde nogle sygdomme fra døren ved at sikre en sund balance i sammensætningen af bakterierne.  

Det forklarer Kristina Petersen, der er en af forsøgskoordinatorerne på KKH-NG projektet:

–  Forskning i tarmbakterier er stadig et ret nyt område, men det har allerede vist rigtig spændende muligheder. Blandt andet har man set, at bestemte arter af bakterier kan forstærke den effekt, som immunterapi kan have i behandling af visse kræftformer, siger Kristina Petersen.

Unikke muligheder

Forskerne bag KKH-NG har allerede indsamlet over 9.000 afføringsprøver, og de håber at nå op på omkring 25.000 prøver, når indsamlingen er færdig. Forskerne har endnu ikke besluttet, hvilke konkrete projekter prøverne skal indgå i, og det er et spørgsmål, som de samarbejder med førende eksperter om for at sikre, at de værdifulde prøver bliver brugt på bedst mulige måde.

Det er nemlig kun meget få andre forskningsprojekter, der har så mange prøver, og det giver gode muligheder for de kommende forskningsprojekter.

– Omkring 70 pct. af deltagerne i KKH-NG afleverer en afføringsprøve, og det er vi meget taknemmelige for. Når indsamlingen er slut, har vi ikke alene en meget stor mængde prøver, vi har det også fra flere generationer i mange familier. Det åbner for forskning, som kan få rigtig stor indflydelse på vores alle sammens sundhed, siger Kristina Petersen.

Læs mere om 'Kost, kræft og helbred - næste generationer'

Flere generationer i samme undersøgelse

De danskere, der nu afleverer afføringsprøver til Kost, kræft og helbred - næste generationer, er alle inviteret til at deltage i undersøgelsen, fordi deres forældre eller bedsteforældre har deltaget i den befolkningsundersøgelse, der gik forud. Den hed ’Kost, kræft og helbred’, og her bidrog over 50.000 danskere med blandt andet blodprøver, vævsprøver og information om deres kost og livsstil. Det er blandt andet fra den undersøgelse, at vi ved, at alkohol øger risikoen for brystkræft, og at fibre kan forebygge tarmkræft. Med den nye viden fra KKH-NG får forskerne mulighed for at få biologiske prøver og data fra flere generationer – noget, som kun få andre undersøgelser har i verden.