Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Fortællinger om kræft

Disse fortællinger er til dig, der vil have hele historien.

Fortællinger om kræft

Fortællinger om kræft - til dig der vil have hele historien. Foto: Tomas Bertelsen

I disse artikler går vi tæt på kræftpatienternes egne historier eller dykker ned i forskningen.

'Oven i min egen dybe sorg skulle jeg sørge for fire børn, der havde mistet deres mor'

Fortællinger om kræft

Midt i sorgen over sin kones død oplever Fritz Blikdal, at det er umuligt at få den hjælp fra kommunen, som hans fire børn har brug for. For systemet er slet ikke gearet til at gribe børn, når de bliver pårørende. 

Læs historien


Søren døde af kræft: Et sidste ønske var at dele sin historie

Fortællinger om kræft

At leve med uhelbredelig kræft er en særlig udfordring. Døden rykker tættere på og magtesløsheden bliver en følgesvend, man er tvunget til at håndtere. Det vidste 57-årige Søren Jensen alt om. Søren levede i mange år med uhelbredelig kræft, men døde desværre inden denne artikel nåede at blive udgivet. Det var Sørens sidste ønske at dele sin historie.

Læs historien


Når mad bliver et nødvendigt onde

Fortællinger om kræft

Knæk Cancer: Mad og måltider kan være et konfliktfyldt område for unge kræftpatienter, der får kvalme og madlede på grund af kemoterapi. Den unge mister lysten til at spise, men ved godt, at det er nødvendigt, og de pårørende føler afmagt, fordi de ikke kan løse problemet. Dog kan trangen til at spise opstå i små glimt, og de skal udnyttes, konkluderer forskerne bag et nyt projekt om mad og måltider blandt unge kræftpatienter.

Læs historien


Thorbjørn fik en ny chance med T-celleterapi

Fortællinger om kræft

Knæk Cancer: Thorbjørn Patscheider havde modermærkekræft med spredning, men efter en forsøgsbehandling med T-celleterapi er kræften væk. Det er en særlig form for immunterapi, hvor man opformerer af T-celler fra patientens eget immunforsvar og derefter fører dem tilbage, så de kan bekæmpe kræft.

Læs historien


Immunterapi: En revolution i kræftbehandlingen, men nogle får bivirkninger

Fortællinger om kræft

De seneste år har immunterapien fundet sin plads som en ny og vigtig søjle i behandlingen af kræft. I stedet for at rette behandlingen direkte mod kræftcellerne, hjælper immunterapien kroppens immunforsvar til at bekæmpe dem. Immunterapien har givet nye behandlingsmuligheder for en stor gruppe kræftpatienter, men der kan også være bivirkninger.

Læs historien


Julie svømmer for livet - og for tidligere kræftdiagnoser

Fortællinger om kræft

Hvorfor fattede ingen mistanke om kræft, da Julie Meldrum Kruse gentagne gange gik til læge med symptomer? Det spørgsmål har hun stillet sig selv mange gange, efter hun for to år siden fik stillet en uhelbredelig kræftdiagnose. Hun er netop svømmet over Øresund - for sig selv og for at sætte fokus på, at kræft skal opdages tidligere.

Læs historien


Hjælpen kom fra ildsjælde - ikke fra systemet

Fortællinger om kræft

Line og Kaspers tre børn har levet hele deres liv med en kræftsyg mor.
Den hjælp, familien har fået, er kommet fra lederen i børnehaven, læger
og sygeplejersker, familie og netværk. For der mangler systematiske
indsatser, der griber børnefamilier, som rammes af alvorlig sygdom.

Læs historien


Naturterapeutisk mindfulness: Vi finder indre ro i naturen

Fortællinger om kræft

 Kan man lære mindfulness af naturen? Tag med i Jonstrup Vang Skov, hvor Kræftrådgivningen i Herlev har naturterapeutisk mindfulness for kræftpatienter. Naturen hjælper deltagerne med at finde ro, slippe tankerne og være til stede i livet, som det er nu.

Læs historien


'Jeg ville ikke acceptere, at Janne bare skulle ligge og vente på at dø'

Portræt Thomas Munk

Da Thomas Munks kone Janne blev erklæret terminal, satte de sig et mål. Hun skulle nå at sætte studenterhuen på deres søn en måned senere. Lægerne tvivlede, men det lykkedes, og familien havde en uforglemmelig dag. Thomas savner dog et sundhedsvæsen, der bliver bedre til at kommunikere, tage individuelle hensyn og støtte aktivt op om en sidste tid fuld af livskvalitet.

Læs historien


78-årige Peter: 'Fysisk aktivitet giver mig et lysere sind og større modstandskraft'

Mandehørmerne træner i skoven

I skoven og slotsparken i Hillerød kan man hver tirsdag formiddag møde Mandehørmerne – en gruppe mænd i deres bedste alder, der går, løber, balancerer på et ben og klatrer over træstammer. Alle har eller har haft kræft. Sammen finder de både styrke og livsmod.

Læs historien


Krop & Kræft blev Camillas frirum

Portræt af Camilla Markussen

Sved, cykling og sammenhold blev Camilla Markussens pause fra kræft og sygdom. Seks uger i Krop & Kræft gjorde hende stærkere – ikke kun fysisk, men også mentalt. Selv om det kom bag på hende, at træningen var så hård, elskede hun at komme i Krop & Kræft. Der var masser af lege, forhindringsløb og konkurrencer, og der blev altid grinet. 

Læs historien


29-årige Michelle: ’Tredje gang SKAL bare være lykkens gang’

Portræt af Michelle Schwartz

Inden for et år har 29-årige Michelle Schwartz fået beskeden: ’Du har kræft’ hele tre gange. Hun har fået kemo, antistoffer og en stamcelletransplantation - og lægerne skal nu lægge nye planer, for den seneste behandling virkede desværre ikke. Men hun har ikke mistet håbet: – Hvis den cancer vil have en runde tre, så tager vi bare en runde tre!

Læs historien


Når en træmand får kræft: 'Jeg er så taknemmelig for den ekstra tid, jeg har fået'

Portræt af Tonny Ottosen

Det ligger måske ikke lige i skraldemandskulturen, at stærke mænd taler om sygdom og følelser. Men TonnyO tog sin kræft med på arbejde og viste, at det er tilladt at vise svaghed. 'Man må ikke blive flov og gemme sig, fordi man bliver syg. Der er masser af hjælp at få, hvis man tør række ud,' siger han. TonnyO er fast indsamler ved Kræftens Bekæmpelses Landsindsamling, for ham er det vigtigt at give noget tilbage - og vise andre, at der er håb, selv når det er sort ud.

Læs historien


Kræft er ikke det første en læge tænker på - men unge får faktisk også kræft

Ni portrætter af unge kræftpatienter

En del unge kræftpatienter oplever, at det tager lang tid og kræver flere lægebesøg, før de får deres kræftdiagnose. Nogle oplever ligefrem, at de ikke bliver taget alvorligt af deres læge, når de henvender sig. Problemet er kendt. Men løsningerne ligger ikke lige for. Men her eksperternes bedste bud.

Læs historien


'Bare kræften var blevet opdaget noget før'

Portræt af Kristina

Charlotte, Elisabeth og Kristina har været gennem smertefulde og kaotiske forløb, før deres kræft blev fundet. For at hjælpe andre patienter som dem har Kræftens Bekæmpelse udarbejdet en rapport med forslag, der skal forbedre mulighederne for tidlig opsporing af kræft. Hver anden kræftpatient kommer nemlig ikke direkte i kræftpakke.

Læs historien


Ny forskning: Immunterapi slår kræften ned hos en særlig gruppe patienter med tyktarmskræft. Susanne er en af dem

Portræt af Susanne

Nyt internationalt studie viser overraskende god effekt af immunterapi til patienter med tyktarmskræft med en særlig genmutation. Susanne Dellgren har mutationen og fik medicinen, da hun ellers var opgivet af lægerne. I dag – tre år efter – har hun stadig ingen tegn på kræft.

Læs historien


69-årige Bjarne: ’Lægen så mig via video og sagde, at jeg havde halsbetændelse. Men det viste sig at være kræft’

Portræt af Bjarne portræt

Da Danmark i foråret blev lukket ned på grund af corona-pandemien, blev der stillet 33 pct. færre kræftdiagnoser end normalt. Det skyldes ikke, at færre har fået kræft, men snarere at sygdommen ikke er blevet opdaget. Det er Bjarne, Dunja og Anette alle eksempler på. Her er deres oplevelser.

Læs historien


20-årige Fie: 'Jeg anede ikke, at man kunne få kræft i øjet'

Fie Egholm portræt

Da Fie Egholm var 12 år, fik hun konstateret modermærkekræft i øjet. Sygdommen er sjælden, og gennem forløbet har hun følt sig meget alene. Hun har savnet andre at spejle sig i og mere information om sygdommen. Kræftens Bekæmpelse har Danmarks største hjemmeside om kræft, og har netop – som et unikt tilbud på dansk – lanceret information om kræft i øjet.

Læs historien


Hvad sker der i kroppen ved partikelterapi?

Brita Singers Sørensen

I Aarhus ligger Danmarks første Center for Partikelterapi, som dagligt behandler kræftpatienter fra hele landet. Men Centeret er også hjertet i et stort forskningsarbejde som foregår i et tæt samarbejde med patienterne. I denne artikel kan du møde forskeren, der arbejder for at blive klogere på, hvad der egentlig sker i kroppen, når strålerne rammer.

Læs historien


Eva har levet med en hjernetumor i 16 år: 'Jeg tror på, at forskningen kan hjælpe mig'

Eva Lillesøe Hansen

I 2004 fik Eva Lillesøe Hansen at vide, at hun har en tumor i hjernen. To gange er hun blevet opereret, og sidste år fik hun protonterapi på Dansk Center for Partikelterapi. Hendes tumor forsvinder ikke, men hun oplever, at ny forskning og behandling har givet hende mere tid.

Læs historien


Flere kræftpatienter får adgang til strålebehandling med protoner

Dansk Center for Partikelterapi

Dansk Center for Partikelterapi åbnede i januar 2019 og  behandler kræftpatienter med protonbehandling, som er en avanceret og meget præcis form for strålebehandling. Kræftens Bekæmpelse har støttet forskning i protonbehandling med over 50 mio. kr. Formålet med forskningen er at forbedre teknikken og forhåbentlig give adgang til behandlingen for flere patientgrupper

Læs historien


Personlig medicin fik Ellens tumor til at skrumpe

Portræt af Ellen

Ellen Margrethe Christensen levede et aktivt liv som efterlønner, da hun i 2011 gik til lægen med lidt vejrtrækningsproblemer. Få dage efter fik hun besked om, at hun sandsynligvis havde kræft. Efter et utal af behandlinger får Ellen i dag personlig medicin. Det blev vendepunktet.

Læs historien


Fremtidens kræftbehandling bliver personlig

Forskere i gang

Personlig medicin, skræddersyet behandling eller præcisionsmedicin. Kært barn har mange navne, som alle beskriver en behandling, som er tilpasset den enkelte patient. Det er et felt, der allerede har gjort store fremskridt, og som i dag står ved en skillevej med udsigt til muligheder, der kan føre til et kvantespring inden for behandlingen af kræft.

Læs historien


Emma har mistet sin mor: 'Hendes kram er dét, jeg savner allermest'

Portræt af Emma

17-årige Emma Møller har mistet sin mor efter et langt sygdomsforløb med hjernekræft. I en sorggruppe har Emma fundet et fællesskab, der giver styrke og håb – både under sygdomsforløbet og i sorgen, der følger efter.

Læs historien


Ditlev fik en chance til

Portræt af Ditlev Dohm

I sensommeren 2016 fandt Ditlev Dohm en stor bule på sin hals. En måned senere stod han med en kræftdiagnose og en dødsdom. Lægerne fandt foruden knuden i halsen også flere knuder i maven, men kunne ikke opklare, hvilken type kræft der var tale om. Et klinisk forsøg blev svaret på Ditlevs bønner og gav ham en chance til.

Læs historien


Michelle har agressiv kræft: 'Jeg er ikke færdig med at leve'

Michelle nyder sommeren sammen med sine søskende Ivar og Danielle

28-årige Michelle Schwartz lider af en aggressiv form for lymfekræft. Oven i hatten blev hun også smittet med corona. Til september skal hun have en stamcellestransplantation – det eneste, der kan redde hendes liv. Indtil da gør hun alt for at leve sit liv fuldt ud.

Læs historien


Mette har arvelig kræft: 'Jeg synes, man skylder at blive testet'

Portræt af Mette Sørensen

Danmark lukkede ned for store dele af samfundet i kølvandet på corona i marts og satte de fleste af os i husarrest derhjemme. Skridt for skridt er landet ved at lukke op igen, og vi skal vænne os til en ny hverdag, hvor corona er i blandt os. Det betyder, at visse risikogrupper, herunder nogle kræftpatienter, skal passe ekstra godt på ikke at blive syge. Men det er ikke nemt at holde afstand til sin familie og venner.

Læs historien


Isolation påvirker os som mennesker

Liff og Julius sammen i skoven

Danmark lukkede ned for store dele af samfundet i kølvandet på corona i marts og satte de fleste af os i husarrest derhjemme. Skridt for skridt er landet ved at lukke op igen, og vi skal vænne os til en ny hverdag, hvor corona er i blandt os. Det betyder, at visse risikogrupper, herunder nogle kræftpatienter, skal passe ekstra godt på ikke at blive syge. Men det er ikke nemt at holde afstand til sin familie og venner.

Læs historien


Lennart ignorerede tegn på kræft: 'Inderst inde vidste jeg godt, at den var gal'

Portræt af Lennart Hilfeldt

Lennart Hilfeldt har ét råd til alle mænd: ’Gå nu til lægen, når du oplever symptomer på sygdom.’ Selv reagerede han ikke, og han delte heller ikke sine bekymringer med nogen. I dag er han heldigvis kommet godt igennem et hårdt kræftforløb, men sygdommen har sat sine spor.

Læs historien


Winnie og Martins lille søn fik hjernekræft: 'Lige meget hvad der skete, ville vi blive sammen'

Martin og Winnie står sammen i haven

Trods de mange udfordringer, familier med kræftramte børn går igennem, så bliver langt de fleste forældre sammen. Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse. Winnie og Martins søn fik kræft med tilbagefald, men familien kom hel igennem krisen. Winnie og Martin er stadig gift - og Sander er kræftfri.

Læs historien


Janni har isoleret sig med kræftramt mor: ’Det er min chance for at give noget tilbage’

Janni og Ulla står pande mod pande og smiler

- Flyt ind til mig, tilbød Janni straks, da hendes mor Ulla skulle have kræftbehandling i København langt fra sit hjem i Jylland. Sammen har de isoleret sig for at undgå corona, der kan være skadeligt for Ulla. Det er både hyggeligt – og smadderfrustrerende, er de enige om.

Læs historien


Midt i coronakrisen: Anne og Franz holdt digitalt bryllup

Bryllupsfoto af Anne og Franz

Brylluppet var planlagt ned til mindste detalje. Men så kom coronavirussen. Det tvang Anne Smidt og Franz Posch til at tænke kreativt. For Anne er alvorligt syg af kræft og kan ikke tåle at blive udsat for smitte. Men hun har heller ikke tid til at udskyde brylluppet, da ingen ikke kan sige, hvor længe hun har igen. Og her opstod idéen om en stor, festlig fejring, hvor folk deltog over computeren.

Læs historien


Sascha er uhelbredelig syg af kræft: 'Jeg vil leve mit liv som alle andre unge'

Fortællinger om kræft

Sascha Harkjær er netop fyldt 18 år. Hun fik konstateret kræft, da hun var fem og er i dag uhelbredelig syg. Hun er også en livsglad og optimistisk pige med mål og ambitioner og en indædt tro på, at forskerne en dag finder den medicin, der kan gøre hende rask.

Læs historien 


Verdens bedste registre

Fortællinger om kræft

Registerforskning er den lidt undseelige slægtning til den langt mere fotogene og salgbare, kittelklædte laboratorieforskning. Men registrenes tal og tabeller er bundsolide redskaber, der kan give et enestående overblik, og eksempelvis føre til ny viden om de behandlinger vi bruger og kan vise vejen til at give kræftoverlevere et bedre liv. 

Læs historien